Novice

30 svečk za Seat Ibizo

Leta 1984, ko je svet slavil prvi računalnik Apple Mac in so CD-plošče postajale popularne, je 27. aprila v tovarni Zona Franca v Barceloni luč sveta ugledala prva Ibiza, najuspešnejši model v celotni zgodovini Seata. Naslednjo nedeljo bo najbolje prodajani, največkrat izvoženi španski avtomobil praznoval 30 let, v katerih je spremljal različne generacije, ki so sedele za volanom Seatove ikone.

Letos Seat praznuje obletnico Ibize – modela, ki je v podjetje vnesel odločilne spremembe in ki danes velja za najbolj karizmatično vozilo v zgodovini Seat-a, poleg tega pa je s skoraj 5 milijoni prodanih primerkov njegov najbolje prodajani model. Če obstaja vozilo, ki predstavlja Španijo osemdesetih let prejšnjega stoletja – dinamično, ambiciozno in inovativno – potem je to prav Seat Ibiza. Njen vstop na trg je pomenil prelomnico v svetu avtomobilizma, pri tem pa ji je bilo v pomoč tudi ime, ki si ga deli s sredozemskim otokom, svetovno znanem po zabavah.

Ibiza je eden od Seatovih stebrov in je v Španiji že od leta 2001 najbolje prodajani model v svojem segmentu. Za svojo 30. obletnico bo Ibiza konec junija dobila posebno različico.

Svetovna premiera Seat Ibize je leta 1984 potekala na prestižnem avtomobilskem salonu v Parizu. Po zaslugi Ibize – najbolje prodajanega modela – se je podjetje začelo širiti na tuje trge in je izvozilo veliko število vozil. Do danes je ta ikona na kolesih, ki jo izvažajo v več kot 75 držav, v katerih je prisoten Seat, dosegla 69-odstotni delež izvoza (tj. okrog 3,5 milijona primerkov). Poleg španskega tržišča so bila za Ibizo v prvih letih najbolj pomembna tržišča v Italiji, Franciji, Nemčiji, Veliki Britaniji, na Portugalskem in v Mehiki.

Seat Ibiza – prvi model iz tovarne v Martorellu

Seat je osemdeseta leta zaključil s proizvodnimi in prodajnimi rekordi ter postal član koncerna Volkswagen. Do leta 1993 je večina dejavnosti znamke potekala v tovarni Zona Franca v Barceloni, nato pa so članstvo v novem koncernu, tržni uspehi novih modelov in potreba po povečanju proizvodnje zahtevali nov obrat za industrijsko proizvodnjo. Tako je Seat poleg svojega tehničnega centra dobil novo sodobno tovarno. Druga generacija Ibize je bila prvi model, ki so ga proizvajali v Seat-ovi novi tovarni v Martorellu. Zagon proizvodnega obrata je pokazal potrebo po ustanovitvi industrijske cone, ki jo je takrat je sestavljalo 20 dobaviteljev.

Danes je tovarna v Martorellu še vedno ena najsodobnejših in najbolj prilagodljivih tovarn v Evropi, kar potrjuje mednarodna nagrada za vitko proizvodnjo v avtomobilski industriji (Automotive Lean Production Award). Na proizvodni liniji 1 v Martorellu, kjer je neposred­no zaposlenih okrog 1600 ljudi, dnevno izdelajo skoraj 700 Ibiz. Skupno Seat nudi neposredno in posredno zaposlitev približno 70.000 družinam. Danes je Seat-ov multi­plikativni učinek na gospodarstvo neizpodbiten. Znamke Seat si ni mogoče predstavljati brez tovarne v Martorellu, tako kot si španske avtomobilske industrije ni mogoče pred­stavljati brez Seat-a.

Seat Ibiza: dizajn, mladostni duh in športnost

Ibiza je 100-odstotni Seat, saj je prvo vozilo, ki so ga v celoti oblikovali in razvili v samem podjetju. Dizajn je bil vedno del Seat-ove DNK in priznana imena na področju avtomobilskega oblikovanja so zaznamovala vse štiri generacije Ibize.

Pri prvi generaciji Ibize (1984–1993) je Seat sodeloval s podjetjem Italdesign italijan­skega oblikovalca Giorgia Giugiara, s podjetjem Karmann pri razvoju karoserije in s podjetjem Porsche na področju tehnologije motorjev “System Porsche”.

Druga generacija (1993–2002) je ponovno nosila Giugiarov pečat in je predstavljala velik estetski premik. Linije so bile zaobljene in aerodinamične, tako visoko raven opreme in dovršenosti mehanskih lastnosti pa je bilo v tistem času mogoče najti le v vozilih višjih segmentov.

Za tretjo generacijo Ibize (2002–2008) je zaslužen italijanski oblikovalec Walter de’Silva, sedanji vodja oblikovanja v koncernu Volkswagen, ki je naredil še dodaten korak naprej na področjih kakovosti izdelave, palete motorjev in vozne dinamike. De’Silva je uvedel privlačnejši videz, zaznamovan z dinamičnostjo. To je bil koncept dinamičnega podvozja, ki so ga razvili v Seat-ovem Tehničnem centru v Martorellu.

Aktualna generacija Ibize (od leta 2008 naprej) je delo takratnega Seat-ovega vodje oblikovanja Luca Donckerwolkeja. Z njo je bil predstavljen koncept dizajna v obliki črke V na sprednjem delu, ki z izrazitimi geometrijskimi linijami in spremenjeno klasično stran­sko dinamično linijo novo Ibizo odlikuje s še bolj športnim videzom, kot so ga imele njene predhodnice.

Najbolj športna različica osvaja svetovno prvenstvo v rallyju

Prva prava in nedvoumno športna Ibiza je bila različica z motorjem SXI z močjo 74 kW (100 KM) – predhodnica sedanjih različic CUPRA (okrajšava za Cup Racing) in FR (Formula Racing). Leta 1996 je Seat predstavil različico CUPRA z 2,0-litrskim motorjem z močjo 110 kW (150 KM), ki se je ponašala z vrhunsko zmogljivostjo in športnim videzom. S težko pričakovanim dirkalnikom Seat Ibiza Kit Car je Seat slavil izjemno zmago v 2-litrskem razredu svetovnega prvenstva v rallyju FIA, ki jo je uspel ponoviti tudi v letih 1997 in 1998. Leta 2004 je Ibiza svojo 20. obletnico obeležila z več kot 3,3 milijona proizvedenih vozil ter novim videzom športnih različic FR in CUPRA (z novimi dizelskimi motorji).

Ali ste vedeli …?

  • Leta 1984 je bila približna cena Seat Ibize 825.000 pezet (4.950 €). Pri današnjih cenah bi bilo to 15.620 €.
  • Seat Ibiza je bila uradno vozilo olimpijskih iger v Barceloni leta 1992.
  • Druga generacija Ibize je bila prvi model v segmentu, ki je bil opremljen z motorjem TDI z močjo 66 kW (90 KM).
  • Seat Ibiza je bila prvi model v segmentu, pri katerem je bila celotna paleta serijsko opremljena z elektronskim nadzorom stabilnosti (ESP).
  • Prodajne številke po generacijah:

–        Ibiza I, 1984–1993: 1.308.461 vozil

–        Ibiza II, 1993–2002: 1.522.607 vozil

–        Ibiza III, 2002–2008: 1.221.200 vozil

–        Ibiza IV, 2008 do danes: 924.183 vozil

Vir: Seat

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Renault Megane R.S. na Nürburgringu meri pod 8 minut
Trimilijonti avtomobil iz Eisenacha je Opel Adam