Novice

ADAC manipuliral tudi pri testih pnevmatik?

Po ADAC-ovi aferi s prirejanjem rezultatov pri izboru nemškega avtomobila leta so pod drobnogledom tudi njihovi ostali testi.

Po poročanju časopisa Süddeutschen Zeitung in televizijskega programa WDR naj bi šlo za določeno manipulacijo tudi pri ADAC-ovih testih pnevmatik. Tako naj bi bili proizvajalci pnevmatik že pred testom obveščeni, kateri model bo testiran in v kakšnih pogojih. S tem naj bi imeli proizvajalci pnevmatik možnost, da prilagodijo testirani model gum. Oba medija se sklicujeta na izjavo bivšega zaposlenega pri enem izmed gumarskih proizvajalcev, ki je izdal, kako so njihovi tehniki pred ADAC-ovim testom izbrano pnevmatiko še dodatno izboljšali in preparirali, tako da je imela bistveno drugačne lastnosti v primerjavi z ostalimi standardnimi pnevmatikami.

ADAC je omenjene obtožbe ostro zavrnil, saj naj bi šlo za poznan in povsem običajen standard, pri katerem morajo proizvajalci že pred testom poznati testne pogoje oziroma na kakšen način se bo izvedel neodvisen preizkus. Tiskovni predstavnik ADAC-a, Christian Garrels, pa je še dodal, da proizvajalci nimajo v nobenem trenutku možnosti vplivanja na test.

V prihodnjem tednu bo ADAC sporočil tudi prve rezultate zunanjega nadzora s strani revizijske družbe Deloitte, ki preverja morebitno manipuliranje z izborom avtomobila leta v obdobju 2005 do 2013.

Avtomobilizem.com (Vir: autobild.de. Foto: rs-foto)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Rekord na Nürburgringu
Kajenje v avtomobilu ob prisotnosti otrok