Novice

Airbusov leteči taksi prihodnosti

Airbus se bo v prihodnosti s povečanim onesnaženjem v velemestih bojeval s floto inovativnih letečih taksijev.

Francosko podjetje ne spi in razvija številne rešitve, ki bodo v prihodnosti krojile proces modernega prevoza. Med njimi izstopa leteče vozilo za enega potnika in koncept ”CityAirbus” za več potnikov.

Prvi projekt so poimenovali Project Vahana ter ga razvijajo v Airbusovem oporišču A3 v Silicijevi dolini. Obliko za leteče vozilo so že potrdili, zato so pričeli z izdelavo prototipa, ki bi lahko opravil prvi test proti koncu prihodnjega leta.

Za razvoj CityAirbusa skrbi oddelek Airbus Helicopters, ki je s prvimi skicami prikazal, kakšni bi lahko bili na videz leteči taksiji prihodnosti. V skladu z njihovo zamislijo naj bi za vertikalen vzlet in pristanek skrbeli veliki propelerji, vse skupaj pa naj bi poganjala elektrika. Sprva bi za upravljanje skrbel pilot, a naj bi bila postopoma omogočena avtonomna tehnika upravljanja, ki bi vodila CityAirbus ter potnike varno vozila do željenih destinacij.

”Ptem ko bomo lahko aktivirali prva vozila v velemestih in demonstrirali prednosti hitre, brezemisijske vožnje po zraku po konkurenčnih cenah, se bo trg razvijal hitro,” je dejal Jorg Muller, član oddelka za korporativni razvoj skupine Airbus.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Airbus.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Brezstrešni Lamborghinijev Centenario
Honda zaščitila idejo o 11-stopenjskem samodejnem menjalniku s tremi sklopkami