Novice

Atraktivni Budd-e napoveduje električno prihodnost Volkswagna

Volkswagen je naposled le razkril težko pričakovani koncept Budd-e, ki prikazuje novo generacijo legendarnega Microbusa ter nakazuje usmeritev znamke v prihodnosti.

Koncept Budd-e sloni na povsem novi modularni arhitekturi (Modular Electrification Toolkit oz. MEB – Modularen Elektrifizierungsbaukasten), ki je namenjena specifični uporabi v električnih vozilih in priključnih hibridih. Moč mu daje baterija kapacitete 101 kWh, nameščena čez celoten pod ter povezana z dvema električnima motorjema. Prvi poganja sprednji kolesni par, drugi pa zadnji kolesni par, zato ima koncept Budd-e štirikolesni pogon, s katerim doseže najvišjo hitrost 150 km/h.

Glavni adut paketa je ravno zmogljiva baterija, ki se do 80-odstotne kapacitete napolni v 15 minutah. V prvi vrsti je Budd-e električno vozilo, vendar lahko služi kot pomožno napajanje za manjšo hišo in nudi brezžično komunikacijsko povezavo s hišo ali pisarno.

Z oblikovalskega vidika se koncept Budd-e močno oprijema prvotnega videza Microbusa, vendar je prirejen kupcem 21. stoletja. Sprednja maska se razpostira vse do prednjih vrat, futurističen videz pa zaokroži podpis LED. Kot se za koncept prihodnosti spodobi, so snovalci odstranili vratne kljuke in stranski ogledali, na zadek pa namestili ogromne žaromete LED in usmerjevalnik zraka.

Tako kot pri ostalih udeležencih sejma CES je potniška kabina daleč v prihodnosti. Številni digitalni zasloni zamenjujejo fizična stikala, zasloni na dotik se uporabljajo namesto klasičnih stikal in gumbov. Njegovo naprednost dokazuje sistem za upravljanje vozila z gestami, stranska vrata lahko odpremo preprosto s premikom roke.

Po zadnjih informacijah želi Volkswagen Microbus pripeljati na ceste v letu 2017, poleg električnega pogona pa se bodo pod pokrovom motorja skrivali še običajni štirivaljni dizelski in bencinski agregati.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Atraktivni Budd-e napoveduje električno prihodnost Volkswagna"


8 leta 2 meseci nazaj

Oblikovno enak Nissanom in Daihatsujem, delanim za japonski trg.

 
Toyota stavi na SmartDeviceLink
Kia, serijski zbiralec oblikovalskih nagrad