Novice

Audi bo izkoristil energijo delovanja blažilnikov

Dr. Ulrich Hackenberg, vodja raziskav in razvoja pri Audiju, je potrdil, da razvijajo tehnologijo, ki lahko regenerira energijo iz delovanja blažilnikov.

Na nedavni predstavitvi novega Audija A3 e-tron je Dr. Hackenberg omenil, da že zaključujejo z razvojem novega regeneracijskega sistema, ki je po vzoru shranjevanja zavorne energije zmožen pridobivati odvečno energijo, ustvarjeno ob delovanju blažilnikov. Regeneracijsko vzmetenje bo kmalu na voljo v prihodnjih modelih in bo s pomočjo zbrane energije lahko uspešno znižalo povprečno porabo vozila. Hkrati je dr. Hackenberg pojasnil ”Ljudje se ne zavedajo, da se med vožnjo blažilniki močno segrevajo. Temperatura se ob povečanem delovanju lahko dvigne vse do 100-125 stopinj celzija in vsa ta energija gre v nič. Zato bomo v blažilnike vgradili generator, ki bo shranjeval ustvarjeno energijo.”

Kljub temu, da trenutno niso na voljo natančnejši podatki, je možno, da bo Audi v blažilnik vgradil vrteč generator, ki se bo zavrtel ob stisku blažilnika. Shranjena električna energija bo shranjena v bateriji, ki poganja hibridni pogon v vozilu. Dodatna energija bi lahko oskrbovala tudi električne komponente in s tem manj obremenjevala ključne proizvajalce električne energije.

Pri Audiju so hkrati namignili, da je lahko omenjen sistem uporabljen tudi v bolj športnih vozilih. ”Shranjeno energijo lahko pošljemo nazaj v blažilnik in s tem pridobimo neodvisno nastavljivo vzmetenje,” je še dejal dr. Hackenberg.

Kdaj bo omenjen sistem uporabljen v praksi, še ni znano, vendar naj bi bil razvoj v zaključnih fazah. Omenjena tehnologija zbiranja dodatne energije bi prišla prav tudi na naših luknjastih cestah, kjer blažilniki neprestano delujejo s polno paro.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoexpress. Foto: Audi)

Mnenja uporabnikov

6 komentarjev za "Audi bo izkoristil energijo delovanja blažilnikov"


eentox
9 leta 9 meseci nazaj

Sem se narobe izrazil..vem da imajo nekateri, mislil sem kako da je nimajo vsi kateri uporabljajo elektriko za pogon, saj je po mojem laičnem mnenju to najcenejši način pridobivanja elektrike ki je že razvit…ne kot glavni vir energije ampak kot dodatno napajanje…

gasolinedream
9 leta 9 meseci nazaj

eentox: obstajajo avtomobili z paneli na strehi. Prius, Karma, Leaf.. hja, še 1999 audi a8 je imel možnost solarnih panelov na strehi : )

eentox
9 leta 9 meseci nazaj

hehe glede na stanje naših cest bi res lahko imeli presežek energije ja 🙂 Mi je pa zanimivo, da proizvajalci električnih/hibridnih vozil ne vgrajujejo solarnih streh za dodatno polnjenje baterij…namreč solarna tehnika je že kar razvita in cenovno dostopna…

bucko_99
9 leta 9 meseci nazaj

čez nekaj let bodo hibridna oziroma električna vozila po mojem absorbirala sončno energijo iz celotne karoserije in stekel in bodo tudi tako pridobivala energijo za vožnjo.

toMmy
9 leta 9 meseci nazaj

Pri nas bi znali met težave s presežki energije 😀

 
Lexus RC-F coupé na festivalu Goodwood
Varnostni trki odslej bolj virtualno