Novice

Avtomobilska poezija na festivalu hitrosti v Goodwoodu

Festival hitrosti v Goodwoodu je zaprl svoja vrata in še enkrat dokazal, da gre za enega najbolj razburljivih avtomobilističnih dogodkov na svetu. Na tisoče ljubiteljev vonja po bencinu in zažganih gumah so kljub muhastemu vremenu uživali v ogledu reli dirkalnikov, Formul 1, vročih športnih avtov, superšportnikov, junakov iz mladosti in številnih avtomobilskih novosti.

Obiskovalci so bili lahko od prve minute odprtja priča akciji, saj so različni avtomobili cel vikend dirkali po slovitem vzponu Goodwooda. Festival, ki nikoli ne razočara, je tokrat zopet postregel z neverjetno bero športnih in nedosegljivih avtomobilov. Letošnja tema festivala ”Full Throttle – the Endless Pursuit of Power” je v ospredje postavljala stoletnico bavarskega proizvajalca vozil BMW. Na gromozansko skulpturo pred vhod so zato namestili nekaj BMW-jevih športnih legend.

Poleg obširne galerije je spodaj izpostavljenih nekaj najpomembnejših evropskih novosti.

BMW

Na festivalu se je največ govorilo ravno o BMW-ju. Bavarski proizvajalec vozil je stoletnico obeležil z razstavo številnih modelov BMW, Mini, Rolls-Royce in BMW Motorrad. V znak spoštovanja so organizatorji dovolili, da je BMW na osrednjo skulpturo (na prvi fotografiji) postavil svoja legendarna vozila.

Poleg številnih produktov je BMW s seboj pripeljal model 507 iz leta 1957, ki ga je vozil Lord March, model 328 Touring Coupe iz leta 1940 in model 1800 TiSA iz leta 1965. Manjkali niso niti odpiljeni M4 GTS, M2 in i8 v rdeči barvi Protonic.

Dacia

Duster ostaja glavna zvezda Daciine ponudbe, saj je romunski proizvajalec vozil oplemenitil ponudbo z dodatnim paketom Prestige. Novi paket se je zavihtel na sam vrh ponudbe in bo na voljo izključno z 1,2-litrskim TCE bencinski agregatom. Prinaša drugačen zunanji videz in nekatere dodatke v potniški kabini.

Mazda

Evropsko premiero je v Goodwoodu doživela nova različica Mazde MX-5. Poleg MX-5 RF so pri Mazdi pokazali še nekaj običajnih roadsterjev, koncept Spyder, ki je bil prvič razkrit na avtosalonu SEMA, in prvo generacijo najbolj priljubljenega roadsterja na svetu. Presenetljivo so na ogled postavili še posebno izvedenko MX-5 Icon, ki bo izdelana v le 600 primerkih.

Porsche

Porsche je v čast bogati dediščini Le Mansa razkril posebno različico 911 Endurance Racing Edition. Sloni na verziji Carrere S, vendar prinaša vse športno usmerjene dodatke, med njimi tudi paket Sport Chrono, dvojna zaključka izpušnih cevi in dinamičen nadzor voznih lastnosti.

Renault

Na Goodwoodu je bil prvič javno predstavljen ”slovenski” Twingo GT. Renault je za osnovo vzel 0,9-litrski prisilno polnjen bencinski agregat TCe in s pomočjo modificiranega motornega računalnika in drugačnega izpušnega sistema moč motorja dvignil na 81 kilovatov ter 170 njutnmetrov navora.

Vreden ogleda je tudi spodnji video, kjer Jean Ragnotti vozi legendarno Renault 5 Maxi Turbo.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Autoexpress. Video: Renault)

 

 

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Brexit: razhod, ki odmeva tudi v avtomobilski industriji
Mitsubishi za Pariz najavlja nov hibridni koncept