Novice

BMW je i3 opremil z boljšo baterijo, kmalu pride še zmogljivejši i8

Z vstopom v novo modelno leto bo i3 pridobil bistveno izboljšano baterijo, i8 pa več moči, daljši doseg in boljše vozne lastnosti.

BMW i3 s skoraj polovico daljšim dosegom

Pri BMW-ju so ugotovili, da morajo posodobiti svoja dva člana družine i, če želijo še naprej konkurirati vse številčnejšim tekmecem. Zato so pri modelu i3 povečali efektivno kapaciteto iz 60 Ah na 94 Ah in dvignili zmogljivost baterije iz 22 kWh na 33 kWh. Baterijo so razvili s Samsungom in ohranili iste mere, vendar bistveno izboljšali njene zmogljivosti. Z internimi testiranji so v mešanem ciklu z novo baterijo pri BMW-ju prevozili 183 kilometrov, kar je bistveno več v primerjavi s prejšnjimi 130 kilometri dosega. Po novem evropskem testnem ciklu NEDC se je doseg pri i3 iz 190 kilometrov povečal na 300 kilometrov. Ob izbiri različice s podaljševalnikom dosega ima 650-kubični motor zdaj za 25 odstotkov večjo posodo za gorivo in dodatnih 150 kilometrov dosega.

Največji minus pri novi izboljšani bateriji je njena večja masa, saj tehta 50 kilogramov več. BMW i3 s podaljševalnikom dosega zdaj tehta 1.343 kilogramov, električna različica pa kar 1.467 kilogramov, zato se je pri obeh povečal čas pospeševanja od 0-100 km/h.

Baterija se bo z običajno 2.8 kW polnilnico napolnila v desetih urah, pri različici s podaljševalnikom dosega pa v osmih urah. Pri uporabi 50 kW hitre polnilnice se v štiridesetih minutah baterija napolni do 80 odstotkov. Zanimiv je tudi podatek, da bodo obstoječi lastniki lahko zamenjali obstoječo 60 Ah baterijo z novo 90 Ah. Menjava baterije je možna zaradi enakih dimenzij, vendar bo storitev na voljo le na izbranih trgih po svetu. Kupcem bo še vedno na voljo šibkejša baterija, ki bo tudi cenejša.

Za zdaj so znane cene le za Nemčijo. Za različico s podaljševalnikom dosega se cene pričnejo pri 36.150 evrih in za električno različico pri 41.150 evrih. Novo baterijo bodo začeli v prenovljene modele vgrajevati v juliju.

BMW i8: več moči, boljša baterija in izboljšane vozne lastnosti

Žal pri BMW-ju za i8 niso tako zgovorni kot so za model i3. Prenovljeni i8 bo v prodajne salone zapeljal naslednje leto, a nemški proizvajalec vozil ostaja zelo skop z informacijami.

Vse bolj so glasne govorice, da bosta 1,5-litrski trivaljni bencinski agregat in sinhroni elektromotor proizvedla 10 odstotkov več moči. Skupna številka naj bi se ustavila pri okoli 420 ”konjskih močeh”. Z novim motornim računalnikom, ki bo optimiziral delovanje 6-stopenjskega samodejnega menjalnika, naj bi hitreje dosegel elektronsko omejeno maksimalno hitrost in presegel 4,4 sekunde, ki jih sedaj potrebuje od 0-100 km/h.

Kljub večji moči naj bi bila v dno i8 nameščena prenovljena baterija. Tako kot pri i3 lahko pričakujemo daljši doseg in hitrejše polnilne čase. Pri BMW-ju so že potrdili, da ima i8, ki služi kot varnostni avto v Formuli E nameščeno močnejšo 10 kWh baterijo (aktualni model ima nameščeno le 7,1 kWh baterijo).

Poleg izboljšanih zmogljivosti lahko pričakujemo še nekaj drugih bonbončkov. Med njimi velja izpostaviti platišča iz ogljikovih vlaken in zametke brezžičnega polnjenja.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: BMW.)

 

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Šestvaljnik v nosu prenovljenega Volkswagen Amaroka
Nissan Kicks pričenja svoj pohod