Novice

BMW Vision_Next 100 napoveduje prihodnost

Bavarski proizvajalec vozil je ob svoji stoletnici predstavil koncept Vision_Next 100, ki je le eden izmed konceptov ob praznovanju jubileja ter napoveduje avtonomno prihodnost znamke. Ker je težko napovedovati, kaj se bo zgodilo čez 100 let, bomo BMW-ju oprostili, če se nekaj stvari iz predstavljenega koncepta ne bo pojavilo v produkcijski obliki, a gre še vedno za skupek impresivnih tehnologij.

Koncept obljublja malce več udobja, večjo mero asistence in več intenzivne izkušnje, poleg tega pa prinaša lažje materiale, večjo prilagodljivost ter obilico povezljivostnih rešitev. Seveda ima še vedno vsa štiri kolesa ter štiri sedeže.

Zgodba se začne v potniški kabini, kjer je v armaturno ploščo nameščen izrazit zaslon. Korak naprej predstavlja odmik od tipičnega projicirnega zaslona,  saj preko žive bmw-100years-717geometrije pretvori vse z voznikove periferije v digitalno blazino, ki se razteza skozi notranjost tudi na nekatere zunanje dele. Mozaik premičnih trikotnikov oponaša jato ptic, ki na uglajen način spreminja informacije o tem, kar se dogaja okrog vozila. BMW je ta koncept poimenoval 4D, saj verjamejo, da bo v naslednjih tridesetih letih možen razvoj prototipa s takšno vrsto info sporočanja, ki bo poleg fizične oblike prinesla še četrto dimenzijo zavedanja. Počakajmo na 2046 in videli bomo, kaj pomeni to v praksi.

Kar se tiče vozniške izkušnje, je BMW pripravil dva vozna programa – Boost in Ease. Prvi je namenjen vožnji pod nadzorom voznika, saj dviguje vozniško izkušnjo in vpletenost voznika. S pomočjo žive geometrije lahko prikazuje idealno linijo, opozarja na ostala vozila in med drugim integrira vse vključene varnostne elemente. S pomočjo sistema bo voznik ne le vozil hitro, temveč se bo nenehno izpopolnjeval. Program Ease popolnoma spremeni vozilo. Volanski obroč se umakne, sedeži in vratni paneli se združijo in armaturna plošča se spremeni, vse spremembe so namenjene boljšemu počutju potnikov. Avtomobil prevzame nadzor, s pomočjo živih trikotnikov pa sporoča udeležencem v notranjosti, kam bo zavil oziroma ali bo zaviral.

bmw-100years-699_0BMW je kar precej časa namenil avtonomni vožnji in dodobra premislil celoten koncept. Na primer, kako bodo pešci vedeli, kdaj se bo avtonomno vozilo ustavilo in kdaj je varno prečkati prehod? Človeški premik z roko ali pozdrav bo tukaj zamenjala akcija, ki so jo Nemci poimenovali Companion. Ta pametna krogla bo nenehno iskala informacije pri vozniku, vendar pravilno odreagirala, ko bo vožnjo nadzorovalo vozilo. V praksi to pomeni, da bo avto pešce opozoril na varno prečkanje z zeleno obarvano barvo, z rdečo pa jih opozoril, da ni varno prečkati ceste.

Futuristično obliko odlikuje izredno majhen koeficient zračnega upora 0,18. K dinamični obliki poleg zunanjega videza pripomorejo še premični blatniki, ki se premikajo skupaj s kolesi in ustvarijo povezanost brez prekinitev. Za vse te premične in nezaznavne premike skrbi živa geometrija, enaka tehnologija, ki je uporabljena v potniški kabini. Koncept v dolžino meri 4.900 milimetrov in 1.370 milimetrov v višino. Tako je 100 milimetrov krajši in 100 milimetrov nižji od serije 5.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar, Autoblog. Foto in video: BMW.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Proizvodnja Bentayge ne zmore slediti povpraševanju
PSA Peugeot Citroën odslej z realnejšimi podatki o povprečni porabi vozil