Novice

Bo peklenska vročina krojila usodo v Železnikih?

Dirkaški cirkus se v soboto seli v Selško dolino, kjer bo potekal drugi Rally Železniki in tretja dirka, ki šteje za državno prvenstvo. Po dveh izredno napetih in razburljivih dirkah bo, kot kaže, zanimivo tudi tokrat. Poleg izjemne konkurence, na reliju bodo namreč vsi največji favoriti za naslov, bo razplet krojila tudi vročina, ki bo imela močan vpliv na zbranost dirkačev in zanesljivost dirkalnikov.

Devet hitrostnih preizkušenj s skupno dolžino 95 kilometrov bo za posadke nedvomno velik izziv, saj bo rally prvič štel za točke državnega prvenstva. Med glavne favorite se uvrščajo trije vozniki med katerimi je seveda tudi aktualni državni prvak Aleks Humar, ki  je pred relijem na dirkalnik Renault Clio R3T namestil krajšo zaporo diferenciala. Po začetnih težavah in privajanjih na nov dirkalnik gre Aleksu iz kilometra v kilometer bolje, kratko prestavno razmerje pa bi znalo biti odločilnega pomena na zaprtih in ozkih cestah relija v Železnikih. Na sovozniški sedež še po krajši odsotnosti vrača Florjan Rus.

“Krajša zapora diferenciala bo prišla prav v bolj zaprtih odsekih, kjer bo potrebno manj pretikanja prestav navzdol. Avtomobil bi moral biti zdaj bolj primeren za slovenske ceste. Prestavna razmerja so bila prej res predolga, saj hitrosti čez 200 kilometrov na uro na naših reljih ne potrebuješ. Občutki z avtomobilom so zdaj že precej boljši kot na začetku leta, a še vedno nimam optimalnih občutkov. Pred letošnjo sezono nastopov v Sloveniji niti nismo načrtovali, toda po spletu okoliščin se jih bomo vendarle udeležili. Tako nas čaka zagotovo kar težak reli v Železnikih, nato pa bomo nadaljevali s pokalom Mitropa. Iz kilometra v kilometer nam bo zagotovo šlo bolje,” je pred relijem v Železnikih povedal Humar.

V ožji krog favoritov sodi trenutno drugourvščeni v državnem prvenstvu, Rok Turk. Po zmagi na Saturnusu, kjer je dirkal z dirkalnikom Peugeot 208 R5, se bo po Selški dolini zopet podil z dirkalnikom razreda R2, ki ga pripravljajo skupaj z ekipo OPV. Letos je bil odličen na vseh relijih in na nekaterih hitrostnih preizkušnjah s slabšim dirkalnikom celo prehitel Humarja.

“Vsakič znova se veselim novih hitrostnih preizkušenj, na katerih do sedaj še nisem dirkal. Veliko bo odvisno že od tega, kako dobro bova z Blanko popisala hitrostne preizkušnje na ogledu, za dobro uvrstitev pa bo nato potrebno držati hiter tempo vse od štarta pa do cilja. Konkurenca v državnem prvenstvu je močna, prijavljenih je 39 posadk in v soboto se nam tako ali drugače obeta zelo vroč dan!” je dejal Turk.

Vodilni v državnem prvenstvu Darko Peljhan želi ubraniti vodstvo, vendar bo imel zaradi narave dirke njegov štirikolesno gnani Mitsubishi Lancer EVO IX manjšo prednost pred tekmeci, tako Humar kot Turk pa sta bila v Velenju že hitrejša od izkušenega lisjaka. Zadnje besede ni rekel niti Jani Trček v Mitsubishiju Lancer EVO IX, ki ne bo nikakor zlahka prepustil zmage.

Med širši krog favoritov sodi tudi letos nekoliko nesrečni Aljoša Novak, ki je letos na žalost prevozil le eno hitrostno preizkušnjo: v Mariboru je dirkalnik parkiral globoko med drevesi, v Velenju pa reli zaključil še pred začetkom. Kot vedno bo izredno zanimivo tudi v diviziji I, kjer sta imela do sedaj glavno besedo Jan Mrak in Martin Mlinar.

Torej: jutri obvezno s seboj prinesite velike količine hladne pijače, pokrivalo, rezervna oblačila in obilico dobre volje, čaka nas še en peklenski dan.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman.

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Giorgetto Giugiaro zapušča svoje podjetje, Audi edini lastnik
Fiat 500 prinaša 1.800 novosti