Novice

Bolj onesnažujemo za varnejšo vožnjo?

V resnih in gostilniških debatah, povezanih z dizelsko afero, se je večkrat pojavilo vprašanje, zakaj so regulatorji med vsemi avtomobilskimi proizvajalci, katerih modeli v realnih pogojih oddajajo bistveno višje emisije škodljivih snovi od normiranih in dovoljenih, izpostavili le Volkswagen.

DObrindtVčeraj je nemški minister za transport Alexander Dobrindt po napovedanih pogovorih s predstavniki znamke Opel za medije izjavil, da so slednji priznali prirejanje emisij v vsaj enem izmed njihovih modelov na način, da se je sistem za obdelavo izpušnih plinov izključil pri določeni hitrosti, številu obratov in tlaku.

Dobrindt je ob tem povedal: “Naprave za izključevanje so v osnovi nelegalne, razen v primeru, ko so nujno potrebne, da bi zavarovale motor. Preiskovalni odbor dvomi v dejansko utemeljenost takšne prakse z namenom obvarovanja motorja.”

Volkswagen je bil v Združenih državah obtožen goljufanja zaradi vgradnje naprave, ki je prepoznala, kdaj je v ciklu za testiranje emisij in se posledično preklopila v drugačen, čistejši način delovanja. Takšne prakse načeloma ne dovoljuje niti evropska zakonodaja, saj področje ureja direktiva EC 715/2007, ki izključno prepoveduje sisteme z vplivom na rezultate emisijskih testiranj.

carmakers-failure-infographic_001Evropske okoljevarstvene organizacije že vse od leta 2006 opozarjajo na prirejanje rezultatov testiranj porabe in emisij ter velikanska odstopanja med normiranimi in dejanskimi porabami ter posledično emisijami škodljivih snovi. Lani septembra je neprofitna organizacija za transport in okolje EFTE (European Federation for Transport and Environment) objavila poročilo, ki na podlagi zbranih podatkov povzema, da le eden od desetih avtomobilov z dizelskim motorjem na evropskih cestah dosega emisije škodljivih snovi v skladu z zakonsko predpisanimi mejami. Med znamkami, ki so jih izpostavili, so se znašli poleg Volkswagna tudi Opel, BMW, Audi in Mercedes-Benz.

V poročilu so med drugim zapisali, da so za del odstopanj krivi emisijski testi, ki z nizkimi hitrostmi in manjšim pospeševanjem predvidevajo blažje pogoje delovanja motorjev, kot v vsakodnevnih vožnjah. Nekaj krivde so pripisali tudi proizvajalcem, ki avtomobile že v sami zasnovi pripravijo na boljše delovanje v okviru pogojev preizkušanja, kar so označili s terminom “cycle bypassing“* Tipičen primer slednjega je trend vgradnje turbomotorjev z zmanjšano prostornino, ki varčujejo z gorivom pri nizkih obratih. Drug primer je “cycle beating“**, kjer sistem v vozilu prepozna, kdaj je na preizkusu ter takrat oddaja manj škodljivih izpustov, kar se je zgodilo v primeru Volkswagna.

article 5Zgoraj omenjena direktiva EC 715/2007 v 2. točki 5. člena izključno prepoveduje uporabo naprav, ki zmanjšujejo učinkovitost kontrolnih sistemov v emisijskih testih, a ima na žalost droben dodatek, ki so si ga proizvajalci avtomobilov tolmačili po svoje: “Prepoved ne velja kadar … je potreba po napravi upravičena zaradi zaščite motorja pred okvarami ali poškodbami in varnega delovanja vozila.”

Izjava Karla-Thomasa Neumanna: “Pri Oplu ne uporabljamo nelegalne programske opreme,” torej povsem drži, saj po njihovi drzni interpretaciji ne gre za nezakonito opremo. Se lahko po takšnem javnem razodetju v bližnji prihodnosti nadejamo zapiranja pravnih lukenj v evropski regulativi in primernega sankcioniranja kršitev v državah članicah ali bomo z avtomobili v najbolj ciničnem smislu še naprej bolj onesnaževali, da bi bili varnejši?

Avtomobilizem.com (Vir: Automotive News Europe, Forbes, Jalopnik, EFTE, EUR-Lex. Foto: Urban Acman, EFTE, EUR-Lex, BMVI.)

* premostitev testnega cikla
** premagovanje testnega cikla

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Mazda3 z novim 1,5-litrskim motorjem Skyactiv-D
Koenigsegg se vrača v zeleni pekel, kjer lovi rekord Porscheja 918