Novice

Ford za uspeh preuči tudi tekmece

Ford je ključne dobavitelje povabil, da skupaj preučijo vozila in sestavne dele vozil konkurenčnih proizvajalcev do kar 40 mesecev pred prihodom svojega novega modela. Pozitivni rezultati obsežne raziskave se kažejo že danes.

Hau Thai-Tang, Fordov podpredsednik skupine za globalno nabavo, je povedal, da so v zadnjem letu že drugič opravili program primerjalne analize za novo generacijo Fieste in Focusa. V vsakem primerjalnem postopku so se pri Fordu osredotočili na nekaj ključnih komponent; pri razvoju nove Fieste, ki bo na ceste zapeljala v letu 2017, na primer na hlajenje in ogrevanje pri treh konkurenčnih modelih.

”Prosili smo jih, če lahko sistem povsem razstavijo in postavijo pod drobnogled njegov dizajn ter nam povedo, kateri so najbolj učinkoviti in za koliko bi ga lahko naredili tudi mi,” je dejal Thai-Tang. Med drugim je še povedal, da želijo dobiti začetne informacije od svojih dobaviteljev, s čimer bi lahko ustvarili komponente, ki so najboljše v razredu – lahke, poceni in zanesljive. Ključni proizvajalci, ki so sodelovali v primerjalnih analizah za Fiesto in Focusa, so po njegovih besedah raje sprejeli Fordove dizajne kot konkurenčne.

Tako kot ostali proizvajalci vozil, je tudi Ford pod konstantnimi pritiski, da zniža stroške, ko v vozila dodaja opremo za dostop do brezžičnega omrežja, izboljšanje povprečne porabe goriva in boljšo varnost. Za učinkovito znižanje stroškov je potrebno poskrbeti že v samem procesu primerjave s konkurenco in ne po zaključenih analizah, zato želijo v proces vključiti vse pomembne dobavitelje.

Po zaključenem programu primerjalne analize pri Fiesti in Focusu bodo procese razširili tudi na ostale modele. Ob tem bodo vključili še druge sklope vozil, tudi zato, ker lahko s pridobljenimi podatki razpolagajo v več modelih, ki jih bodo prenovili. Poleg sistema klimatizacije so pri Fordu preučili tudi sisteme za dovod goriva, električno napeljavo, sklope merilnikov in sedeže.

V analize bodo vključeni celo tisti proizvajalci komponent, ki trenutno nimajo pogodbe za izdelovanje delov za Ford. S tem bodo povečali učinkovitost in olajšali primerjavo med samimi proizvajalci komponent. Omenjeni sistem je uvedel prav Thai-Tang ob svojem imenovanju leta 2013,  Ford pa že od leta 2005 nagrajuje ključne proizvajalce z dolgoročno pogodbo in jim nudi poglobljene informacije o Fordovih načrtih za prihodnost. Proizvajalci po drugi strani ameriškemu proizvajalcu vozil med prvimi nudijo novo tehnologijo, finančne podatke in dosegajo zastavljene cilje.

Program primerjalne analize vključuje 80 neposrednih in 25 posrednih dobaviteljev, ki jim Ford namenja okoli 65 odstotkov svojega letnega proračuna za nabavo.

Avtomobilizem.com (Vir: Automotive News Europe. Foto: Gašper Pirman.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Srečna trinajstica Žagarja
Honda bo v Evropi vztrajala pri hibridni tehniki