Novice

Honda bo v Evropi vztrajala pri hibridni tehniki

Honda ostaja zvesta svoji hibridni usmeritvi na evropskem trgu, zato v letu 2016 načrtujejo prihod novega hibridnega Jazza, ki bo iskal kupce z atraktivnim videzom in izboljšanim hibridnim pogonom.

Honda je skupaj s Toyoto eden izmed pionirjev razvoja in prodaje hibridnih vozil v Evropi. Žal pa se njihovi prodajni rezultati nikakor ne morejo kosati s Toyotinimi, saj so lansko leto na stari celini prodali le okoli 4.500 Jazzov, medtem ko je Toyota prodala kar 50.000 Yarisov.

Honda je prenehala s prodajo kupejevskega CR-Z in hibridne petvratne kombilimuzine Insight ravno zaradi slabih prodajnih številk.

“Ni osmrtnice za hibride,” je za Automotive News dejal Philip Ross, vodja evropske prodaje pri Hondi. “Naša pozornost je ta trenutek osredotočena na 1,6-litrskem dizelskem agregatu, vendar nismo pozabili na hibridno tehnologijo,” je še dodal.

Japonci bodo naslednje poletje na evropske ceste pripeljali novega Jazza, ki je bil na letošnjem avtomobilskem salonu v Parizu predstavljen kot predprodukcijsko vozilo .

Prihod nove generacije Jazza prinaša velike upe za japonskega proizvajalca vozil, saj želijo s hibridnim pogonom znižati emisije CO2 pod 100 g/km. Ravno visoka stopnja emisij CO2 namreč zavira prodajo aktualnega Jazza s hibridnim pogonom, saj številni evropski trgi ponujajo ponujajo dodatne olajšave le za vozila, ki proizvedejo manj kot 100 g/km škodljivih emisij CO2. Konkurenčni Yaris proizvede le 79 g/km, stari Jazz pa kar 104 g/km CO2.

Novi Jazz je pod imenom Fit na Japonskem v prodaji že od lanskega septembra, kupci pa se lahko odločijo tudi za hibridno verzijo, ki jo poganja 1,5-litrski bencinski agregat in ima litij-ionsko baterijo.

Poleg nove generacije Jazza bo Honda naslednje leto v Evropo pripeljala tudi kompaktnega križanca HR-V. Slednji se pod imenom Vezel na Japonskem že prodaja kot hibrid, vendar uradne potrditve o prihodu hibridne različice v Evropo še ni.

Avtomobilizem (Vir: Automotive News Europe. Foto: Urška Radolović)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Ford za uspeh preuči tudi tekmece
Porsche 918 Spyder skoraj razprodan