Novice

Honda Type-R pripravljena za naskok na rekord

Po najavi prenovljene Honde Civic so, še pred uradnim nastopom na pariškem avtomobilskem salonu, pri proizvajalcu pokazali športno nabrit model Type-R. Rekord na slovitem dirkališču Nürburgring sta že podrla Seat Leon Cupra in Renault Megane R.S Trophy-R, sedaj pa je očitno prišel čas, da srečo poskusijo tudi Japonci.

Koncept nove Honde Civic Type-R smo si lahko ogledali v živo že na letošnjem ženevskem salonu, tokratna uradna predstavitev serijskega modela pa pravzaprav ne prinaša veliko novega. Razen posebne modre barve in belo/rdečih namenskih nalepk, je zunanjost ostala nespremenjena. Pri Hondi pravijo, da je povsem novi Civic Type-R razvit in povsem prilagojen evropskemu okusu, zato bodo športnika izdelovali v tovarni v Swindonu v Veliki Britaniji.

Japonci so še vedno dokaj skrivnostni glede končne moči, ki jo bo proizvedel 2,0-litrski prisilno polnjen VTEC motor. V skopi izjavi so dejali, da bo imel več kot 280 konjev in se bo kazalec obratov ustavil na številki 7.000. Samozavestno napovedujejo najboljše vozne lastnosti in neprekosljive zmogljivosti, ki jih ni posedoval še noben Type-R v zgodovini znamke. Novi Type-R naj bi bil celo boljši od legendarne Integre, Accorda in celo modela NSX.

Suehiro Hasshi, vodja projekta Civic Type-R, je dejal: ”Honda je imela štiri različne modele Type-R – Civic, Integra, Accord in NSX. Motor v novi Hondi Civic Type-R je neprimerljiv proti vsem v smislu moči, navora in odzivnosti motorja.”

Honda se je odločila, da namesto samodejnega menjalnika z dvojno sklopko raje uporabi kratek in natančen ročni šeststopenjski menjalnik, ki bo še bolj povezal voznika in vozilo med vožnjo. Na podlagi odličnih ročnih menjalnikov, ki so jih skozi leta izdelovali pri Hondi, lahko to odločitev mirno podpremo. ”Ročni menjalnik dovoli uporabniku, da uporabi katerokoli prestavo; naprimer iz pete v tretjo pred prihodom v zavoj,” je pojasnil Hasshi in še dodal: ”Koncept nove Honde Civic Type-R je, da je vozniško usmerjeno vozilo, zato je bila to edina možnost.”

Novi Civic Type-R bo imel ob volanskem obroču tipko +R, ki bo še dvignila odzivnost motorja, volanskega obroča in prilagodila nastavljive blažilnike. ”V običajnem režimu je novi Civic Type-R izredno agilen, vsakodnevno športno vozilo s prijetnim in tekočim pospeškom,” je dejal Hasshi. Pritisk na gumb +R po njegovih besedah  iz vozila privabi bolj atletski duh, ki ga mora voznik spretno usmerjati. Razlika je očitna in program +R iz vozila privabi ekstremne nastavitve, ki so primerne tudi za vožnjo po dirkališču.

Novost, ki so jo pripravili inženirji, je tudi mehanska rešitev, s katero so opremili prvo premo, in ki poskrbi za bolj mirno in obvladljivo vožnjo ob polnem pritisku na stopalko za plin.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Honda)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Honda Type-R pripravljena za naskok na rekord"


a_sist
9 leta 6 meseci nazaj

Videt je hud. Da vidmo še kako se to pelje 🙂

Blinder
9 leta 6 meseci nazaj

7000 rpm j ih vidi že skoraj focus rs ki ima največjo moč pri 4700 rpm.

 
Urgenten varnostni pregled pri Oplu
Prihaja prvi hibridni Volkswagen Passat GTE