Novice

Honda zaščitila idejo o 11-stopenjskem samodejnem menjalniku s tremi sklopkami

Ste se kdaj vprašali, kje je meja pri številu prestav novodobnih samodejnih menjalnikov? Očitno do nje še nismo prišli, saj je Honda vložila patent za 11-stopenjski samodejni menjalnik.

Z vgradnjo novega 10-stopenjskega samodejnega menjalnika so že pričeli pri Fordu, menjalnik z enakim številom prestav pa razvijajo tudi pri Volkswagnu. A očitno to ni dovolj, saj je Honda na državni patentni urad vložila patent, s katerim so zaščitili idejo samodejnega menjalnika z 11 prestavami in 3 sklopkami. S prihodom novega menjalnika želijo zmanjšati navorsko luknjo dvosklopkovnih samodejnih menjalnikov, pospešiti prestavljanje in povečati odzivnost hitrosti prestavljanja.

Patent, ki je bil vložen na koncu meseca maja, pripada podjetju Honda Motor Co. Ltd., kot izumitelj pa je naveden Izumi Masao.

Včasih podjetja vložijo patent le zato, da zavarujejo svoje ideje. Dokler pri Hondi ne bodo uradno potrdili razvoja novega 11-stopenjskega menjalnika, ideja ostaja le na papirju in je (zaenkrat) še daleč od množične proizvodnje. A kljub temu pomeni premik naprej ter nov način manjšanja povprečne porabe pri številnih vozilih.

Pri Hondi so v zadnjem času zelo dejavni z razvojem številnih zanimivih novitet, po patentu motorja z različno prostornino valjev so pred kratkim predstavili še prvi elektromotor brez redkih zemeljskih kovin.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor1. Foto: Honda.)

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Honda zaščitila idejo o 11-stopenjskem samodejnem menjalniku s tremi sklopkami"


Firediver
7 leta 8 meseci nazaj

S temi prestavami in sklopkami (sistem “več jih je bolje je”) je kot z manijo, ko je Gillette dodajal rezila pri britvicah..no, tam se je hvalabogu ustavilo pri šestih rezilih…

kseb
7 leta 8 meseci nazaj

Jaz tudi komaj čakam na el, avte. Samo se mi zdi, da bom še kar dolgo čakal, ker nas lepo vlečejo za nos z obljubami, samo še malo, saj bo, skoraj je že in podobno. Nato pa predstavijo el. avtu v rangu 50 – 100 keur, ko itak vedo, da ni za množice. Dvomim, da si proizvajalci sploh želijo el. avte, ker bodo z njimi imeli premalo zaslužka.

uros11
7 leta 8 meseci nazaj

Kaj pa če bi imela vsaka prestava svojo sklopko? Bi delalo kot mitraljez… komaj čakam električna cenovno dostopna vozila … čez enih 10 let, ki ne bodo rabile vse te krame….

 
Airbusov leteči taksi prihodnosti
Volvo in Uber v skupni razvoj avtonomno vozečih vozil