Novice

Hyundai Sonata prva s sistemom Android Auto

Googlov sistem Android Auto, ki je namenjen izključno uporabi v vozilih, je premierno na voljo v Hyundai Sonati. Hyundai je tako kot prvi proizvajalec v serijsko vozilo namestil sistem, ki bi lahko v prihajajočih letih postal eden najbolj razširjenih.

Nova Sonata je za Hyundai pomemben model, tudi ker je kot prvi serijski model na svetu opremljen s sistemom Android Auto. Nič manj pa ni pomemben za Google, ki bi rad, še pred največjim tekmecem, svoj barven in eleganten sistem namestil na številne nove velikoserijske modele. Kot smo že pisali, Apple že nekaj časa pripravlja podoben sistem CarPlay, ki bo imel podoben uporabniški vmesnik kot iPhone in bi lahko ravno zato prepričal številne kupce.

Pri Hyundaiju menijo, da si bodo številni kupci po preizkusu Android Auto morda želeli ostati na tej platformi, kot je pojasnil Cason Grover, ki pri Hyundai Motor America skrbi za tehnologije povezljivosti v vozilih. Stališče kje ponazoril s primerom, ko se je nekoč odpravljal na poslovno pot in je vstopil v svoje vozilo, nato pa ga je Android Auto vprašal, če želi za svojo destinacijo izbrati letališče – sistem se je namreč sporazumel z njegovim Google koledarjem in predvidel, da je čas za odhod na letališče.

”V relativno kratkem času bi to lahko postala skoraj povsod prisotna tehnologija v industriji. Imamo odlično priložnost, ker smo zgodnji, saj nas bo to diferenciralo, upamo, da za kar nekaj časa. Mislim, da bodo kupci hitro zaznali prednosti in našli razloge, da zase poiščejo vozilo s to tehnologije” je v intervjuju še povedal Grover.

Google je z razvojem sistema pričel v letu 2014, razvoj pa so podprli pri številnih proizvajalcih vozil, med njimi so bili Hyundai, Audi, General Motors in Honda, ki so ustvarili skupino Open Automotive Alliance.

Za uporabo Android Auto sistema so se do sedaj odločili tudi pri Fordu, General Motorsu, Hondi in Volkswagnu, v svoja vozila pa bodo sistem namestili v naslednjem letu. Kljub temu, da je Sonata prvo vozilo opremljeno z Android Auto, je sistem na voljo že vse od marca v navigacijskih sistemih proizvajalca Pioneer. Grover je potrdil tudi prihod sistema CarPlay, ki naj bi se v Sonati znašel v kratkem.

Da se kupec lahko odloči za Android Auto, mora izbrati Sonato z vgrajenim 8-palčnim zaslonom na dotik v sklopu posebnega paketa, cena pa s tem paketom v Ameriki naraste iz 21.975 na vsaj 27.450 dolarjev.

Za uporabo sistema uporabnik preprosto priključi svoj androidni pametni telefon v konzolo v avtomobilu; ob pravilni povezavi se vse funkcije preslikajo na zaslon vozila, obenem pa se zaslon na mobilnem aparatu zaklene in s tem prepreči nadaljno uporabo mobilnika med vožnjo.

Avtomobilizem.com (Vir: Autonews. Foto: Hyundai.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Hyundai Sonata prva s sistemom Android Auto"


frgo
8 leta 10 meseci nazaj

aja, pa kdo bo vlekel vsakič telefon iz žepa in ga vključeval v neko konzolo, dajte se no zresnit

frgo
8 leta 10 meseci nazaj

res bodo kul ti novi super povezljivi avtomobili čez 3 leta, ko ne bo nikjer več podpore za vse te oslarije

 
Bo vaš naslednji avto električen?
Fordov Focus ni bil najbolj prepričljiv na losovem testu