Novice

Izjemno nevarni avtomobili za indijski trg

Organizacija Global NCAP je ponovno opravila varnostne teste z nekaterimi avtomobilskimi modeli renomiranih proizvajalcev, ki so namenjeni zgolj indijskemu trgu. A omenjeni modeli so se na testu ponovno izkazali za katastrofalno nevarne, saj nihče ni prejel niti ene zvezdice!

Pri organizaciji Global NCAP so že pred dvema letoma opozarjali na šokantne rezultate pri varnostnih testih, ki so jih opravili z avtomobilskimi modeli, namenjenimi indijskemu trgu, Združeni narodi pa so v letošnjem letu sprejeli posebno resolucijo o varnosti cestnega prometa, ki določa minimalne varnostne zahteve v vozilih. A avtomobilski proizvajalci v sedmi največji državi na zemeljski obli še vedno prodajajo vozila, ki ne ponujajo niti najosnovnejše varnostne zaščite.

Na tokratnem testu so preizkusili tri različne verzije Renaultovega križanca Kwid, namenjenega zgolj indijskemu trgu, pri čemer prav nobena verzija ni prejela varnostne zvezdice pri zaščiti odraslih potnikov (ter dve pri zaščiti otrok). Avtomobil, ki stane v Indiji od 4.700 dolarjev dalje, se je izkazal za nestabilnega ter nudi izjemno slabo zaščito voznikove glave in prsnega koša, precej na udaru pa so tudi kolena potnikov.

Za podobno nevarna vozila so se izkazali še Suzukijeva modela Eeco ter Celerio, Hyundajev Eon ter Mahindrin Scorpio, pri čemer nobeden od omenjenih modelov med serijsko opremo nima niti ene same zračne blazine.

V komentarju rezultatov je David Ward, generalni sekretar Global NCAP, med drugim izjavil: “Global NCAP trdno verjame, da nihče izmed proizvajalcev nikjer v svetu ne bi smel izdelovati modela, ki je tako očitno pod standardi. Proizvajalci avtomobilov morajo zagotoviti ustreznost minimalnim zahtevam zaščite pri trčenju, ki jih določajo Združeni narodi, ter podpirati uporabo varnostnih zračnih blazin.”

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Renault, Global NCAP.)

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Izjemno nevarni avtomobili za indijski trg"


frgo
7 leta 11 meseci nazaj

v primerjavi z družinskim mopedom ali pešačenjem v indijskem prometu tile polizdelki delujejo izjemno varni

Firediver
7 leta 11 meseci nazaj

Če ni pogojev za višji standard, ga je nesmiselno (in nevzdržno na dolgi rok) vsiljevati. Če bi se jim res šlo za varnost, bi se tudi proizvajalci temu prilagodili zaradi večjega povpraševanja, pa se jim ni treba. Kot povsod po svetu, se tudi v Indiji prodaja tisto, kar folk kupuje. Simpl.

Ivan36
7 leta 11 meseci nazaj

Hehe jih malo skrbi, ker ne morejo kasirati za okvare airbagov in ostale šare??? Tudi v SLO in EU je še na milijone vozil brez AB in ABS pa veselo nabirajo kilometre!!!

 
Subaru najavlja strupenega Levorga STI
Suzuki je tretji proizvajalec, ki je priznal emisijske nepravilnosti