Novice

Kaj bo na cestah leta 2035

Študija, ki jo je izvedel inštitut inženirjev elektrotehnike in elektronike IEEE (The Institute of Electrical and Electronics Engineers), je pokazala, da bodo serijska masovno proizvedena vozila v letu 2035 podobna Googlovemu vozilu. V praksi to pomeni, da bodo avtomobili avtonomni – brez volana, stopalk za plin in zaviranje, troblje in vzvratnih ogledal.


V raziskavi je sodelovalo preko 200 raziskovalcev, akademikov, pripravnikov, študentov, državnih agencij in drugih, ki so odgovarjali na vprašanja o avtonomnih vozilih. Za večino vprašanih predstavljajo največji problem pri izdelavi avtonomnega vozila pravne zapreke, zavarovanje in odpor ljudi. Najmanj problematično področje je infrastruktura, drag razvoj vozil in tehnologija.

Vse več vozil je že danes opremljenih s sistemi za avtonomno vožnjo, zato večina vprašanih meni, da bodo do leta 2030 že odstranili stranska ogledala, trobljo in zaviranje v sili, medtem ko naj bi do leta 2035 odstranili še volanski obroč in stopalki za plin ter zavoro. Kar 75 odstotkov vprašanih je prepričanih, da bo vseh 50 držav v ZDA legaliziralo avtonomno vožnjo do leta 2035.

Med najpomembnejšimi tehnologijami, ki bodo omogočile vožnjo brez vmešavanja voznika, kar 56 odstotkov vprašanih stavi na tehnologijo senzorjev; 45 odstotkov misli, da je primerna tehnologija računalniško nadzirana, 47 odstotkov je za varnostne sisteme za pomoč vozniku in 31 odstotkov za avtonomno vožnjo preko satelitov. Ena ključnih tehnologij bo tudi popolna in natančna digitalizacija vseh zemljevidov, kjer kar 74 odstotkov vprašanih meni, da se bo to zgodilo v naslednjih 15 letih.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Google)

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Kaj bo na cestah leta 2035"


Bostyan87
9 leta 9 meseci nazaj

Ojoj kako grd avto! Ma ne bi kupil takega avta pa, če tudi… 🙂

tha_man
9 leta 9 meseci nazaj

Do takrat bodo izumili holodeck pa se bomo tam preganjali s hudimi vintage avtomobili in motorji, ki si jih zdaj niti ne moremo privoščit 🙂

xxl
9 leta 9 meseci nazaj

Jaz sem proti popolni avtonomiji,ampak,takrat ko to pride,se mi itak ne bo ljubilo več vozit,saj bom že kar precej v letih.Tudi ne vidim več smisla kakšen avto naj potem imaš/imam,kakšne zmogljivosti ima in podobno,saj bo vse avtomatizirano.Verjetno niti ne bo lastništva,ampak boš ga naročil kot taxi.Kaj pa motocikli,kaj pa užitki v vožnji?Klasičen avto,ali motor si bodo kupili premožnejši samo za na pisto.

 
Ciljno usmerjen video oglas ponudi izbrano barvo avtomobila
Novi Kia Soul in koncept GT4 Stinger z dizajnerskima nagradama IDEA