Novice

Kako je Bugatti izdelal zadnjega Veyrona

Pri Bugattiju so v spomin na zadnji izdelani primerek Veyrona, ki so ga triumfalno poimenovali Grand Sport Vitesse La Finale, pripravili kratek video posnetek, v katerem prikažejo proces izdelave zadnjega superšportnika.

Zadnji oziroma 450. Veyron predstavlja konec obdobja za Bugatti, ki je tega rekordnega superšportnika izdeloval neverjetnih deset let. Zadnji primerek povzema podobno grafično podobo, kot je krasila prvi izdelani primerek, zato ima tudi La Finale dvobarvno zunanjost in notranjost. Njegovo izjemnost nakazujejo oznake La Finale in nekaj posebnih lepotnih dodatkov.

Pod pokrovom motorja se bohoti šestnajstvaljni osemlitrski bencinski agregat s štirimi turbo polnilniki, ki ga najdemo tudi v ostalih različicah Grand Sport Vitesse. Ogromen agregat proizvede 882 kilovatov moči in 1.500 njutnmetrov navora, za pospeševanje od 0-100 km/h potrebuje le 2,6 sekunde in doseže najvišjo hitrost 410 km/h.

Obrat Molsheim v Franciji je sicer prenehal z izdelovanjem Veyrona, vendar se po zadnjih informacijah pospešeno pripravljajo na proizvodnjo njegovega naslednika, ki bo najverjetneje poimenovan Chiron. Vsekakor bo najnovejši izdelek podjetja še močnejši od predhodnika, pojavljajo pa se tudi številne špekulacije – imel naj bi vsaj 1.103 kilovatov in za pospeševanje od 0-100 km/h potreboval le 2,5 sekunde. Višja naj bi bila tudi končna hitrost, kazalec naj bi se ustavil pri številki 463,5 km/h.

V tovarni so zatrdili, da bo Chiron sestavljen iz 92 odstotkov delov, ki bodo drugačni kot pri Veyronu, in ne nameravajo le prenoviti njihovega najbolj uspešnega modela. Njegova uradna predstavitev naj bi sledila proti koncu letošnjega leta, omejena serija vozila pa naj bi na ceste zapeljala v letu 2016.

Avtomobilizem.com (Vir: Worldcarfans. Foto: Bugatti)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Razkrit novi Jaguar XF
Ford S-MAX bo dobro založen z varnostnimi sistemi