Novice

Maserati Levante z elementi samodejne vožnje

Sergio Marchionne, legendarni izvršni direktor skupine FCA, je v intervjuju na letošnjem ženevskem salonu v svojem slogu odgovoril, da se bodo Ferrariji samodejno vozili le preko njegovega (pregovornega) trupla. Po drugi strani pa je videti, da bodo določenih funkcionalnosti samodejne vožnje deležni uporabniki prvega špornega terenca koncernske znamke Maserati.

Maserati, prestižna znamka koncerna FCA, po besedah izvršnega direktorja Haralda Westerja za Levante razvija delno avtomatiziran sistem vožnje, ki se bo kasneje najverjetneje preselil tudi v limuzinska modela Ghibli in Quattroporte.

Pomočnik za samodejno vožnjo na avtocestah naj bi po Westerjevih navedbah “avtomatiziral dolgočasni del” vožnje, v modelu Levante pa naj bi dopolnil voznikove asistenčne sisteme kot sta na primer radarski tempomat in opozarjanje na nenamerno zapuščanje voznega pasu.

Prestižni športni terenec, ki se na trgu bori za svoj delež s Porschejem Cayenne in Jaguarjem F-Pace, naj bi bil v prihodnosti, skupaj z drugimi modeli Maserati, predvidoma deležen tudi takšne ali drugačne oblike elektrifikacije pogona.

Kljub temu, da je FCA že pred časom potrdil prehod koncepta Alfieri v serijsko proizvodnjo, naj bi imeli pred tem še nekaj prioritet, med katerimi sta tudi zamenjavi za Gran Turismo in Gran Cabrio. Oba naj bi si zasnovo delila z modeloma Ghibli in Quattroporte, kar naj bi pomagalo tako pri zniževanju stroškov kot tudi pri skrajšanju časa razvoja.

Avtomobilizem.com (Vir: Automotive News. Foto: Urška Radolović.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
New York pričakuje novi Mercedes-Benz GLC Coupé
Kaj bo BMW ponudil nad Sedmico?