Novice

Najbolj donosna znamka je Subaru

Koncerni Volkswagen, Toyota in General Motors bi lahko v letošnjem letu presegli prodajo 10 milijonov vozil. A velikost proizvajalca sama po sebi ni zagotovilo, da bo slednji tudi najbolj dobičkonosen.

V nemškem inštitutu Center of Automotive Management (CAM) iz Bergisch-Gladbacha predvidevajo, da bodo koncem letošnjega leta največji trije proizvajalci presegli magično mejo 10 milijona prodanih vozil. In sicer pri pri Volkswagnu 10,0, pri Toyoti 10,05 ter pri General Motorsu 10,0. Na četrtem mestu naj bi se našel Hyundai z 8 milijoni ter na petem Ford s 6,6 milijona vozil.

A vendarle ključna točka ni samo velikost, na koncu šteje le dobiček. V tem segmentu je zmagovalec Toyota, saj je bil v prvi polovici letošnjega leta njegov dobiček pred obrestmi in davki (EBIT) kar 8,1 milijarde evrov. Na drugem mestu je Volkswagen s 6,2 milijardami evrov, pri General Motorsu pa se morajo zadovoljiti z zgolj 1,4 milijardami evrov. Nenazadnje je za manjši dobiček pri General Motorsu kriv tudi največji vpoklic avtomobilov v zgodovini.

Pomemben kazalec gospodarske moči je še EBIT marža (razmerje EBIT / prihodki), pri kateri je na prvem mestu znamka Subaru (13,3%), ki je prehitela celo znamko BMW (12,3%) ter Toyoto (9,6%). Ob tem pri nemškem inštitutu CAM dodajajo, da se japonski proizvajalec zadnji dve leti konstantno izboljšuje. Kljub temu je Subaru še vedno mali proizvajalec (dobiček v prvem polletju – 1,2 milijardi evrov), ki bi bil brez pomoči matične Toyote najverjetneje manj učinkovit. V zadnjem času se popravljajo tudi francoski proizvajalci, ki so se vrnili med dobičkonosna podjetja – Renault (3,7%), PSA (1,7%).

Tako avtomobilski trg še vedno raste, tudi zaradi povečanega povpraševanja v Evropi. Ameriški trg se je povečal za 4 odstotke, medtem ko največjo rast še vedno beleži Kitajska (11%). Zmanjšuje se število stabilnih trgov – ustavila se je prodaja v Braziliji in Argentini, gospodarske razmere v južni Evropi so še vedno nestabilne. Ruski trg pa se je zaradi krize v Ukrajini zmanjšal za kar 19%.

Avtomobilizem.com (Vir: motor-talk.de. Foto: Subaru.)

Mnenja uporabnikov

9 komentarjev za "Najbolj donosna znamka je Subaru"


legacy94
9 leta 7 meseci nazaj

Subaru mi glih za vsakega avtomobilista. XV mi je všečen avtomobil. Ampak, če so ga pri avtobildu skritiziral, ko so ga razstavili, to še ne pomeni da je avto grd. Subija rabim, ker se hočem pripeljat domov tudi ko je sneg. Če vam oblika ni všeč pa preč poglejte. In tudi za driftat po asfaltu ni. Zato so drugi avtomobili.

Daedalus
9 leta 7 meseci nazaj

Hahaha, fanboy…že ves čas sem na tem forumu zgolj in le protiutež vsem veleumom (pa se pardoniram, da sem te s tem užalil…kdo je zdaj užaljen?), ki so tako pametni, da bo Subaru pokopan zaradi zastarelega dizajna in takih bedarij. In jaz vedno zgolj podam kakšen link do prodajnih številk.

Je pa treba biti vseeno bolj pazljiv pri načinu podajanja mnenja. NI vseeno, kako se človek izraža. Dokazi so na dlani že od nekdaj.

Majand
9 leta 7 meseci nazaj

@Deadalus – se en Subaru fanboy ki je takoj uzaljen. Seveda gre za mnenja ko je govora o obliki, to je logicno, tako da se mi to ne zdi potrebno poudarjati in ti zaradi tega ni treba biti zaljiv. To sem napisal kljub temu da vozim ze drugega Subaruja. Beauty is in the eye of the beholder.

Daedalus
9 leta 7 meseci nazaj

@Majand – še en veleum. To, da je kot 10 let stara Kia je TVOJE mnenje, in to, da so Foresterja “pokvarl” je tudi TVOJE mnenje. Problem je ta, da se na tem (in marsikaterem drugem) forumu MNENJA vse prevečkrat podaja in piše kot DEJSTVA.

Primer: “Impreza se mi zdi krneki in kot 10 let stara KIa” – mnenje.
“Impreza je krneki in kot 10 let stara Kia” – objektivna trditev.

 
Tatovi bakra iz električnih polnilnih postaj v Vancouvru
Zaživel je ameriški spletni iskalnik vpoklicev