Novice

Naš strokovnjak za hibride v prvem Priusu

Se še spomnite, da smo v uvodnem intervjuju z našim strokovnjakom za hibridno tehniko Jernejem Bolko govorili o Toyotinem Priusu prve generacije, ki ga je vozil njegov tast?


Očitno mu je avtomobil še bolj prirasel k srcu, kot nam je dal vedeti v prvem pogovoru. S seboj ga je pripeljal že na lanskoletni jesenski Toyotin dogodek, posvečen varnosti in ga postavil ob bok Priusu tretje generacije. Zdaj pa je to njegov osebni avto.

Zanimalo nas je, kakšne razlike opazi, saj je med obema modeloma več kot desetletje intenzivnega razvoja tehnologije, da o razlikah v Toyotinih oblikovalskih smernicah niti ne govorimo.

Za začetek si malo osvežimo spomin. Dejali ste, da je vaš Prius I v Slovenijo prišel preko Avstrije, saj ga Toyota Adria v začetku evropske prodaje še ni imela v ponudbi. Od prvega lastnika ga je kupil vaš tast, zdaj pa ste ga od njega prevzeli vi. Kakšen se vam je zdel preskok za desetletje nazaj, vrnitev v preteklost?

Jaz sem pravzaprav četrti lastnik tega vozila. Prvi lastnik je bila Toyota Adria, ki ga je kupila v promocijske namene. Po približno enem letu smo ga prodali fizični osebi, ki ga je pri Centru Jereb v Izoli po nekaj letih uporabe zamenjala za Prius druge generacije. Od tod naprej pa zgodbo že poznate.

Kljub temu, da je zunanji videz prve generacije Priusa res spomin na izrazit “japonski slog” prvih avtomobilov, ki so množično prihajali v Evropo, nas je začudila naprednost njegove notranjosti, kjer kraljuje ogromen informacijski zaslon, ki – podobno kot danes – kaže delovanje hibridnega sklopa. V začetku smo za hip celo pomislili, da je bil morda nameščen naknadno?

Zanimivo je, da so prvo generacijo pravzaprav oblikovali v Kaliforniji, ZDA. Ne glede na to, kako različne občutke zbuja pri mimoidočih, pa je treba priznati, da je že po obliki posebnež.

Kaj je največja razlika, ki jo opazite v vožnji, ko se presedete iz sodobnega Priusa v njegovega predhodnika. Kako je s speljevanjem, pospeševanjem in občutkom med vožnjo?

V vseh treh generacijah gre v principu za povsem enak pogonski sklop. Edina razlika je v tem, da se pri drugi in tretji generaciji napetost pretvarja od dobrih 200 V (hibridna baterija) na dobrih 450 V (II. generacija) oziroma 650 V (III. generacija), kar povečuje učinkovitost prenosa energije na kolesa. Vse ostalo je enako, s tem da so komponente s časom izboljševali in zmanjševali.

Tako je že prvi Prius zelo tih, poskočen in udoben v mestni vožnji. Tudi porabo brez težav ohranjam pod 5 litri na 100 km (če ni ekstremnih temperatur). Pri hitrostih nad 120 km/h sicer ni več niti tih niti poskočen, a se da z njim voziti povsem v redu.

Novi Prius še vedno ni dirkalnik, a suvereno pospešuje tudi pri višjih hitrostih in je mnogo tišji (večji motor, nižji obrati, boljša izolacija). Poraba goriva je sedaj manjša, a ker je avto tudi precej zrasel, velike razlike pravzaprav ni opaziti.

Morda je še največja razlika v delovanju menjalnika, ki pri sedanjem Priusu vselej deluje povsem enakomerno, pri prvi generaciji pa mnogo manj.

Prtljažnik Priusa I je bil še močno okleščen zaradi namestitve baterij, zdaj pa je povsem drugače. Kaj se je primerjalno zgodilo s tehnologijo in kapaciteto baterij?

Pri prvem Priusu so bile celice še cilindrične, a so jih kmalu zamenjali za prizmatične, s čimer so bolje izrabili prostor. Baterija je sedaj manjša, v kapaciteti pa ni bistvene razlike. Bistvena kostrukcijska prednost današnjih Toyotinih hibridov (Yaris, Auris …) je v namestitvi baterije pod zadnjo klop (namesto v prtljažni prostor).

Na dan prihajajo že prvi podatki o četrti Priusovi izvedbi, ki naj bi prišla na trg naslednje leto. Nam lahko poveste že kaj več o tem, slišati je, da bo opremljen z novim motorjem in baterijami …

Nekaj skopih informacij že imamo, a za pravo sliko bo treba še malo počakati. Jasno je edino, da bo na novem Priusu zelo veliko novega. Obljubljajo povsem novo, učinkovitejšo generacijo hibridnega agregata, novo zasnovo karoserije, podvozja, opreme, brezkontaktno polnjenje priključne različice itd.

Zadnje vprašanje je malo za šalo in malo zares: je vaša navezanost na družinskega Priusa I bolj čustvene ali praktične narave?

Pravzaprav oboje. Po eni strani je zabavno opazovati mimoidoče, ki debelo gledajo čudno vozilo, ki se je brezšumno prikradlo mimo, po drugi pa je avto super udoben in ekonomičen za mestne in primestne vožnje. Kadar gremo na daljšo pot ali z družino na dopust, pa se odpeljemo z drugim avtom.

Avtomobilizem.com

Foto: Gašper Pirman

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Naš strokovnjak za hibride v prvem Priusu"


J.McLane
10 leta 1 mesec nazaj

Kakšen bi bil pa zadnji odgovor nekoga od uvoznika VW, če bi se za zabavo v službo vozil v 12 let starem Golfu? Ga nebi bilo, ker nihče drug, ki ima pred nosom novejši avto tega nebi naredil. Drugače pa Toyoti v paleti manjka zmogljivejši hibridni pogon, ki ga v EU žal ponuja samo v Lexusu IS300h.

pskoda
10 leta 1 mesec nazaj

Če mi ga šenkajo ga ne maram

xxl
10 leta 1 mesec nazaj

Konec pove vse.

 
Ruski dobitniki olimpijskih medalj prejeli Mercedese
Najzmogljivejši štirivaljnik na svetu opremljen z Dunlopovimi pnevmatikami