Novice

Poklon legendi: najboljši Peugeotovi dirkalniki, ki so krojili dirkaški svet

Zmagovanje je pri Peugeotu zapisano v krvi, zato je pred vami nekaj najboljših dirkalnikov iz njihove bogate zgodovine dirkanja. Francoski proizvajalec vozil se je dokazoval v praktično vsaki veji motošporta, a so znani predvsem po odličnih reli dirkalnikih ter iz sveta vzdržljivostnih dirk.

Peugeot je svoje največje uspehe doživljal generacijsko, vendar so si bili dirkalniki med seboj zelo podobni. 206 WRC je imel veliko skupnih stvari z modelom 205 Turbo 16, ki je dirkal kar 15 let prej, in Sébastien Loeb pa je leta 2013 Pikes Peak osvojil z modelom 208 T16, pri čemer je bil mali hudiček enako osredotočen in divji kot 405 T16 pod taktirko legendarnega Arija Vatanena leta 1988.

Prav vsi modeli so sledili osnovnim zakonitostim – pameten inženiring, trpežna vzdržljivost in proces nenehnega razvoja – zato je Peugeot postal ena izmed najbolj spoštovanih znamk v svetu motošporta.

1. Peugeot 2008 DKR

Peugeot Sport dirkalniki_2

Rally Dakar se je preselil na drug kontinent, vendar ima pri francoskih medijih še vedno veliko ugleda. Zaradi velike priljubljenosti se je Peugeot leta 2015 odločil, da bo zopet poskusil osvojiti najtežji reli na svetu. Ustvarili so 2008 DKR. Z manjšim bratom, ki mu je posodil ime, imata malo skupnega, toda pogon na zadnji kolesni par in šestvaljni dizel sta poskrbela, da si je Stephane Peterhansel pokoril vso konkurenco.

2. Peugeot 306 MaxiPeugeot Sport dirkalniki_3

Mali športnik je bil zvezda predvsem v Franciji, a je kljub pogonu na sprednji kolesni par povzročal številne preglavice nasprotnikom s štirikolesno gnanimi dirkalniki. Dvolitrski atmosferski štirivaljnik se je zavrtel preko 10.000 vrtljajev in poskrbel, da se je Gilles Panizzi uvrstil na stopničke na reliju v Španiji in Korziki.

3. Peugeot 405 Turbo 16 Pikes Peak

Francozi so vse svoje znanje, ki so ga pridobili pri 205 T16, prenesli na njegovega naslednika, 405 Turbo 16. Najmočnejša verzija je imela preko 600 ”konjskih moči” in štirikolesno krmiljenje, ustvarjen pa je bil z enim namenom – pokoriti si vso konkurenco na slavni dirki Pikes Peak in nadaljevati z dominanco na reliju Dakar; 405 T16 je bil najhitrejši dirkalnik na vrhu gore v letih 1988 in 1989 pod taktirko Arija Vatanena.

4. Peugeot 206 WRC

Peugeot Sport dirkalniki_5

Peugeot se je po dolgem čakanju leta 1999 vrnil v svetovno reli prvenstvo in z dirkalnikom 206 WRC stvari takoj postavil na svoje mesto. Držal se ga je enak sloves kot 205 in enake kvalitete, s katerimi je zmagoval njegov predhodnik. Kljub manjšim dimenzijam je bil enako močan kot tekmeci, Marcus Grönholm pa je z njim postal svetovni prvak v letih 2000 in 2002.

5. Peugeot 905

Peugeot Sport dirkalniki_6

Peugeot se je ob koncu osemdesetih odločil, da bodo zapustili reli in se raje osredotočili na vzdržljivostne dirke, kot je slavna 24 ur Le Mansa.

Model 905 z vgrajenim dvanajstvaljnikom je bil predstavljen leta 1990 in je že leta 1992 ter 1993 zmagal na najpomembnejši dirki sezone. Dramatično oblikovan dirkalnik je zmagal na več kot polovici dirk, na katerih je štartal.

6. Peugeot 205 Turbo 16

Peugeot Sport dirkalniki_7

Peugeot ni bil prvi s štirikolesnim pogonom v legendarni skupini B, vendar je bil 205 T16 nedvomno najboljši. Njegova majhnost, značilna uravnoteženost in agilnost so bili glavni aduti pred Audijevim Quattrom, zato so Nemci hitro pričeli s testiranji svojega dirkalnika s sredinsko postavljenim agregatom.

205 T16 se je dirkalni sceni pridružil leta 1984 in zmagal na zadnjih treh dirkah od štirih. Še preden se je leta 1986 zabava s skupino B končala, je Peugeot osvojil dva vozniška naslova s Timo Salonenom in Juho Kankkunenom ter dvakrat zapored osvojil konstruktorski naslov. Iz osnovne oblike so razvili številne dirkalnike, ki so zmagovali na reliju Dakar in rallycrossu.

7. Peugeot 205 Turbo 16 Dakar

Zaradi kontroverznih sprememb v pravilih relija, je Peugeot začel dirkati po puščavah, kar mu je prineslo veliko odobravanja javnosti. Model 205 v reli konfiguraciji je potreboval nekaj popravkov. Najbolj očitna izboljšava sta bili daljša medosna razdalja in večja posoda za gorivo. Ko je za volan sedel Ari Vatanen, je postal takojšen hit in v prvem letu tekmovanja (1987) že osvojil Rally Dakar.

8. Peugeot 908

Peugeot Sport dirkalniki_10

V Le Mansu so zmagovali predvsem nemški dirkalniki, vse dokler se Peugeot ni leta 2007 odločil, da bo zopet vstopil v vzdržljivostno prvenstvo z dizelsko gnanim 908 HDi FAP.

Vse svoje napore so namenili zmagi na domači dirki in pospešili razvoj dirkalnika. Težko delo se je obrestovalo leta 2009, ko je Peugeot zmagal in zasedel še drugo mesto. Za volanom so se izmenjevali Alex Wurz, Marc Gene in David Brabham.

9. 208 Pikes Peak

Ob tako bogati zgodovini je moral Peugeot v Koloradu, kjer poteka dirka Pikes Peak, zasijati. Leta 2013 so skupaj z devetkratnim svetovnim reli prvakom Sébastienom Loebom sestavili edinstven dirkalnik.

Francoski dirkač je z naskokom izbrisal rekord proge in se z 850-”konjskim” 208 Pikes Peak zapisal v zgodovino. Najboljši čas je popravil za več kot minuto in pol in prevozil progo v 8 minutah in 13 sekundah. Tako hitrega časa niso pričakovali niti pri Peugeotu, kjer si s simulacijami idealne vožnje pred začetkom niso niti mislili, da jo bo Loeb odpeljal tako suvereno.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoexpress. Foto: Peugeot. Video: Option Auto, Ludo Croco, rallyingwithgroupb)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Poklon legendi: najboljši Peugeotovi dirkalniki, ki so krojili dirkaški svet"


kseb
7 leta 11 meseci nazaj

Pikes Peak so pri Peugeotu odpeljali vrhunsko.
Nisem pa vedel, da je na Pikes Peak asfalt v celoti. Pred leti, ko je vozil Rohr je bil makedam. Takrat so šele bili norci.

Nixxon
7 leta 10 meseci nazaj

Zato pa je bil čas tako izboljšan, ker je bila cesta v veliki meri asfaltirana.

 
BMW koncept 2002 Hommage posveča svojemu rešitelju
V Velenju zmaga Hrvata Šebalja, Peljhan zopet mojstrsko