Novice

Pri Fordu za »čistejša« električna vozila

Na 21. svetovnem kongresu o inteligentnih transportnih sistemih (ITS) v Detroitu je Fordov izvršni predsednik Bill Ford, sicer pravnuk Henryja Forda, razpravljal o komuniciranju med vozili ter o »čistosti« vozil na električni pogon.

Bill Ford, poznan tudi po trudu, da bi ustvaril iz Forda eno najbolj okolju prijaznih avtomobilskih znamk, se je na tokratnem kongresu dotaknil vozil z ničelnimi emisijami oziroma električnih avtomobilov. Dejal je, da električna vozila sama po sebi ne pripomorejo k zmanjšanju emisij, dokler pridobivajo električno energijo s pomočjo termoelektrarn, ki ravno ne pripomorejo k nižanju emisij CO2. Ob tem je dodal, da bi, četudi bi »elektrificirali« svojo floto, imeli v celotnem krogu zelo majhen vpliv na zmanjšanje emisij. Zatorej je glede tega nujno potrebna diskusija na nacionalni ravni.

Velik poudarek na letošnjem kongresu v Detroitu je bil tudi na sistemih, ki omogočajo komunikacijo med vozili, v katerih razvoj vlagajo tudi pri Fordu. V mislih pa imajo tudi že inovacije na področju popolnoma avtonomnih vozil.

Na omenjenem kongresu se je Bill Ford dotaknil še sodelovanja s podjetjem Zipcar, hčerinskim podjetjem skupine Avis Budget. Omenjeno podjetje je namreč Ford pred tremi leti opremil s 1.000 avtomobili, ki so namenjeni »car sharingu« oziroma najemu vozila. Partnerstvo med obema podjetjema danes omogoča, da se s Fordi vozi tudi skupina voznikov, ki je bila znamki tradicionalno »težko dosegljiva« – na primer študentje na univerzitetnih kampusih.

S podjetjem Zipcar, ki ponuja svoje storitve najema avtomobila v kar 250 univerzitetnih središčih širom ZDA, so se pri Fordu prvič zbližali pred približno štirimi leti na zeleni konferenci. Na konferenci je predsednik uprave Zipcar, Scott Griffith, razpravljal o načinih zmanjšanja lastništva avtomobilov oziroma celo o tem, da bi se zmanjšalo število avtomobilov na cestah. Ob tem je Bill Ford še dodal, da se zavedajo novih izzivov in sprememb pri tradicionalnih modelih lastništva vozil, čemur se poskušajo prilagajati.

Avtomobilizem.com (Vir: green.autoblog.com. Foto: jurvetson)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Pri Fordu za »čistejša« električna vozila"


ozze
9 leta 7 meseci nazaj

“Bill Ford, poznan tudi po trudu, da bi ustvaril iz Forda eno najbolj okolju prijaznih avtomobilskih znamk, se je..”
Tesla jih he prehitela 100 na uro

 
Novi Peugeot 508: izrazit značaj
Novi petvratni Mini