Novice

Prihaja najmanjši Mercedes-Benzov karavan

Daimler je vedno obljubljal, da se bo videz razreda A razširil na množico ostalih manjših vozil. Danes smo dobili dokaz, da so mislili resno, saj so ravnokar uradno naznanili prihod najmanjšega karavana iz vrst Mercedes-Benza. Leta 2015 bo na ceste zapeljal Mercedes-Benz CLA Shooting Brake.

Novi CLA Shooting Brake sloni na modelu CLA – štirivratni kupejevski limuzini, ki si marsikateri vizualni element deli z razredom A. CLA Shooting brake je tako najmanjši Mercedesov karavan, ki je v sodelovanju z novo globalno platformo za majhna vozila (MFA) na voljo tako s pogonom na sprednji kolesni par kot tudi s štirikolesnim pogonom. Cena za karavansko različico modela CLA 180 v športni preobleki je v Angliji 25.500 funtov, kar je za 900 funtov več kot za limuzinsko izvedenko. Danes so Nemci potrdili tudi prihod športno nabrite različice CLA45 AMG Shooting Brake, kjer se bodo cene pričele pri 43.000 funtih.

Daimler pravi, da bo novi CLA Shooting Brake iskal povsem nove, drzne kupce, vendar pa kot največjega konkurenta navajajo Audijev A4 Avant, BMW serijo 3 Touring in Volva V60. Dejstvo pa je, da novi karavanski CLA delno pokriva tudi novi karavan razreda C, ki je v osnovni različici dražji le za 2.500 funtov, njegovi konkurenti pa so identični kot pri najmanjšem karavanu v Mercedesovi ponudbi.

Ne smemo pozabiti, da je Mercedes s prihodom modelov Shooting Brake ustvaril podsegment, ki je nadgradnja običajnih vozil, zanje pa se odločijo premožnejši kupci, ki iščejo več razburjenja v zunanji obliki.

Novi CLA Shooting Brake v dolžino meri 4.630 milimetrov, kar je za 72 milimetrov manj kot pri karavanski različici razreda C. Nizka in dolga strešna linija je pravzaprav dvignjena v primerjavi z limuzinsko različico in ponuja 4 centimetre več prostora za višjerasle potnike. Prtljažnik ima 495 litrov prostornine, z namestitvijo pomičnega hrbtnega dela povsem naprej se le ta razširi na 595 litrov in v primeru podrtih sedežev na 1.354 litrov prostornine.

Motorno paleto sestavljata dva dizelska in štirje bencinski agregati. Osnovni dizelski agregat je 2,1-litrski 200CDI s 100 kilovati in povprečno porabo 3,9 litra, drugi močnejši dizelski agregat ponuja 133 kilovatov in povprečno porabi 4 litre dizelskega goriva na sto kilometrov. Osnovni bencinski 1,6-litrski agregat ponuja 90 kilovatov, močnejša različica proizvede 115 kilovatov. Na voljo sta še 2,0-litrski bencinski agregat s 155 kilovati in najmočnejši 2,0-litrski bencinski agregat, ki bo nameščen v model AMG ter bo imel neverjetnih 260 kilovatov.

Prodaja bo stekla marca prihodnje leto, najbolj pogumni pa si lahko izberejo omejeno serijo vozil ‘OrangeArt Edition’, ki ponuja posebne oranžne elemente v notranjosti žarometov, na obrobi aluminijastih platišč, kot dodatke na odbijačih in na športnih sedežih.

Cene za slovenski trg zaenkrat še niso znane.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Daimler)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Prihaja najmanjši Mercedes-Benzov karavan"


Nixxon
9 leta 4 meseci nazaj

Jao, še vedno zlorabljajo oznako. Na pogled je pa isto smešen kot njegov “coupejevski” (hahaha) brat. Zadnji sedeži so mi pa všeč, pa čeprav bi najbrž v njih težko sedel.

 
Tukaj je Qoros 3 mestni SUV
Lexus se odreka zapeljivemu konceptu LF-C2