Novice

Prihodnost Mercedes-Benza v podobi dramatičnega koncepta IAA

Mercedes-Benz je na predvečer otvoritve letošnjega avtomobilskega salona v Frankfurtu razkril koncept IAA, štirivratni kupe z neverjetnimi aerodinamičnimi lastnostmi, ki je obenem znanilec znamkine oblikovalske prihodnosti.

Dramatični koncept IAA ponazarja smernice naslednje dekade oblikovanja modelov, kot je luksuzni razred S. Kljub temu, da njegova pretirana zunanjost ne bo v celoti prešla v produkcijske modele, je znamka z njo pokazala, kaj prinaša prihodnost pod emblemom trikrake zvezde.

Poleg zunanjosti še posebej izstopa koeficient aerodinamike, ki znaša neverjetnih 0,19. Za navedeni rezultat je v dobršnji meri zaslužna tudi tehnika za aktivno prilagajanje oblike vozila – električno nastavljiva prednja zakrilca koncept razširijo, zadnja pa podaljšajo za 390 mm ter omogočajo, da se bolje spopada z zračnimi tokovi.

Pet metrov in štiri milimetre (5.430 mm v aerodinamičnem načinu) dolg koncept poganja bencinsko-električni priključno hibridni pogonski sklop, ki zmore 205 kilovatov moči ter požene avtomobil do elektronsko omejene najvišje hitrosti 250 km/h. Emisije CO2 in izključno električni doseg se spreminjajo glede na vozni način: v aerodinamičnem načinu prevozi 66 km ter proizvede 28 g CO2/km, sicer pa je doseg nekoliko krajši, 62 km ob emisiji 31 g CO2/km.

Notranjost zažari v belini ter prikazuje razpon tehnologij, ki se bodo v prihodnosti v določeni meri prav tako preselile v proizvodnjo, da bodo na primer vozniki lahko upravljali funkcije avtomobila tudi s pomočjo gestikuliranja. Sicer pa so pri znamki zatrdili, da koncept uvaja inteligentne rešitve, ki razrešujejo konfliktne cilje funkcionalnosti in estetike ter prikazuje, da so še vedno polni idej za povečevanje učinkovitosti.

Avtomobilizem.com (Vir: Mercedes-Benz, Auto Express. Foto: Mercedes-Benz.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Volkswagen Tiguan se bo dokazoval v premijskih vodah
Inifiniti s Q30 raziskuje novo ozemlje