Novice

Proizvajalci stavijo na gorivne celice

Vozila na gorivne celice bi lahko v prihodnje dohitela in prehitela električna vozila in s tem zmagala v dirki za ničelne emisije CO2.


Inštitut za transportne študije iz ameriške zvezne države Kalifornija vidi prihodnost avtomobilske industrije v vozilih s pogonom na gorivne celice in ne v električno gnanih vozilih.

Številni vodilni proizvajalci vozil se na vse pretege trudijo razviti tehnologijo gorivnih celic. Hyundai je v v zahodni Kaliforniji za izposojo ponudil športni terenec Tucson, ki ga poganjajo gorivne celice, namenjen pa je peščici skupnosti prebivalcev, kjer so na voljo polnilne postaje. Tudi Toyota in Honda v naslednjem letu načrtujeta prihod svojih prvih množično proizvedenih vozil s pogonom na gorivne celice.

Po prepričanjih strokovnjakov je ključni dejavnik za prihod teh vozil razvoj mreže polnilnih postaj. ”Zdi se, da smo že zelo blizu začetku prehoda na gorivne celice,” je dejala Joan Ogden, profesorica okoljske znanosti na kalifornijski univerzi Davis in direktorica Združenja za trajnostni razvoj energijsko varčnega transporta. ”Naslednja tri ali štiri leta bodo kritična pri presojanju ali so vozila na gorivne celice le nekaj let ali desetletja za električnimi vozili,” je še dodala.

Raziskovalci so izračunali , da bi bilo potrebno za izgradnjo 100 bencinskih postaj, ki bi oskrbovale okoli 50.000 vozil, vložiti 100-200 milijonov dolarjev. S tem bi poskrbeli za konkurenčnost vožnje na gorivne celice v primerjavi z bencinom in izenačili stroške vožnje na prevožen kilometer. Za omenjen razvoj so se zaenkrat odločili v Kaliforniji, Nemčiji in na Japonskem. V Kaliforniji na primer nameravajo vložiti 46 milijonov dolarjev za izgradnjo 28 polnilnic.

V korist uvedbi nove tehnologije so tudi padajoči stroški proizvodnje vozil na gorivne celice in komponent polnilnih postaj ter nizka cena zemeljskega plina za pridobivanje vodika. ”Vozila na gorivne celice potrošnikom ponujajo enako ali pa celo boljšo vrednost kot vozila z notranjim izgorevanjem. Tehnologija že omogoča večjim vozilom 500-650 kilometrov dosega in kratek čas polnjenja v treh do petih minutah,” je povedala Ogdenova.

Pozitivni dejavniki za odločitev so še davčne olajšave, brezplačno parkiranje in dostop do uporabe ločenih voznih pasov za ekološko sprejemljivejša vozila.

Ocenjuje se, da so proizvajalci vozil do sedaj v raziskave gorivnih celic vložili že več kot devet milijard dolarjev.

”Največje vprašanje ni ali so gorivne celice tehnično pripravljene za uporabo. Pripravljene so. Vprašanje je, kako zgraditi zaupanje v prihodnost vodika pri investitorjih, dobaviteljih goriva, proizvajalcih avtomobilov in nenazadnje pri potrošnikih?” je še zaključila profesorica Ogden.

Avtomobilizem.com (Vir: Detroit News. Foto: Toyota)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Proizvajalci stavijo na gorivne celice"


xxl
9 leta 7 meseci nazaj

To sem že slišal.Verjetno to forsirajo ker je bolj ekonomično tudi za proizvajalce,saj pri električnih vozilih nimaš kaj dosti za vzdrževat.

 
V voznikovem sedežu: Oplov ergonomski odgovor na voznikovo utrujenost
Sproščen dopust za Daimlerjeve zaposlene

Več vsebin

Novice

Toyotini načrti za prihodnost vključujejo uporabo baterij z elektrolitom v trdnem stanju

Novice

Toyotin hibridni odgovor