Novice

Testiranja pri ekstremnih temperaturah

Vsi avtomobilski proizvajalci uporabljajo pri svojih modelih testiranja različnih komponent, da bi ugotovili, kako se bodo obnesle pri temperaturnih ekstremih. Pa najsi gre za žgočo vročino ali za najhujši mraz.

Furnace Creek v kalifornijski Dolini smrti je uradno najbolj vroč kraj na zemeljski obli, saj so na tem mestu leta 1913 v senci izmerili kar 56,7 stopinj Celzija. Na drugi strani je kraj Arjeplogs, ki leži malenkost južneje od arktičnega kroga na Švedskem, in kjer se zimske temperature gibljejo okrog minus 20 stopinj Celzija. Obe področji sta dobro znani avtomobilski industriji, saj tam njihovi inženirji opravljajo različna temperaturna testiranja prihajajočih modelov.

V zadnjem času se proizvajalci odpravljajo tudi v Dubai (ZAE), kjer je npr. angleški Land Rover investiral okrogel milijon funtov v testni objekt. V puščavi poleg tega lahko do potankosti testirajo svoje štirikolesne sisteme.

Proizvajalci sicer dajejo enako prioriteto testiranjem v mrazu kakor tudi na vročini, čeprav imajo verjetno visoke temperature večji vpliv kot nizke. Na svetu več ljudi živi v ekstremno vročih predelih kot v mrzlih, nenazadnje pa je med njimi veliko izrazito bogatih kupcev iz arabskega polotoka, ki ne želijo, da bi lak, usnje in leseni dekor njihovih prestižnih jeklenih lepotcev prehitro zbledeli na vročini.

Avtomobilska podjetja tovrstna testiranja skrivajo pred javnostjo, novinarji so njih tako dobrodošli kot jagnječja pečenka na vegetarjanski pojedini. Korejska Kia pa je pred nedavnim odprla vrata svojega testnega poligona v kalifornijski puščavi Mojave, da prikaže, kako preizkuša določene komponente svojih modelov. Testni poligon se nahaja 100 milj severno od Los Angelesa, dnevne temperature pa večinoma presegajo 40 stopinj Celzija. Preden so leta 2003 zgradili testni poligon, so morali preseliti 27 zelo redkih in ogroženih puščavskih želv, za kar so porabili kar 3,3 milijona ameriških dolarjev.

Objekt je bil prvotno načrtovan za razvoj modelov za ameriški trg, sedaj pa ga koncern Kia Hyundai uporablja za vse svoje modele. Poligon je dolg kar 75 milj in obsega površine z vsemi možnimi podlagami. En del predstavlja tudi popolno kopijo običajnega evropskega cestišča, z vsemi možnimi ovirami. Še najbolj nenavadno v njem delujejo različni avtomobilski deli, ki ležijo pod žgočim soncem (lakirani odbijači, deli armaturnih plošč, obrobe vrat, …), s čimer želijo ugotoviti, kako se določeni materiali obnesejo po večmesečnem izpostavljanju na vročini.

Avtomobilizem.com (Vir: telegraph.co.uk. Foto: Kia)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Opel Adam R2 kot vihar prihrumel na evropsko reli sceno
Družinska nesoglasja na relaciji Audi-Porsche