Novice

Toyota razkriva naslednjo generacijo vozila za raziskovanje zbranosti voznikov DARV

Najnovejše Toyotino vozilo za raziskovanje zbranosti voznikov, ki so ga premierno prikazali v Koloradu, je usmerjeno v izboljšave varnosti ob uporabi tehnologij v avtomobilu.

Toyota se je za najnovejšo različico svojega vozila za raziskovanje zbranosti voznikov DARV (Driver Awareness Research Vehicle) ponovno povezala s tehnološkima gigantoma Microsoftom in Infosysom.
Nov koncept, poimenovan DARV 1.5, sledi izvornemu enoprostorskemu raziskovalnemu vozilu DAR-V, ki so ga pri Toyoti razkrili na lanskoletnem avtomobilskem salonu v Los Angelesu.

Naslednja generacija delovnega prototipa je Toyoti v pomoč pri raziskavah, kako v času naraščajoče uporabe informacijsko-zabavnih sistemov v vozilu čim bolj ohraniti pozornost voznika na dogajanje na cesti. Zasnovano je bilo z namenom preprečevanja potencialno nevarnih motenj v vožnji, brez da bi žrtvovali prednosti, ki jih ponuja prefinjena tehnologija, vgrajena v avtomobilih.

DARV 1.5 deluje kot tablica ali pameten telefon

Prav tako kot njegov predhodnik tudi DARV 1.5 uporablja Microsoftova tablični računalnik Surface in tehnologijo senzorjev gibanja Kinect ter Infosysovo prilagojeno biometrično programsko opremo.
Koncept deluje kot tablica in ob približevanju voznika avtomobilu na stranskem steklu prikaže informacijski meni. Z uporabo kretenj, kot smo jih vajeni iz uporabe pametnih telefonov, lahko voznik dostopa do informacij, kot so podrobnosti načrtovane poti, vremenske razmere, posodobitve osebnega urnika in postanki za polnjenje goriva. Ko voznik sede za volan, se podatki prenesejo na notranji zaslon na dotik.

Japonski proizvajalec upa, da bodo podobne inovacije pripomogle k temu, da bo voznik med vožnjo posvečal manj pozornosti drugim podatkom ter se osredotočil na vožnjo. V DARV 1.5 so na voljo nove zmogljivosti, kot je na primer prepoznava voznika za volanom na podlagi njegove konstitucije, s katero se samodejno omogočajo oziroma onemogočajo določene funkcionalnosti vozila v skladu z nastavitvami za posameznega uporabnika.

DARV 1.5 vozniku podeli oceno varnosti

Novosti v vozilu naj bi prinašale tudi vključitev prenosljivih naprav, kot so pametne ure in podobna oprema, s katerimi je mogoče upravljati določene naprave v vozilu. Ob zaključku pa testno vozilo lahko ocenjuje stopnjo varnosti v obnašanju voznika med vožnjo in ga ovrednoti s pripadajočim rezultatom.

»Naša družba je na pragu revolucije v osebni mobilnosti. Nove tehnologije počasi a zagotovo spreminjajo način, na katerega razmišljamo o avtomobilih in transportu,« je pojasnil Osamu Nagata, predsednik in izvršni direktor Toyota Motor Engineering and Manufacturing North America.

»Gre za tehnologije, ki bodo v pomoč pri reševanju življenj, izboljševanju okolja, ki bodo ustvarjale nova delovna mesta ter nam bodo v pomoč pri ohranjanju tehničnega vodstva na področju, ki pomembno prispeva k ekonomski rasti.«

Upamo lahko, da bodo različice prikazane tehnologije do konca desetletja prispele tudi v modele množične produkcije, čeprav še ni določen natančnejši časovni okvir.
Toyota je na Festivalu idej v Aspnu (Kolorado) izkoristila priložnost tudi za ameriško premiero serijske limuzine FCV s pogonom na gorivne celice.

Vir: Toyota, Auto Express

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Nova dimenzija zvoka v Audiju TT
De Silva bi Seatov roadster