Novice

Toyota s tremi neverjetnimi koncepti

Pred Toyoto je razburljiva prihodnost, ki jo napovedujejo trije koncepti FCV Plus, Kikai in S-FR, pripravljeni na nastop v Tokiu.

FCV Plus – mobilna elektrarna prihodnosti

fcv-plus-2015-0006
Toyota FCV Plus

FCV Plus poganjajo gorivne celice in je svojo presežno proizvedeno električno energijo zmožen deliti z lokalno infrastrukturo, obenem pa lahko generira elekrično energijo, kadar ni v uporabi.

Toyota FCV Plus je študija, ki ”predvideva trajnostno družbo, v kateri so gorivne celice v razširjeni uporabi – družbo pooseblja to konceptno vozilo.”

Koncept poganjajo štirje električni motorji, rezervoar z gorivnimi celicami pa je nameščen zadaj. S tako postavitvijo je maksimalno izražena prostornost v potniški kabini ter ima, zaradi idealne porazdelitve mase, vozne lastnosti na najvišji ravni.

Športni koncept S-FR v ospredje postavlja odlične vozne lastnosti

sfr-2015-0001
Toyota S-FR

Toyota koncept S-FR opisuje kot lahko in zabavno vozilo, ki bo zapolnilo vrzel na začetku modelne ponudbe. Pozicioniran bo pod modelom GT86 in se bo zoperstavil legendarni Mazdi MX-5 ter novincu Fiat 124 Spider. Po dimenzijah je S-FR občutno krajši, ožji in nižji kot GT86 ter bo imel krajšo medosno razdaljo.

Z motorjem spredaj in pogonom na zadnji kolesni par bo kupe ponujal nenaporno, odzivno in natančno krmiljenje, ki bo vzpostavilo pristno vez med voznikom in vozilom. Japonski proizvajalec zaenkrat še ne daje izjav glede motorne palete, sporočili so le, da je v koncept nameščen 6-stopenjski ročni menjalnik. Predvidevamo pa lahko, da bo pod pokrovom motorja 1,5-litrski atmosferski štirivaljni agregat z okoli 130 ”konjskimi močmi”.

Skupaj s konceptom S-FR bo imela Toyota kar tri izredno močne predstavnike v športnem razredu. Poleg GT86 in S-FR bo ponudbo dopolnil naslednik legendarne Supre.

Koncept Kikai poudarja temeljno privlačnost do strojev

Toyota želi s konceptom Kikai poudariti temeljno privlačnost do strojev: njihovo fino izdelavo, lepoto, preprostost in fascinantnost med gibanjem. Pri izdelavi koncepta so se osredotočili na elemente, ki so v vozilih ponavadi skriti. Na konceptu so tako izpostavili amortizerje, rezervoar, izpušne cevi in motor.

kikai-2015-0001
Toyota Kikai

V potniški kabini so nameščeni trije sedeži, veliki analogni merilniki, opaziti pa ni nobene večopravilne enote ali zaslonov. ”Številna vozila skrivajo svoje notranje dele pod gladko karoserijo, koncept pa nas vzpodbuja h kompleksni lepoti mehaničnih aspektov pri vozilih,” so dejali pri Toyoti.

Zaenkrat niso znani podatki o  agregatih, zato bomo morali na več informacij glede vseh treh konceptov počakati do začetka avtomobilskega salona v Tokiu.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Toyota.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
DS 19 je spremenil svet avtomobilov, lahko to uspe tudi njegovim naslednikom?
Škoda Fabia Combi z novim družinskim članom