Novice

Toyotin Prius je za 10 odstotkov bolj varčen in 100 odstotkov bolj zabaven

Toyota je na dogodku v Las Vegasu razkrila četrto generacijo najbolj priljubljenega hibrida na svetu. Videz so povzeli po modelu Mirai, vendar s tipično oblikovanim dvignjenim zadkom predstavlja evolucijski napredek, ki se kaže vse od druge generacije dalje.

Največja novica je zagotovo Priusov prehod na najnovejšo generacijo Toyotine globalne arhitekture, ki bo predstavljala oosnovo za številna nova vozila. Pri podjetju pravijo, da nova arhitektura dovoljuje nižje težišče, bolj trdno potniško kletko in novo zadnje vzmetenje z dvojnimi vodili. Novi Prius je za 60 mm daljši, 15 mm širši ter 20 mm nižji od predhodnika. Pomembno je še, da naj bi bil na cesti bistveno bolj zabaven.

Nos vozila se ponaša s tipičnim znamkinim oblikovalskim jezikom, ki ga krasijo novo oblikovani LED žarometi in bolj ostro zaključen sprednji usmerjevalni zraka. Japonski proizvajalec vozil je poudaril, da je višina sprednje značke na enaki višini kot pri Toyoti GT86, kar še poudari športen značaj.

V primerjavi s predhodnikom je četrta generacija Priusa za 10 odstotkov bolj varčna in ima deklarirano porabo goriva 4,2 litra na prevoženih 100 kilometrov. Kmalu naj bi razkrili tudi različico Eco, ki bo prinesla večje prihranke pri gorivu in bo najbolj ekonomičen hibrid v ponudbi. S pomočjo Toyotinega varnostnega sistema Safety Sense bo Prius še bolj varen za potnike in ostale udeležence v prometu.

Številni sestavni deli so novi in so zaradi nove arhitekture manjših dimezij. Na novo razvita je tudi nikelj-metalna baterija, ki je manjša, vendar bolj vzdržljiva in z izpopolnjenim polnilnim ciklom. Kupec se bo lahko odločil med sedmimi barvami zunanjosti, med njimi je tudi Hypersonic Red (na fotografijah). Potniška kabina je v osnovi zelo podobna predhodniku, vendar jo krasita velika večopravilna enota in nov trikraki volanski obroč. Prestavna ročica je še manjših dimenzij kot prej, spremenjena pa je tudi velikost zračnih šob.

S prodajo na Japonskem bodo pričeli v začetku prihodnjega leta, kdaj pa bo hibridni novinec prišel v Slovenijo, bomo verjetno izvedeli že v prihodnjih dneh.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Toyota.)

Mnenja uporabnikov

5 komentarjev za "Toyotin Prius je za 10 odstotkov bolj varčen in 100 odstotkov bolj zabaven"


brrr
8 leta 6 meseci nazaj

0 + 100% je se vedno 0. 😉
videz… skoda besed.

pskoda
8 leta 6 meseci nazaj

Ne nisem maneken. Ta gajba je dobra ko po pivski noči ne moreš kozlat. Ga samo pogledaš in opraviš svoje 🙂

Bucko99
8 leta 6 meseci nazaj

pskoda: ti si sigurno maneken 🙂

frgo
8 leta 6 meseci nazaj

100% bolj zabaven… pogled nanj me vsekakor zelo zabava

pskoda
8 leta 6 meseci nazaj

Grd za kozlat tako kot prejšni model

 
Range Rover za vse tiste, ki potrebujejo zaščito
Jubilejni Golf GTI Clubsport