Novice

V zapor zaradi pisanja kratkih sporočil

Na Irskem bodo voznike, ki med vožnjo preko mobilnega aparata pošiljalo kratka sporočila, oglobili z kaznijo 1.000 evrov. Ob ponavljajočih se prekrških pa lahko voznika kaznujejo tudi z zaporno kaznijo.


In če omenjena kazen v višini 1.000 evrov ne zaleže, vas bodo naslednjič ob pisanju kratkih sporočil oglobili kar za 2.000 evrov. Za tiste z bolj globokimi žepi, katere denarna kazen ne gane dovolj, so pripravili še tretji kazenski paket. Nič dobrega se vam ne godi, če vas v enem letu ujamejo že tretjič – v zapor vas lahko pošljejo celo za tri mesece. Irske raziskave so namreč pokazale, da je kar za 20-30% vseh nesreč v prometu kriva voznikova nezbranost, zato se niso ustavili niti pred tako drastičnimi kaznimi.

V študiji žal niso navedli nobene specifične navade, ki je kriva za nezbranost voznikov med vožnjo. Lahko le predvidevamo, da velik delež zavzema udejstvovanje v družabnih omrežjih in pisanje kratkih sporočil. Nevarnost pisanja kratkih sporočil med vožnjo so potrdile tudi številne druge raziskave po Evropi. Ugotovili so, da se med pisanjem kratkih sporočil med vožnjo možnost za nesrečo poveča 23-krat . V enačbo dodajmo še neizkušenost voznikov, ki v večini primerov uporabljajo mobilni aparat med vožnjo, in posledice so lahko usodne.

Podobne kazni se obetajo tudi v Veliki Britaniji, možno pa je, da se bo celoten koncept razširil tudi na druge evropske države, saj si vsi močno prizadevajo za varnejše ceste z manj smrtnimi žrtvami.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoevolution. Foto: EdBrown05)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "V zapor zaradi pisanja kratkih sporočil"


Daedalus
10 leta 2 dni nazaj

Pravilno, SMS-i so še veliko bolj nevarni od klicev. Edino mal je problem zaznava, ločevanje in dokazovanje kaj je človek delal med vožnjo, preden ga policija uspe ustaviti…

 
Volkswagen Golf R400 gre v proizvodnjo
Renault Megane R.S. na Nürburgringu meri pod 8 minut