Novice

Volvo in Uber v skupni razvoj avtonomno vozečih vozil

Švedski proizvajalec Volvo in globalni ponudnik storitev deljene vožnje, podjetje Uber, sta podpisala sporazum o ustanovitvi skupnega projekta, v sklopu katerega bodo razvijali vozila, ki omogočajo avtonomno vožnjo.

Tako Uber kot Volvo bosta uporabljala enako osnovo za naslednje korake v njihovih strategijah avtonomne vožnje. Uberjevi sistemi avtonomne vožnje bodo vključeni v Volvovo osnovno vozilo. Volvo pa bo to osnovno vozilo uporabljal pri svoji strategiji, katere končni cilj je povsem samodejna vožnja.

Novo vozilo bo nastalo na osnovi modularne arhitekture SPA (Scalable Product Architecture) platforme, ki je ena izmed najbolj naprednih v avtomobilski industriji. Na  njej slonijo tudi aktualni znamkini modeli XC90, S90 in V90. Volvo je z razvojem platforme SPA začel leta 2010 in je v njen razvoj vložil 11 milijard ameriških dolarjev. SPA je odlična osnova za razvoj tehnologij avtonomne vožnje in bodoče elektrifikacije avtomobilov znamke Volvo, prav njena naprednost pa je k sodelovanju privabila tudi podjetje Uber.

Razvoj novega vozila bodo vodili Volvovi in Uberjevi inženirji, ki bodo precej svoje pozornosti namenili varnosti ter novim tehnologijam, ki jih avtonomni način vožnje zahteva v resničnih prometnih situacijah.

Håkan Samuelsson, predsednik uprave Volvo Cars, je ob tem dodal: »Volvo je globalno vodilni proizvajalec na področju aktivne varnosti in avtonomne vožnje. Na področju avtomobilske varnosti je nesporna avtoriteta. Zelo smo ponosni na sodelovanje s podjetjem Uber, ki je prav tako vodilno podjetje na svojem področju. To partnerstvo Volvo postavlja v samo osrčje tehnološke revolucije, ki se trenutno dogaja v avtomobilski industriji«.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Volvo.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Honda zaščitila idejo o 11-stopenjskem samodejnem menjalniku s tremi sklopkami
Iznašli način za recikliranje ogljikovih vlaken