Novice

Zavorni sistemi rešujejo življenja motoristov

Strokovnjaki za varno vožnjo opozarjajo: sodobni zavorni sistemi so koristni, a jih je treba znati uporabljati in jim zaupati. Sezona motoristov je že v teku, prav tako je na delu že statistika prometnih nesreč. Naj bo bilanca ob koncu leta čim bolj ugodna!

Inštruktorji varne vožnje, Brane Legan, Vojko Safran in Severin Sajevec so v AMZS Centru varne vožnje v Vranskem predstavili rezultate raziskave varnosti vožnje z lahkimi motocikli in poudarili prednosti sodobnih zavornih sistemov, ki marsikateremu vozniku rešijo življenje.

Do leta 2017 moral vsak motocikel s prostornino nad 125 centimetrov vgrajen sistem proti blokiranju koles med zaviranjem (ABS) – to bo bistveno zmanjšalo število prometnih nesreč, v katerih so udeleženi motociklisti. Vendar pa to ne bo veljalo za lahke dvokolesnike z manjšo delovno prostornino, katerih je v urbanih okoljih zelo veliko. Slednji bodo morali imeti vgrajen le kombiniran zavorni sistem, pri katerem ob proženju ene od zavor (sprednje ali zadnje) zavirata obe zavori.

Vožnja z motociklom je zahtevnejša od vožnje avtomobila, saj je v primeru nuje pomembno ustrezno ravnati in predvsem učinkovito zavirati.

Nekaj najbolj zanimivih dejstev:

–          Prometne nesreče, v katerih je udeleženo vsaj eno motorno kolo, so zelo pogoste: vsaka 4. nesreča v Italiji in Španiji ter skoraj vsaka 7. nesreča v Nemčiji in Sloveniji.

–          Število nesreč, v katerih so udeleženi motociklisti, še vedno narašča, čeprav skupno število nesreč upada.

–          Prometne nesreče, v katerih so udeleženi motociklisti, se v glavnem dogajajo na urbanih območjih, največkrat so udeleženi vozniki lahkih motociklov.

–          Relativno je število prometnih nesreč z udeležbo motociklista dvakrat večje v primerjavi z deležem števila motociklov glede na vsa vozila v prometu.

–          Pri vozniku motocikla je verjetnost, da bo umrl v prometni nezgodi, dvakrat večja od verjetnosti, da bo v nezgodi umrl voznik avtomobila.

–          Sistema ABS (proti blokiranju) in CBS (za hkratno zaviranje obeh koles) pomagata vozniku ohraniti stabilnost vozila in bistveno skrajšata zavorno pot.

–          Sistem ABS lahko prepreči od 25 do 40 odstotkov vseh prometnih nesreč z motornimi kolesi.

–          Izbira sistemov ABS je še vedno preveč omejena in povečini so na voljo le pri motociklih z veliko delovno prostornino (nad 125 kubičnimi centimetri).

–          Če avtomobil in skuter hkrati začneta zavirati drug ob drugem s hitrostjo 100 km/h se v trenutku, ko avto že ustavi, skuter giblje s hitrostjo 30 do 35 km/h.

–          Motoristi se na izobraževalnih delavnicah navadijo učinkovito hkrati uporabljati obe zavori – pred tečajem jih obe uporablja le 37 %, po tečaju pa kar 89 %.

Statistika

V letu 2013 je bilo v Sloveniji 18.905 prometnih nesreč, kar je za 14 % manj, kot leto prej, umrlo je 125 voznikov. Od tega je bilo 923 prometnih nesreč z udeležbo motociklista, kar je 18 % manj, kot leto poprej; umrlo jih je 21. Podrobne statistične informacije najdete v galeriji slik.

Avtomobilizem.com (Vir, foto: AMZS)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Opel FlexFix: edinstven sistem za prevoz koles
Vettel se sramuje svojega avtomobila