Novice

Zračne blazine Takata vzrok za izdaten vpoklic avtomobilov

Zadnja napaka na zračnih blazinah je prizadela kar sedem avtomobilskih proizvajalcev. Po Nissanu, Toyoti, Mazdi in Hondi bo vpoklic opravljen še pri Fordu, Chryslerju in BMW-ju.


Pri omenjenih japonskih proizvajalcih so zaradi napake na zračnih blazinah, kjer bi lahko zaradi nepravilnega postopka izdelave pogonskega dela zračne blazine privedlo do poškodb potnikov, lani že izvedli vpoklic kar 3,4 milijona vozil. Sedaj pa je japonsko podjetje Takata, ki je dobavitelj zračnih blazin, samo obvestilo NHTSA (Ameriška nacionalna agencija za varnost v prometu), da je lahko defektnih zračnih blazin še več. Večji rizik za poškodbo potnikov pa naj bi obstajal na področjih z večjo vsebnostjo vlage v zraku.

NHTSA je tako predlagala proizvajalcem, da opravijo preventiven vpoklic svojih vozil v ZDA. S tem je letošnje leto preko Atlantika že zdaj rekordno, saj so vpoklici zajeli kar 31 milijonov vozil – od tega več kot polovico, 17,7 milijonov vozil s strani koncerna General Motors zaradi obsežnega vpoklica zaradi ključavnic za vžig. Do sedaj je bilo največ vpoklicev leta 2004, ko so jih na preglede poklicali 30,8 milijonov.

Po zapisu časopisa »Detroit News« bo Ford vpoklical 58.000 vozil, med drugim tudi model Mustang, proizveden med leti 2005 in 2007. Honda pa je objavila, da bo preventivno vpoklicala nadaljnja 2 milijona vozil v treh posamičnih vpoklicih. Drugi proizvajalci zaenkrat še nimajo točnih podatkov o številu prizadetih vozil.

Edini od nemških proizvajalcev, ki ga je prizadela omenjena napaka airbagov, je BMW. Tako so že v lanskem letu opravili vpoklic 220.000 vozil serije 3. Koliko preostalih vozil serije 3 (letnik 2000 do 2006) je sedaj potrebno poklicati na preventivni pregled, zaenkrat še ni jasno.

Rastoče število vpoklicev v zadnjem času je med drugim posledica uvedbe strategije enakih delov pri različnih modelih ter zaradi čedalje cenejših skupnih dobaviteljev avtomobilskih delov. Zaradi tega je do sedaj kritika letela le na večje proizvajalce (Toyota), tokratni primer pa kaže, da so lahko zaradi istega dobavitelja prizadeti tudi manjši proizvajalci.

Avtomobilizem.com (Vir: motor-talk.de. Foto: jenipewter)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Varnostni trki odslej bolj virtualno
Če ne plačaš davka, pozabi na vožnjo!