Avdiofili, raj za vas...

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Re: DAB+ avtoradio

Napisal/-a Polo78 To feb 03, 2026 2:28 pm

Ne vem ampak imam tak občutek, da bo na neki točki tudi v avtih prevladal net radio oz. pretočne vsebine in da so DAB-u šteti dnevi. Prenos podatkov že danes ni nikakršen bav-bav (marsikdo ima paket z zakupljenimi neomejenimi podatki), že danes se lahko s telefonom povežeš prek bluetootha in poslušaš na ta način (poznam nekoga, ki to dejansko tudi počne). Tudi kvaliteta (bit-rate) večine postaj je na povsem zadovoljivem nivoju, v to sem se prepričal že na domačem sprejemniku.

Mogoče za širši krog ljudi manjka le še boljša / preprostejša implementacija net vsebin v sam aparat v avtu (s telefonom je malo nerodno in zamudno), kjer bi bila zadeva popolnoma enaka kot je danes FM ali DAB, da bi se tega navadili. Kolikor opažam nekateri kitajci to že imajo, s tem, da nimajo več nam poznanega običajnega radia kar zopet ni ok, ker bi se sprejemanje signala vsaj preko FM frekvenc moralo ohraniti. Ne vem pa če tudi preko DAB+...
Antiznačkar po prepričanju

Uporabniški avatar
herdarko
Nov uporabnik

Kraj: Haloze

Napisal/-a herdarko To feb 03, 2026 10:11 pm

Za nekatere programe je res nekaj pomembnega "biti med prvimi na programski listi". :] Pri nas še ni takšne gužve. Poznamo sicer "gužvo" doma, kdo bo prvi na TV-ju, SLO 1 ali POP TV. Tukaj gre za nekaj podobnega, le da programsko listo ustvarjajo sami izdajatelji programov, ki tudi z dodajanjem posebnih znakov v svoj naziv oblikujejo svojo vizualno podobo.

Prednjačijo Avstrijci, kjer je po nekaj programov v vsakem muxu, ki uporabljajo posebne znake pred nazivom programa. S takšnim načinom označevanja so v prvi skupini programov na programski listi oz. takoj na začetku, ne glede na dejanski abecedni vrstni red. Eni imajo te znake samo spredaj, eni spredaj in zadaj, torej tudi za nazivom, s presledkom ali brez njega. Presledek je pač tudi znak, ki v končni fazi vpliva na vrstni red.

https://www.ukwtv.de/cms/oesterreich-da ... k-dab.html

Za naš seznam DAB+ postaj sicer to ni tako pomembno, morda pa se bo kdo na vzhodu ali vzdolž avstrijske meje pozabaval s tem v avtu ali doma. Še dobro, da imamo možnost shranjevanja priljubljenih postaj :)

Trenutni vrstni red teh (pred)znakov je naslednji:
1. ! (klicaj),
2. # (lojtra),
3. ' (apostrof) in
4. * (zvezdica).

Ugotavljam, da je vrstni red odvisen od HTML kode znaka, kot se vidi spodaj v tabeli.

Slika

https://www2.arnes.si/~iprsa/racunalnis ... nakov.html

Če bi morebiti +HKR+ (Hrvatski katolički radio) oddajal tudi digitalno, bi zaradi znaka + zagotovo bil takoj za avstrijskimi programi, ki imajo spredaj zvezdico.

Na spletni strani npr. Soundportala seveda ne vidim nič od tega, da bi to (klicaje) uporabljali za svojo vizualno podobo poleg logotipa in podobno. Torej, bedarija. Ker pač tehnologija to omogoča. Samo petelinjenje. =P

Slika

https://soundportal.at/

Tudi na WELLE 1 ('WELLE 1 ) nisem našel nič posebnega. Sem pa slučajno izvedel da je nedavno Mozart imel rojstni dan. 8)

https://welle1.at/eventkalender/happy-birthday-mozart/

Uporabniški avatar
herdarko
Nov uporabnik

Napisal/-a herdarko Če feb 05, 2026 10:54 pm

Spodaj je trenutni vrstni red teh programov s posebnimi znaki razvrščenih po stolpcih. Odstranil sem ene podvojene. Kot je razvidno, prvi program brez kakšnega posebnega znaka je naš Radio Aktual Romantika na komaj 16. mestu.:huh:

Slika
Če gledam širše po EU … Francija ima preko 100 DAB+ multipleksov, a imajo le 2 takšna programa (**666** in **WRNC**).

Torej, za nekatere je res nekaj pomembnega "biti med prvimi na programski listi". Pri nas še ni takšne gužve oz. noben od izdajateljev programov se ni na to spomnil, ali odločil, da bi se na takšen način porinil ali prebil v ospredje. V vsakem primeru je potrebno najprej dobiti soglasje AKOS-a, zaradi spremembe naziva v razvidu medijev, potem pa še poslati zahtevo operaterju na RTVSLO.

Na nekaterih od teh avstrijskih programov lahko slišimo slovenske izvajalce. ;) Npr. na VM1 imajo eno oddajo "Sepp let's go" s Seppom Mattlschweigerjem, ki se predvaja vsako sredo.

Avseniki oz. Avsenikovi razturajo. :-D

Slika
Pregledal sem njihovo play listo. Zanimivo, od kod le vlečejo posamezne komade. Ponekod vidim šumnike (Original Štajerci – Verboten). Večinoma jih ni pri predvajanju, saj pri Sašotu ne. Pa še veliki Der mi na več mestih pade v oči (npr. Saso Avsenik und seine Oberkrainer – Auf Der Avtobahn, na drugem mestu pa Saso Avsenik und seine Original Oberkrainer – Auf der Avtobahn). :roll:

Tudi pesem "Ti, ti, ti, ti, ti, ti, ti, ti moja rožica" se lahko sliši v nemščini. :D Izvajalci pa so skupina (bi rekel) "Dobavitelji plina". :lol: Še kar dobri so mulci. 8)

Slika

Uporabniški avatar
herdarko
Nov uporabnik

Napisal/-a herdarko Ne feb 08, 2026 9:51 pm

Obstaja še ena varianta prikaza seznama programov in sicer s kratkimi oznakami in po številki PID-a :!:
Slučajno sem opazil pri znancu, ki ima Toyoto Hilux. Poslikal sem inkognito ;) , ker je občutljiv na to, da se mu kaj brska po avtu. Pri pogledu na displej mi je izgledalo malce nenavadno, ker nazivi programov niso imeli nobene zveze z abecedo. Kot se vidi na sliki, prikaz programa Radio 1 SLO HITI je s kratkim nazivom do 8 znakov - 1 SLOHIT. Na desni se delno vidi tudi Slideshow (sličica).

Slika
Pozneje sem preverjal, če so PID-i v pravilnem zaporedju. Vse štima. Vrstni red je ta pravi, kot je prikazano spodaj. :pivo

Slika
Vračam se na prikaz naziva programa 1 SLOHIT. Nekaj sem nehote potegnil s prstom. Opažam, da je prikaz naziva programa 1 SLOHIT sedaj prikazan kot Radio 1 SLO HITI, torej s polnim nazivom. Kot se delno vidi na sliki pod nazivom desno, sprejemnik prikazuje tudi naziv multipleksa. Bravo za Toyoto :!: 8)

Slika
Ne vem, kako sem do tega prišel? Spet poslikano inkognito. Tukaj gre za prikaz naziva programa pri predvajanju, kot se vidi na desni strani. Torej kratki naziv 1 SLOHIT se spremeni v Radio 1 SLO HITI. Vidijo se tudi drugi programi s kratkimi nazivi. Zdi se mi, da je to začetni seznam. Programi so sicer pomešani, ker so iz različnih muxov. Preverite PID-e teh programov. Seznam bi mogel biti pravilen. :roll:

Opomba: Če vam kdo brska po sprejemniku v avtu, vedite, da sem to jaz. :lol:

Uporabniški avatar
McLaren
Mojster foruma

Kraj: Cela EU

Napisal/-a McLaren Po feb 09, 2026 6:58 am

Kmalu bos lahko doktorat napisal v zvezi z DAB ;)

Uporabniški avatar
herdarko
Nov uporabnik

Napisal/-a herdarko Po feb 09, 2026 7:51 am

McLaren je napisal/-a:Kmalu bos lahko doktorat napisal v zvezi z DAB ;)

To je samo uvod v debato. Ne vem, kako bo v nadaljevanju, če ste tukaj po večini le nemi opazovalci. :ue

Uporabniški avatar
McLaren
Mojster foruma

Napisal/-a McLaren Po feb 09, 2026 8:15 am

Pomoje zato ker vecina ljudi v avtu poslusa Spotify in le redki se poslusajo radio. Sem bil dolgo casa tudi sam tak ampak vse bolj in bolj poslusam radio, na primer avstrijske Klassik Radio, 88.6, Pirate in City Jazz. Prav pase

RUNAČ
Novinec

Napisal/-a RUNAČ Po feb 09, 2026 4:34 pm

herdarko je napisal/-a:To je samo uvod v debato. Ne vem, kako bo v nadaljevanju, če ste tukaj po večini le nemi opazovalci. :ue

Hja, ugotovili smo, da glede DAB-a veš konkretno več od vseh nas ostalih tu gor zato smo raje komentiranje, kot dobremu poznavalcu tega področja, po večini prepustili le tebi. :D
"Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš."

Karl Heinrich Waggerl

Uporabniški avatar
herdarko
Nov uporabnik

Napisal/-a herdarko Po feb 09, 2026 10:35 pm

Hvala za kompliment. :bow No, trudim se. Zdaj je to rutina. Z leti sem si pridobil veliko znanja in veščin, kako se v vsem tem znajti. Zato mi to sedaj ni problem. Hja, prav neprijetno je, da tukaj držim monolog, torej soliram pri svojih komentarjih. Ni mi lahko. Treba je pripraviti besedilo, slike. Da bi sedel poleg računalnika, zaradi enega stavka? Bedarija. Brez sodelovanja pač ne bomo daleč prišli. Pri digitalizaciji radia ni vse tako, kot bi moglo biti. Določene napake so tako na oddajni, kot na sprejemni strani, torej tudi pri nas samih, ali na naših sprejemnih napravah, ki ne prikazujejo vsega tako, kot bi lahko. Marsikaj se da rešiti, popraviti. Zato pričakujem, da boste sodelovali. Koliko vas sploh tukaj ima DAB sprejemnik v avtu? Katere znamke? Ima morda kdo Capturja, ali katero drugo vozilo Renault, da lahko naredimo primerjavo? Ne zaradi zajebancije in nekakšnega petelinjenja. Na tej točki moram takoj povedati, da Renault nima prav dobro implementirano zadevo v eno svoje vozilo. Morda je pri drugih vse OK? Kaj pa vem?
Naj omenim, da nisem strokovnjak. Zaposlen sem, kot vsak normalen človek, vendar v povsem drugem poklicu oz. dejavnosti. To kar počnem v prostem času je čisti entuziazem, hobi. Pišem in komentiram le tisto, kar slišim ali vidim na svojih sprejemnikih, torej s spremljanjem situacije v etru in pa tudi tisto, kar izvem iz drugih virov. Z DAB/DAB+ se že ukvarjam dobrih 15 let, prej pa še z DVB-T. Poleg vseh drugih obveznosti v društvenem in družabnem življenju si vzamem nekaj časa tudi za to. To je to. Z nekaj stavki sem se predstavil. Sedaj ste pa vi na vrsti. :tipk

Marsikaj sem že predlagal izdajateljem programov, da popravijo pri svojem oddajanju ali vizualni podobi, kar eni tukaj morda sploh niste opazili. Posebej se to nanaša na tiste programe, do katerih imam nekakšen fer, spoštljiv odnos. Ena od zadnjih (banalnih) zadev je bil npr. predlog za spremembo violinskega ključa iz bele v rdečo barvo pri našem Klasik radiu, ko so začeli oddajati digitalno na platformi DAB+ v muxu R4 septembra 2025. Prisluhnili so mi. Rdeči violinski ključ so že itak imeli pri spletnem predvajanju.

Na enih spletnih straneh še vedno vidim, da tega niso popravili, pa bi morali, že zaradi svoje vloge, ki jo imajo pri tem. Verjetno čakajo, da jim kdo to uradno sporoči. Kot se trenutno vidi, logo Klasik radia je na nekaterih seznamih, po nekaj mesecih oddajanja, še vedno z belim violinskim ključem. Hitro se ga najde med programi v muxu R4.

https://digitalniradio.si/programi/

https://www.rtvslo.si/oz/oddajanje/dab/programi/523769

Na mojem Capturju izgleda takole. 8) To je pač Slideshow - prostor za logo in še marsikatero drugo sličico, kot. so ovitek CD-ja, slika voditelja ali voditeljice, vremenske slike in karte, ...

Slika

Na idejo sem prišel, ker je nekaj podobnega imel, torej v tem primeru "zeleno packo" oz. črko, tudi avstrijski Klassik Radio. ;)

Slika

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron To feb 10, 2026 7:58 pm

Ker ste že toliko let takšen navdušenec nad DAB-om, bi vam v tem širšem segmentu v katerem se sprašujete, čemu ne deluje kot bi moralo, priporočal, da si preberete ti dve tehnični študiji o DL-u (Dynamic Label) ter Slideshow MOT-u (Multimedia Object Transfer) kateri sta do podrobnosti razloženi. Za uvod: DAB/DAB+ je enosmerni sistem oddajanja, posodobitve so počasne, pasovna širina je zelo omejena pri MOT-um, DL pa je omejen na 128 bajtov. Drugače povedano, vam bi glede na vse "tegobe" z vašim Easy link-om (glede na posnetke) bolj ustrezal Internet hybrid radio IP protokol, kjer lahko spremljate bolj dinamično "sliko", višjo bitno hitrost itd. Skratka, DAB je tehnologija iz leta 1994 čas teletext-a in BBS-a.

DL in DL+: https://www.etsi.org/deliver/etsi_ts/10 ... 20101p.pdf
Slideshow MOT: https://www.etsi.org/deliver/etsi_ts/10 ... 30201p.pdf
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

Uporabniški avatar
herdarko
Nov uporabnik

Napisal/-a herdarko Sr feb 11, 2026 7:17 am

edit
Predhodnega posta se NE citira

Tema je nad mojimi pričakovanji precej dobro obiskana. Sedaj ne vem, ali so to ljubitelji Internet hybrid radia z IP protokolom, ali tisti, ki jih zanima DAB+ :?:

Slabo bereš in totalno si zgrešil. :shock: Upam si trditi, da niti sprejemnika nimaš v avtu. Valjda vem kaj pišem. A pišem zgodbe. In uživam v tem. Ti pa ... Skoraj da ne bi komentiral, ker se mi za malo zdi. Kakšen DAB iz leta 1994? Danes imamo DAB+ in kup stvari, ki jih digitalizacija omogoča. Kakšen Easy link? Kaj mi to zdaj mečeš pod nos? DAB+ deluje brezhibno, stacionarno in mobilno. Zvok, radiotext in sličice. Izogibam se kraticam DL, DL+, SLS ipd., ti pa to kar poudarjaš, a polovica ljudi ne ve za kaj gre … Kakšne tegobe? Pišem o slabi implementaciji DAB+ v nekaterih vozilih, gre pa izključno za prikaz logotipa na seznamu programov, če se dobro razumemo, ne pri predvajanju, ampak na programski listi. Spodaj je samo en primer.

Slika

Kot je razvidno, a ti tega ne veš in ne razumeš, da ta logo od Radia Maribor ni pravi. Je stari. Novi logo čisto lepo prihaja v kvadratku za Slideshow pri predvajanju. Manjka pa tudi logo od postaje čisto na desni. Torej, to so tisti logotipi poleg naziva programa na skupnem seznamu (po abecedi, po PID-u, ali kako drugače). Ene znamke, kot npr. VW to rešujejo z nalaganjem ustreznega softwera preko USB ključka. Tukaj samo hočem pokazati, kako se to vidi v različnih vozilih. Še pridemo do vsega tega. Zakaj vse naenkrat?

Zato vas vse skupaj prosim, da objavljate DAB+ informacije in ostale zanimivosti povezane le z digitalizacijo, tako doma kot v tujini, ne pa da se tukaj razpravlja za ali proti tehnologiji DAB+. Še posebej ne o tem, da se v avtu posluša Internet hybrid radio z IP protokolom :DDD . Za navedeno odprite ločeno temo, da jo lahko tisti, ki nas ta tema ne zanima, obidemo. 8)

Uporabniški avatar
McLaren
Mojster foruma

Napisal/-a McLaren Sr feb 11, 2026 3:03 pm

Pa dobro, a nisi hotu debate o DAB? In dobis sogovornika ki zgleda da ve kaj govori in ti se zacnes branit.

Uporabniški avatar
herdarko
Nov uporabnik

Napisal/-a herdarko Sr feb 11, 2026 3:41 pm

McLaren je napisal/-a:Pa dobro, a nisi hotu debate o DAB? In dobis sogovornika ki zgleda da ve kaj govori in ti se zacnes branit.

Preberi še enkrat. Kakšen odgovor naj tu podam? O kakšnem DAB-u? O ničvrednem, zaradi x razlogov. Nič pozitivnega in nič spodbudnega. Same "tegobe". A tegob ni. Kaj naj napišem? Nisem pameten. Nimam nobene podlage. Morda edino, da sem vesel vašega predloga, tako da bom sedaj uporabljal Internet hybrid radio IP protokol, kjer lahko spremljam bolj dinamično "sliko", višjo bitno hitrost itd. Skratka, DAB je tehnologija iz leta 1994, čas teletext-a in BBS-a. Fuj ta DAB! Kaj sem se sploh tega lotil? A to je odgovor?
Razočaral si me, a tako lepo si napisal svoje mnenje nekaj postov nazaj. Ampak dobro, pripravil bom tudi na to odgovor, ker vidim eno pozitivne zgodbe pri radiih, ki jih poslušaš.

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron Sr feb 11, 2026 6:06 pm

Bom ostal le v okvirih te teme, hkrati bom pa za boljše razumevanje skozi odgovore dodal na koncu še linke na tehnične biltene. Ni kaj, buren in pretiran odziv na pohvalo o navdušencu ter hkrati le nasvet kako deluje diaprojekcija (MOT) vam bolj znano SLS (Service Linked Slideshow) logotipi, slike albumov itd s tem pa tudi kam se shranijo znotraj infotainmenta ter dinamične oznake iz prejšnje strani (DL, DL+), ki sta tehnologiji storitvi znotraj DAB/DAB+ kateri oznaki sta na kratko le nadgradnja kodeka MPEG Audio Layer II na MPEG 4 HE-AAC (dodatno nekaj pozitivnega: nekatere modele, ki podpirajo samo DAB, je mogoče nadgraditi na DAB+ s FW, če je na voljo) ter bitna hitrost ne pa tudi hitrosti diaprojekcije podatkov in zato omemba pasovne širine. Easy link je vaš infotainment v Capturju skozi katerega nam tudi prenašate vaše posnetke zaslona in se še sedaj sprašujete zakaj nekje ni logotipov ter implementacije UI/UX nenazadnje tudi kar nekako želite od ponudnikov spreminjanje LOGOtipov je to popolnoma intelektualna lastnina, razen v primeru, da je to že nekje pa je dobra volja na strani ponudnika, da to zamenja/prilagodi. DAB iz leta 1994 je praktično povedano le temeljna ideja povezana z IS tehnologijami tistega časa, da se je takrat skozi drugačno ime Eureka 147 tudi pričela prototipna doba in tehnologija DAB-a kateri je razložen v vsaj v dveh tehničnih študijah tistega časa, lahko gremo še na sam začetek 1987, torej ideja po domače povedano "vzemi ali pusti", kajti napredek, da bi se stvar dogajala v ms je le na DAB + IP (DAB skozi IP) ter morda tehnologije znotraj samega omejenega sistema. Zvok še vedno potuje preko DAB/DAB+, logotipi, elementi + metapodatki pa pridejo prek IP-ja zato je tudi stvar bolj dinamična. Druga možnost o "tegobah" v narekovajih, pa je bila hibridne narave podobno kot DAB + IP le, da Internet radio IP (poljubna radio aplikacija) katerega praktično skozi Android Auto/Car Play tudi predvajate. Odgovor je lahko (tudi) konstruktiven, vse temelji na začetkih.

DAB MPEG Audio Layer II: https://www.etsi.org/deliver/etsi_en/30 ... 10401o.pdf
DAB+ MPEG 4 HE-AAC: https://www.etsi.org/deliver/etsi_ts/10 ... 10201p.pdf
DAB prototip: https://tech.ebu.ch/docs/techreview/trev_259-riley.pdf | https://tech.ebu.ch/files/live/sites/te ... 1-hoeg.pdf
Easy link (Renault): https://www.user-manual.renault.com/sl/ ... anje-radia
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

Uporabniški avatar
herdarko
Nov uporabnik

Napisal/-a herdarko Sr feb 11, 2026 7:54 pm

edit
Predhodnega posta se NE citira

Še enkrat. Ti linki na tehnične biltene mi nič ne pomenijo. Ti meni povej, če imaš sprejemnik v avtu, ali to tudi vidiš na svojem sprejemniku kaj pišeš in kaj vidiš? Pokaži mi slikovno, pa se lahko pogovarjamo naprej. In takoj bova končala. V momentu.
Spet omenjaš DAB iz leta 1994. Ne morem verjet. :huh:
Kakšna dobra volja na strani ponudnika, da to zamenja/prilagodi? Intelektualna lastnina? Dobra volja na strani ponudnika, da to zamenja? Alo! Jaz sem v direktni zvezi z enim ponudnikom, pa ne bom ga zdaj omenjal. In on, v skladu z navodili, pošilja vse 4 različne logotipe na določeno mesto v skladu z navodili. Poslali so mi jih. Lahko ti jih posredujem, če si to želiš. Ko je pozneje prišlo do spremembe loga pri BOB-u, mi je takoj bilo vse še bolj jasno. Renault pri nas se je precej opekel. Sem jim že nekajkrat pisal. Verjetno jih je sram, ker odgovora še nisem dobil. Sicer od začetka so trdili, da izdajatelj programov ne pošilja logote in da je to zaradi tega. Žal, slaba implementacija pri proizvajalcu avtomobilov, kot sem že napisal. Iz avstrijskega servisa iz Villacha (Beljak) sem prav danes dobil sporočilo da lahko pridem in mi bojo zadevo uredili. Žal iz Leibnitza (Lipnica) še nisem dobil odgovora, pa mi je veliko bližje. Toliko o tem.

Uporabniški avatar
herdarko
Nov uporabnik

Napisal/-a herdarko Pe feb 13, 2026 7:46 am

Še ena zgodba. Morda vam bo sedaj kaj bolj jasno.

Pokopali smo en radio. Poslali smo ga v večnost.

Slika

Jonasa včasih vidim, kako spi na sejah državnega zbora, ampak dobro, tudi to je človeško. Meni osebno je ta radio prinesel kar nekaj gromozanskih čustev. Na FM-u ga nisem mogel spremljat, ampak digitalno pa takoj od samega začetka. Celo sem sam vplival na razvoj nekaterih dogodkov.
Namreč Radio BOB je na začetku svojega oddajanja na DAB-u imel nepravilni (nemški) logo. Edini sem jaz to opazil. Oddajali so MONO in z zelo malim pretokom (24 kbps) v osrednjem muxu R1.

Slika

Zadeva bila dokaj hitro urejena.

Slika

Čez čas so šli v spremembo. Nastal je novi radio – Radio 1 Rock FM. Boljši pretok podatkov, stereo, …

Slika

Ampak …. Spet se je začelo s težavami. V avtu je namreč logo od BOB-a še vedno bil v ozadju. Sličice z Jano so se normalno prikazovale.

Slika

Se opravičujem za slabe posnetke. Ampak to je že toliko staro. Nisem nič spreminjal. Upam, da je dokaj razvidno za kaj gre. To so fantastične stvari (za mene), ampak da skrajšam. Pisal sem njihovim tehnikom, da zadeva v avtu pri tej spremembi ne špila. Dobil sem izčrpen odgovor.

Spoštovani g Darko,

Sodelavci so mi posredovali vaše maile z vprašanji v zvezi z logotipi na radijskih sprejemnikih.

Dejstvo je, da tu ni čisto enostavnega odgovora in načina, da se ta problem reši. Bom poskušal enostavno razložiti:

1. Starejši avtomobili, imajo logotipe zapečene v samem radiju, takšne kot so bili ob izdelavi avtomobila. Proizvajalci avtomobilov te logotipe prejmejo od t.i. agregatorjev, ki zbirajo podatke radijskih postaj . To so Radio DNS, Radioplayer in Xperi. Nekateri od proizvajalcev avtomobilov omogočajo (WV), da zapečene logotipe sami zamenjate preko USB ključka. Nisem pa nikoli zasledil, da je to možno pri Renaultih
2. Avtomobili ki imajo DAB sprejemnik, so lahko, niso pa vedno, drugačni. Namreč ti lahko sprejmejo logotip ki ga pošiljamo preko DAB-a in ga shranijo. Vendar se to ne zgodi pri vseh. Rekel bi, da je vaš avto tak primer. Zakaj? Ker vidim, da sprejema slike preko DABA, logotipa pa očitno ne.
a. Mi namreč na vseh naših postajah oddajamo logotip, poleg tega pa še ime/naslov pesmi, ter sliko oddaje. Pri vas je vidno iz slik, da je avto sprejel sliko oddaje (slika z Jano), ni pa sprejel logotipa, ki se oddaja na popolnoma isti način.
b. Iz slik je razvidno, da imate še vedno logotip Radia 2, čeprav že skoraj dve leti oddajamo logotip Radia 1 80-a, Radia 1 Dab pa sploh nimate, čeprav se oddaja že od leta 2017.
c. Ko sem na hitro začel Googlati, sem našel na raznih forumih, da imajo drugi uporabniki Renaultov iste težave tudi drugod po svetu, tudi v Veliki Britaniji, kjer je Dab zelo razvit že 20 let.
d. https://www.renaultforums.co.uk/threads ... os.603681/
e. Našel sem sicer tudi neka navodila za Easy link system, vendar nimamo nobenega vozila na katerem bi lahko preizkusili, ali so prava in ali to deluje. Notri se omenjajo neki načini, kjer bi se morda dalo shraniti logotipe:
f. https://world.e-guides.renault.com/site ... 23_ENG.pdf
3. Tretji tip vozil so t.i. ?povezana vozila?, kjer se ti updati prejmejo preko interneta. Sam imam BMWja, ki je povezan in prejme update, ki jih pošilja Radioplayer. Vendar tudi tu prihaja do težav, npr. pri Radiu 1 Rock mi je nekaj časa kazalo pravi logotip, sedaj pa ponovno kaže tistega od Radia Bob. Zakaj? Zaenkrat še nismo našli odgovora na to.

Skratka, če povzamem. Ažurne logotipe pošiljamo preko Dab-a ter jih posredujemo trem največjim agregatorjem, Radioplayerju, RadioDNSu in Xperiju. Kako pa potem te logote avto sprejme, je pa odvisno od proizvajalca radia/avta. Na žalost imamo tukaj bolj malo vpliva.

Kako je pri vas, posebej pri tistih, ki imate starejši letnik od 2024 :?:

RUNAČ
Novinec

Napisal/-a RUNAČ Pe feb 13, 2026 9:32 am

V bratovi Škodi letnika 2022 prav tako prikazuje že omenjeni logo Radia 2, ki ga je, če se prav spomnim, zamenjal Radio 1 80-ta. Nepravilni logo je tudi pri Radiu Salomon, pri Radiu Hit, pa ga sploh ni. S tega vidika bi bilo zanimivo slišati, če je pri komu te napake odpravila omenjena posodobitev preko USB-ja.

Sam imam pa DAB radio v avtu, ki ima infotaiment kateri izhaja še iz začetka prejšnjega desetletja in niti ne prikazuje slik oziroma logotipov radijskih postaj, tako da nimam teh tegob :)
"Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš."

Karl Heinrich Waggerl

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Pe feb 13, 2026 11:34 am

Meni je pomembno da je čist zvok in signal, ne pa logotipi postaj, pa da piše katera skladba se predvaja. Na HRT2 teh podatkov nimam. Se pa zadnje čase dogaja da mi rock radio ven vrže.
Vrni se na Avtoakustika in avtovideo

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov