Stran 1 od 1

VAG - 1.6 TDI motor

Objavljeno: To apr 23, 2019 7:53 pm
Napisal/-a blackey
Zdravo vsem,

zanimam me glede VAG grupe in 1.6 TDI-ja. Tast kupuje ala golf, touran, octavia,passat in se je vpičil v 1.6 TDI motorje. Pa me zanima so ti 1.6 TDI motorji kaj med seboj različni ali je vse tu tu? so kakšni letniki pri katerih se jih je boljše izogibat? mogoče katera točno določena oznaka motorja? recimo tako kot je bil problematičen stari 1.9 TDI z oznako motorja BXE, če je mogoče tu tudi kak tak "biser" da se ga izogibaš.

Vem da če bi bila opcija da vzame 2.0 tdija da bi bilo boljše (tut sam ga imam v passatu 2013) ampak nekako tako si je zamislil da mu je to dovolj, itd. pa me sedaj informativno zanima, če je dobro bit pozoren na kaj extra.

če obstaja kakšna podobna tema, bom vesel linka in se opravičujem smetenja...dolgo me ni bilo tu in me iskalnik malo heca:)

hvala!

Lep pozdrav.

Re: VAG - 1.6 TDI motor

Objavljeno: To apr 23, 2019 8:57 pm
Napisal/-a void
Če je novejši letnik bo OK, če je letnik cca 2011 do 2014 pa rajši ne. Motor je tipični predstavnik VAG motor koncerna od leta 2010 dalje - problematični na začetku, podpovprečno/povprečni po nekaj letih na trgu.

Re: VAG - 1.6 TDI motor

Objavljeno: Če apr 25, 2019 1:54 pm
Napisal/-a Polo78
Kot je napisal predhodnik, boljši so novejši motorji, kjer so odpravljene določene napake. Prvotno je imel motor 105km, potem so prišle verzije s 110km in nazadnje še s 115km. Nisem siguren ampak večina napak je bila odpravljena pri 110km verziji - naj to potrdi ali ovrže kdo, ki zadevo malo bolje pozna.

Razlika je tudi v menjalnikih glede na avto. Tako imajo Golfi in Octavije 5 prestav, Passati in Tourani pa 6. Priliko sem imel vozit Golfa (sportsvan) ter Passata s tem motorjem in lahko samo rečem, da se čudim, da VW še sploh vgrajuje 5 st. menjalnike - razlika je bila namreč občutna v prid 6 st. menjalniku, krajša prestavna razmerja blagodejno vplivajo na poskočnost avta. Čeprav vem, da se jih bo sedaj ene par oglasilo, ki bodo na vsak način želeli dopovedat, kako je 5 prestav oh in sploh dovolj, kar je ena od večnih debat tu na a.com. =P