Stran 1 od 1

Nakup prvega avtomobila

Objavljeno: Če maj 21, 2020 11:42 am
Napisal/-a Davezor
Najprej vsem en lep pozdrav. :)

Sem nov na forumu in se na avte, razen čiščenja, ne spoznam kaj dosti. :lol:

Počasi se študentska leta iztekajo in bom moral kupiti avto, predvsem za prevoz v službo.
Dnevno bom delal nekje med 50km - 100km, številka bo bližje 100km. Vem, velik razpon ampak imam v planu tudi selitev, ki pa še ni 100%. Vožnja bo: 70% AC, 25% regionalke, 5% mesto.
Potni stroški, ki jih bom prejemal se bodo gibali od 200€ pa do 300€, odvisno od lokacije.

Glede na kilometre, ki jih bom delal je verjetno boljša izbira dizel. Avto bi rad imel vsaj za 5 let ker se mi ne ljubi non-stop menjavati.
Velika verjetnost je, da se nas bo v službo vozilo več skupaj, torej ne iščem ravno neke konzerve. Udobje želim neko sredinsko... Važno mi je, da je avto zanesljiv in da so cene servisov normalne...

Budget ob nakupu bo cca. 3500€ kar imam posebej našparanega za avto. Ker nimam ravno pojma kaj za tak denar dobim sem seveda odprt za predloge, pripravljen sem tudi vzeti leasing, kredit... kar bo pač ugodnejše v tistem trenutku. Max. cena katero sem pripravljen dati je nekje 8000€.

Kaj je najbolje da iščem pri zgornjih zahtevah in budgetu? Se dobi ok avto za 5 let za nekje 3000€ - 5000€? To bi verjetno lahko skeširal... Ali je bolje vzeti leasing in imaš mir, tudi če par 100€ preplačaš...?

Hvala :)

Re: Nakup prvega avtomobila

Objavljeno: Če maj 21, 2020 12:01 pm
Napisal/-a titanius
Kle bo ze v startu problem dobit dobrega dizla. Ti bos v 5ih letih naredil ca. 150k km, avti tega razpona imajo 300k km, torej bo avto imel vec kot 400k km po tvoji uporabi.
Ce se gre za udobje ter zanesljivost, Peugeot 508/Citroen c5. Morda je malce vec kot 5k eur ampak je avto zanesljiv.
Renault Megane bi bil naslednji izbor. 1.5dci, malo porabi, cenejsa registracija napram 2.0 508, zamenjas ojnicne lezaje in mas mir.
Je pa 508 veliko boljsi za vozit, kar jaz v tem primeru to ne bi zanemaril glede na teh 100km dnevno.
Ter moj tretji izbor, Skoda Octavia

Nekaj od teh bi izbral jaz.

Za 3, 4k eur bos dobil zjahana j***a, bolje se stegni malo ter daj pologa 2k, 1k pustis sebi za vsak primer, ostalo 4,5k si das na kredit ter placujes ca. 90eur mesecno. Nic strasnega, tako bi jaz naredil.

Re: Nakup prvega avtomobila

Objavljeno: Če maj 21, 2020 2:52 pm
Napisal/-a Highupthere
edit mod
Predhodnega posta se NE citira


Zelo zelo težko bi rekel, da sta Peugeot ali Citroen zanesljiva avta. Sploh kakšen rabljen pri 120k km se začnejo pojavljati težave. Enostavno ni narejen iz materialov, ki bi zdržali takšne razdalje in leta. Razen če imaš možnost kupiti 3-4 leta starega pa nekje do 80k km. In si verjetno dober za par let.

Sicer pa se na internetu najde marsikaj, tudi statisični podatki o okvarah. Določi prioriteto, ali kupuješ zaradi izgleda, ali praktičnosti, ali zanesljivosti, ali porabe, ali varnosti itd. Pa poskusi najti neko sredino. Verjetno pa si ne želiš kupiti OK avto, ki bo čez par let sod brez dna...

Re: Nakup prvega avtomobila

Objavljeno: Če maj 21, 2020 3:48 pm
Napisal/-a Kristjan123
Katera znamko "z boljsimi materiali ki zdrzijo leta in kilometre" predlagas? Pa ce si lahko bolj natancen kateri materiali so to in kje konkretno na vozilu so uporabljeni?

Re: Nakup prvega avtomobila

Objavljeno: Če maj 21, 2020 4:31 pm
Napisal/-a Renault VG
Toyoto bo predlagal.
Jaz drugače predlagam kakšno Laguno III 2.0dci, stvar dela pa poceni so prostora je pa dovolj. Za tvoj budget bi se že dobilo kaj pomojem. Če tole štimajo kilometri in je solidno ohranjen avto je noro dobra cena https://www.avto.net/Ads/details.asp?id=15180131

Letnik sicer ne štima ker so bile prve pri nas v jeseni 2007 ampak morda se je zatipkal. V glavnem top nakup, če je tole res, imaš še 1000€ lufta da zrihtaš kar je obrabljeno/staro na podvozju.

Re: Nakup prvega avtomobila

Objavljeno: Če maj 21, 2020 4:46 pm
Napisal/-a Davezor
Hvala vsem za odgovore.

Sem malo gledal in se mi peđoja 508 SW in 308 SW kar dopadeta, precej bolj kot ostali avti v tem cenovnem rangu in kilometrih. Je pa res da imajo kar dosti km za sabo. Kako je pa kej z 1.6 HDI motorji? Dejstvo je, da bom verjetno res iskal neko kombinacijo med izgledom, zanesljivostjo itd... Zgleda da bo treba po avtohišah pa enostavno testirat kaj mi bo najbolj odgovarjalo...

Poznam sicer nekoga, ki uvaža avte iz FR in DE, se da iz tujih trgov dobiti kaj pametnega ali je bolje iskati pri nas?

Glede renojev, ima mama doma že skoraj celo življenje same renoje... moram rečt... da se mi ne dopade to škripanje plastike. Je pa res da do sedaj ni mela nobene težave, samo redni servisi. Hmm..

Re: Nakup prvega avtomobila

Objavljeno: Če maj 21, 2020 4:50 pm
Napisal/-a whitee
1.6 hdi je v redu, če se voziš sam, če vas je več bi predlagal 2.0 motorje. Razlika je opazna, ko so v avtu 4 ljudje.

Re: Nakup prvega avtomobila

Objavljeno: Če maj 21, 2020 5:29 pm
Napisal/-a Renault VG
Davezor je napisal/-a:Glede renojev, ima mama doma že skoraj celo življenje same renoje... moram rečt... da se mi ne dopade to škripanje plastike. Je pa res da do sedaj ni mela nobene težave, samo redni servisi. Hmm..


Škripala Laguna definitivno bo, razen kakšni poznejši letniki bi znali biti boljši. Pri avtu za 3500 € je meni bolj pomembno, da ne ostanem kje na cesti oziroma da ni nekih hudih napak. Kakšna Alfa 159 zna biti tudi vredu edino dvomim, da se to da dobit z ne preveč kilometri.

Re: Nakup prvega avtomobila

Objavljeno: Če maj 21, 2020 9:00 pm
Napisal/-a titanius
Ce si z Gorenjske ti jaz rade volje pokazem Citroena c5, 508 je se boljsi od njega. Jaz imam 278k km pa sem z avtom naredil 70k km v manj kot treh letih pa me se nikoli ni pustil na cesti. Okrog motorja se ni menjalo nic. Pri Laguni so drazji rezervni deli, kar mene vlece stran od nje, je pa avto meni v notranjosti top. Moj glas gre vseeno 508. In tudi sam se nagibam k 508ici ko bo prisel cas za menjavo, ampak me c5 dobro sluzi in trenutno ostaja doma.

Glas gre 508 ampak kot sem ze dejal, stane vec kot 6k.

Re: Nakup prvega avtomobila

Objavljeno: Če maj 21, 2020 9:03 pm
Napisal/-a Cefizelj
Dražji rezervni deli? Npr? Ali je to tako malo čez prst....

Edina dražja stvar so zadnji diski, ki vedno pridejo z ležajem. Po drugi strani pa nimaš menjave ležaja, ko le ta crkne...

Re: Nakup prvega avtomobila

Objavljeno: Če maj 21, 2020 10:08 pm
Napisal/-a Kohec
Poglej še kakšno Toyoto, Opla, Kio, hyundaja.
Izbire je kar nekaj.

Re: Nakup prvega avtomobila

Objavljeno: Če maj 21, 2020 11:50 pm
Napisal/-a Davezor
Bolj kot gledam te rabljene avtomobile, bolj se mi zdi da bom kar kupil kakšno Toyoto, Kio, Hyundaia ali Škodo za nekje ~3000€ s kešom, med uporabo šparal za novega in prodal, ko se pokaže kakšna dobra opcija za boljši nakup, ki je malo dražji. Bo trajalo malo dlje, da pridem res do avta, ki ga želim imeti dlje časa... Je pa to po moje boljša varianta kot leasing za nekaj k€ več in upanje, da v naslednih 5-ih letih ne bo šlo kaj hudo narobe. :roll: