Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
aklan86
Stalni uporabnik

Cupra Leon, Octavia, Golf - karavani

Napisal/-a aklan86 To nov 05, 2024 10:16 am

Zdravo,

Gledam tele 3 karavane 1.5e-TSI pa bolj kot iščem razlike med njimi, manj jih najdem - razen oblikovno. Kje se dobi največ za svoj denar oz. kje bodo najbolj radodarni s popusti? Sploh za bolje opremljene različice. Zanimivo mi je recimo da ima Škoda deklarirano najmanjšo porabo in najvišjo max speed. Je to zaradi aerodinamike? A so sploh kakšne tehnične razlike med njimi?
Slika

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Re: Cupra Leon, Octavia, Golf - karavani

Napisal/-a xxl To nov 05, 2024 3:31 pm

Ko sem kupoval svoj prvi in zadnji VW, sem dobil boljšo ponudbo v CE kot v MB.
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.

HitriZajcek
Novinec

Napisal/-a HitriZajcek To nov 05, 2024 6:39 pm

Za popuste bos vprašal - jaz sem pri isti AH (Porsche Verovškova) spraševal za Seat Tarraco in Škodo Kodiaq (skoraj isti avto) pa so recimo za Seata ponujali procentualno bistveno višji popust ne glede na opremo. Prodajalec za Škode je bil pa kar užaljen ko sem mu to omenil :lol:

Kar se tiče drugih razlik je pa najbrž v prostornosti (Škode so na isti koncernski platformi ponavadi najbolj prostorne od VAGovih znamk) in delovanju infotainmenta (odzinost Seatovega večkrat šinfajo - jaz nimam relevantnih izkušenj, tako da boš moral sam sprobati in preveriti). Motorji, menjalniki ... najbrž ni razlik.

mevden
Uporabnik

Kraj: Ljubljana-Fužine

Napisal/-a mevden Sr nov 06, 2024 4:23 am

Kar se tiče razlik med omenjenimi, te boš najdu le če boš obiskal salone in se zapeljal z vsakim vsaj 100, 200 km. Po mestu, po avtocesti, s potniki itd....takrat boš imel najboljšo oceno. Glede na moje izkušnje z omenjenimi znamkami

1. Vw
2.skoda
3. Seat

Vw bi moral biti najboljša celota, izolacija, obcutek pod prsti....skoda malo bolj namenjena druzinam....če si zeliš malo bolj trdote, "sportnega" karakterja, pol bo seat. Je pa seat verjetno najmanjsi med njimi in pa tudi najbolj plasticen znotraj.

Trenutno imam seat leona...prej imel octavie...in pa žena passata....tako da nekako vidim kje je kdo pozicioniran.

Kok denarja tok muzike.

Vsekakor boljse to uzet kot karkoli z 1.2 psa mlinckom.

Harygolt
Nov uporabnik

Napisal/-a Harygolt Sr nov 06, 2024 3:50 pm

Po mojih izkušnjah VW/Škoda/Seat... vsi so si zelo podobni. Najmanj prostoren in najbolj športno se pelje Seat, najbolj prostorna in najmanj športna je Škoda, VW pa je nekje vmes. Mogoče je Seat v notranjosti najbolj plastičen, ampak ima manj čričkov od VWja, Škoda je nekje vmes. Jaz osebno se najraje peljem s Seatom, ker mi bolj leži "stišanost" v kabini in športna lega. So pa vsi isti razred (golf/leon/octavia) in podoben letnik.

krimič
Novinec

Napisal/-a krimič Če nov 07, 2024 9:44 am

Tukaj igra dosti vlogo tudi paket opreme, ki jo vzameš. Pomoje boljše vzeti cenejši avto z najvišjo opremo, kot obratno.
Sam sem pred kratkim kupoval avto in tudi pogledoval pri celotnem VAG koncernu. Glede na to, da bi me VWjev Rline stal cca 10k€ več kot Škodin Sporline, sem se zaradi tega odločil za Škodo (omejil sem budget za avto). Sem pa pred tem vozil VWjev Rline in je bil po mojem mnenju boljši občutek v vozilu pri VW, kot sedaj pri Škodi, kljub ponovnemu nakupu najvišje opreme.

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl Če nov 07, 2024 2:10 pm

10 000 € razlike? Enaka konfiguracija? To me pa res preseneča.
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.

burek66
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a burek66 Pe nov 08, 2024 9:55 am

Verjetno ne moreš naredit enake konfiguracije med VW in Škodo, ker jo proizvajalci ne želijo.
V Škodi "zanalašč" manjkajo nekatere malenkosti, ki so pri VW in so zelo uporabne.

Uporabniški avatar
McLaren
Mojster foruma

Kraj: Cela EU

Napisal/-a McLaren Pe nov 08, 2024 10:42 am

Kaj pa so te uporabne stvari ki jih ne dobis pr skodi?

Uporabniški avatar
emozul
Poznavalec foruma

Napisal/-a emozul Pe nov 08, 2024 4:48 pm

Vsi od teh treh je približno isto sranje. Res upam, da so že kaj postimali osrednji zaslon, ker so imeli trije kolegi veliko sranja z njim. Mojemu se tudi včasih mesa.

Uporabniški avatar
tomzzi
Poznavalec foruma

Napisal/-a tomzzi Pe nov 08, 2024 7:16 pm

To je to pa zato, ker si večina deli tehniko med seboj. Enako je z ostalimi (PSA oziroma Stellantis itd...).
In pa kot sem že večkrat omenil prehiter tempo, razvoj in preveč vsega je že.
Največji problem pa je, ker je nekaj komponent katere se ne da servisirat oziroma popravit. Samo menjava z novim delom.
Tukaj je tudi zaslužek.
Jaz sem imel eno luč za zamenjat na primer. K sreči je šlo preko zavarovalnice.
Bolje, da ne povem koliko bi me koštala nova. Ko sem videl ceno sem samo debelo gledal.

Pa ni odpovedala ampak je bil drug vzrok.
Če bi odpovedala pa kot pravijo naši servisi in tuji portali se ne da servisirat in je edina opcija menjava.

Sicer pa če bi jaz izbiral bi verjetno vzel Octavio. Prostorna, udobna in pa lepša od obeh.
Ampak to je samo na podlagi osebnega okusa.
Leon mi oblikovno ne sede. Sprednji konec je sprejemljiv. Zadnji pa obup. Predvsem zaradi oblike in grafike luči.

Golf je verjetno kvalitetnejši (izdelava, materiali) ampak je pa v vseh drugih pogledih nezanimiv oziroma povprečen.

burek66
Novinec

Napisal/-a burek66 Po nov 11, 2024 9:41 pm

burek66 je napisal/-a:Verjetno ne moreš naredit enake konfiguracije med VW in Škodo, ker jo proizvajalci ne želijo.
V Škodi "zanalašč" manjkajo nekatere malenkosti, ki so pri VW in so zelo uporabne.

VW ima osvetljena ogledalca v senčnikih, škoda nima
VW ima osvetljena gumba na stropu za vklop lučk za kabino - škoda nima
VW ima amortizer za dvig haube, škoda nima
VW TRoc ima luknjo za smuči, škoda kamiq nima
VW golf ima povprečne driverje - nizko in srednjetonec (zvočnik) v vratih in nekaj izolacije, škoda octavija ima podn od zvočnila....

Imamo trenutno doma golfa, octavijo in manj kot leto starega kamiqa, imel nekaj vw-jev in škod pred tem

Uporabniški avatar
tomzzi
Poznavalec foruma

Napisal/-a tomzzi To nov 12, 2024 7:47 pm

Za zvok se pa strinjam. Sem imel kot nadomestni avto Octavio niti ne spet tako staro.
Prvo kar sem opazil je bil porazen zvok. Nič od nič. Pa ne samo bas ki ga itak ni bilo preveč tudi na maks ampak gledano kot celota.
Pa nisem laik glede audio opreme in se kar dobro spoznam in vem kaj je dober zvok.
V glavnem me je po tej strani zelo negativno "presenetila".

A nima tudi golf "palčke" namest amortizerjev na pokrovu motorja? Ali so nazaj dali amortizer?
Sicer pa ena totalno nepomembna stvar za katero meni osebno dol visi.

Sicer pa razen zvoka je vse ostalo nepomembno in vsaj pri meni ne bi igralo pomembne vloge pri nakupu.

Uporabniški avatar
emozul
Poznavalec foruma

Napisal/-a emozul Sr nov 13, 2024 11:07 am

burek66 je napisal/-a:
burek66 je napisal/-a:Verjetno ne moreš naredit enake konfiguracije med VW in Škodo, ker jo proizvajalci ne želijo.

VW ima osvetljena ogledalca v senčnikih, škoda nima
VW ima osvetljena gumba na stropu za vklop lučk za kabino - škoda nima
VW ima amortizer za dvig haube, škoda nima
VW TRoc ima luknjo za smuči, škoda kamiq nima
VW golf ima povprečne driverje - nizko in srednjetonec (zvočnik) v vratih in nekaj izolacije, škoda octavija ima podn od zvočnila....

Imamo trenutno doma golfa, octavijo in manj kot leto starega kamiqa, imel nekaj vw-jev in škod pred tem

Sam imam octavio, vendar imam osvetljena ogledalca, osvetljen gumb na stropu in amortizer za dvig havbe.
Je pa res, da imam RS.
Originalen zvok je res pod nivojem, zato sem sam izbral canton, ki je mnogo boljši pa še vedno ni to kar bi hotel glede na doplačilo.
Sam sem imel prejšnjo RS-ko, pa imam občutek, da je izdelava novejše slabša.
Kot celota sem mi zdi kar solidno, bolj me moti kaj je pod havbo (2.0TDI) in njegove hibe.
Verjetno je to moj zadnji TDI, drugič raje 2.0 TSI, ki vsaj kar slišim, nima toliko napak.

burek66
Novinec

Napisal/-a burek66 Sr nov 13, 2024 12:33 pm

Ja, sem slišal, da ima nova octavija zdaj amortizer, vmes je bila špar varianta...tudi moj kamiq oprema monte carlo modelno leto 2023 ima štango....
Ma saj to so vse malenkosti, osvetljnega ogledala ne rabim, rad pa bi videl kje se osvetlitev kabine prižge :)
Zvočniki v vratih in stebričkih pa so res nekaj zelo cenenega in porazno zvenijo.

Bucko99
Stalni uporabnik

Kraj: Around Ljubljana

Napisal/-a Bucko99 Sr nov 13, 2024 9:19 pm

emozul je napisal/-a:Sam imam octavio, vendar imam osvetljena ogledalca, osvetljen gumb na stropu in amortizer za dvig havbe.
Je pa res, da imam RS.
Originalen zvok je res pod nivojem, zato sem sam izbral canton, ki je mnogo boljši pa še vedno ni to kar bi hotel glede na doplačilo.
Sam sem imel prejšnjo RS-ko, pa imam občutek, da je izdelava novejše slabša.
Kot celota sem mi zdi kar solidno, bolj me moti kaj je pod havbo (2.0TDI) in njegove hibe.
Verjetno je to moj zadnji TDI, drugič raje 2.0 TSI, ki vsaj kar slišim, nima toliko napak.

Lahko malo več napišeš glede RSke in 20 TDI ja ? je v ožjem izboru ( 21-22 letnik ) , hvala
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 19 gostov