Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

francko
Novinec

Nakup gotovina

Napisal/-a francko Pe nov 22, 2024 3:28 pm

Pozdravljeni

Imam eno vprašanje glede nakupa avtomobila.

Našel sem avto pri fizični osebi privat.

Zanima me kako bi naj plačal avtomobil?

Je lahko karkoli narobe, če mu plačam v gotovini ob prepisu ali se to nakazuje preko banke?

Kako ste vi plačali privat osebi? Oziroma kakšen je najboljši postopek?

Gre se za okoli 15 tisoč.

Hvala

boštjan_01
Uporabnik

Re: Nakup gotovina

Napisal/-a boštjan_01 Pe nov 22, 2024 6:15 pm

Privat najraje plačam avans nekaj 100€, ostalo plačam z gotovino, ko delam prepis na tehničnem in mi potrdijo veljavnost/ustreznost vseh podatkov.
Drugače je čisto vseeno

Uporabniški avatar
limas
Poznavalec foruma

Napisal/-a limas Pe nov 22, 2024 6:48 pm

Manjši zneski grejo v gotovini, večji preko bančnega nakazila.
Pogoje postavi prodajalec. Marsikateri noče sprejeti solate in preverjati pristnost bankovcev.
Skupaj gresta na banko, potem na TP.

matej_
Novinec

Kraj: velenje

Napisal/-a matej_ Pe nov 22, 2024 6:52 pm

Jaz sem pred kratkim prodal avto.
Kupec mi je pred TP nakazal na račun (glej, da bo ista banka, ker potem je nakazilo takoj) in je to to.
Solate nisem hotu nosit okol.

Pred leti, ko sem prodal znancu, sva pa skupaj šla na njegovo banko in mi je sprintala potrdilo o nakazilo na moj trr.

francko
Novinec

Napisal/-a francko To nov 26, 2024 6:02 pm

Hvala vsem

Ampak kako pa rešiti plačilo v soboto?

Banke ne delajo, na spletni banki pa baje transakcije ne delajo v soboto.

V avto hišah pa gotovine sploh nočejo sprejeti.. //Je prišlo do spremembe pri privat prodajalcu.

Meni pa edino vikend pride v poštev..

Se pravi ob vikendeh lahko kupiš avto samo na leasing.

Uporabniški avatar
radar
Uporabnik

Napisal/-a radar To nov 26, 2024 6:38 pm

A nimaš pri spletni banki možnosti takojšnjega plačila?

francko
Novinec

Napisal/-a francko To nov 26, 2024 8:13 pm

Nevem? Kje bi to lahko našel? Imam Otp banko. Piše sicetr Flik takojšnje plačilo… ampak deluje to ob vikendih? In kakšen je najvišji znesek plačila..

Hvala bom poklical na banko jutri in vprašal.

Hvala

metor
Novinec

Kraj: GO

Napisal/-a metor To nov 26, 2024 11:34 pm

Za vikend ne grejo transakcije skozi ne tako ali drugače, flik mogoče gre vendar do določenega zneska.
Pred slabim mesecem sem kupoval avto, oba na Otp bank. V soboto sva s prodajalcem nakazilo uredila na pošti in zatem šla uredit prepis in avto odpeljal. Na pošti, isto, kot na banki seveda dobiš neko potrdilo kot dokaz za prodajalca, za nakazilo. Znesek pa je prodajalec dobil v ponedeljek na svoj račun. Nobenih komplikacij.
Don't worry, be happy ;)

boštjan_01
Uporabnik

Napisal/-a boštjan_01 Sr nov 27, 2024 6:43 am

Banka-net ima funkcijo "hitro plačilo" ali nekaj takega. Pred leti sem probal (iz radovednosti), sredi tedna popoldan, ni bilo nič hitreje, samo provizojo so mi zaračunali.
Dnevni limit si lahko nastaviš v nastavitvah.
Transakcije potekajo tudi med vikendi in prazniki, če je ista banka. Včasih je lahko v slabi uri, včasih pa več ur (v soboto nakažeš, v nedeljo transakcija).
Sprintaj si potrdilo o nakazilu, ali plačat kakšen dan prej.

Uporabniški avatar
Kukec
Stalni uporabnik

Napisal/-a Kukec Sr nov 27, 2024 7:06 am

Hitro plačilo je t.i. "flik", le da ga izvedeš iz spletne banke drugemu uporabniku flika.
Če uporabnik preko flik aplikacije(banke uporabljajo različna imena: denarnik, mdenarnica, nlbpay itd.) nakaže drugemu uporabniku, ne glede na banko tudi če ni ista, je transakcija izvedena v nekaj sekundah, ne glede na uro ali dan v tednu. Limit transakcije preko flika je 15.000€, imajo pa nekatere banke omejeno to na manjše zneske. So pa te transakcije brez provizije.

boštjan_01
Uporabnik

Napisal/-a boštjan_01 Sr nov 27, 2024 8:19 am

Zaračunali so dodatno storitev ( caa 5€), ni mišljeno kot provizija glede na vrednost transakcije. Ni bilo nobenega efekta.

Ko sem kupoval avto, mi je prodajalc rekel da so pogosti problemi z hitrim nakazovanjem.

krimič
Novinec

Napisal/-a krimič Če nov 28, 2024 9:40 am

Lani sem prodal avto za 18 k€. Kupec je zelel avto placati z gotovino, dejansko denar na roke. Klical sem tehnicne preglede ali bi mi preverili taksno vsoto denarja, ampak tega niso zeleli (le do manjsih zneskov).
Zato mi je kupec dal avans na roke, jaz sem popoldne spisal kupoprodajno pogodbo na kateri sem napisal datum avansa in datum ostalega nakazila denarja (ostalo kupnino mi je nakazal naslednji dan). To pogodbo sem skeniral in poslal tudi njemu. Cez dva dni sva le vse skupaj overila in naredila prepis. Avto je bil do prepisa pri meni.

Uporabniški avatar
radar
Uporabnik

Napisal/-a radar Če nov 28, 2024 3:26 pm

francko je napisal/-a:Nevem? Kje bi to lahko našel? Imam Otp banko. Piše sicetr Flik takojšnje plačilo… ampak deluje to ob vikendih? In kakšen je najvišji znesek plačila..

Hvala bom poklical na banko jutri in vprašal.

Hvala

Takojšnje plačilo in flik ni enako.
Lp
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 17 gostov