Napisal/-a Komisar Korozije Če mar 06, 2025 10:56 pm
Pozdravljeni,
Pojavila se je možnost nakupa sosedovega Leona karavan. Avto je letnik 2014, 1.6 Tdi DSG (7 stopnjski s "suho sklopko") z 225k km. Olje je bilo menjano na 15k km, velik servis narejen 3 leta nazaj. Mehatronika na menjalniku je bila že menjana. Pred prodajo bo avto popolnoma ličarsko porihtan (sosed je ličar in picajzlast pri svojem avtu), čeprav je za 11 let star avto (razen kakšne praske in malo rje pri zadnjih kolesih, ki bo itak sanirana) vizualno v top stanju. Možnost ga imam odkupiti za cca. 5200 eur, kar se mi zdi precej ugodno.
Moji pomisleki:
1. Moja redna pot znaša cca. 20 km v 1 smer. Pogostih daljših poti z avtom ne delam, na leto pa naredim cca 10k km, saj več prevozim z motorjem kot z avtom. Je to preveč tvegano za modernejši dizel, zaradi DPF in vseh priteklin?
2. Kakšne stroške lahko pričakujem z DSG menjalnikom? Če prav razumem, to da je bila mehatronika že menjana ne garantira, da bo zadeva še lep čas delala. Kakšni so stroški ob okvari? Na forumu in na spletu vidim drastično različne številke, od cca. 1500 eur za popravilo mehatronike do 4k za menjavo menjalnika (ne pri pooblaščencu). So okvare menjalnika, kjer je potrebna popolna menjava razmeroma pogoste ali je popravilo v veliki večini manjšega stroška?
Naj omenim še, da mi DSG ne predstavlja nobenega plusa. Sam bi iskal iskal karavana bencinarja z ročnim menjalnikom. O omenjenem razmišljam samo, ker je ugoden, redno servisiran in v top stanju. Se računica za "dodatno tveganje dizla in DSGja" izide?
PS: Nimam nujne potrebe po menjavi avta, že 4 leta vozim rjast shitbox pri katerem je vsak nov tehnični razlog za praznovanje. S tem hočem povedati, da mi ni zelo pomembno, da je Leon vizualno toliko boljši, zdi se mi preprosto preodobra ponudba, da o njej ne bi resno razmislil.