Napisal/-a Kukec To feb 24, 2026 7:33 am
Se ti zdi tema na bmw formumu na podlagi enega lastnika kredibilna?
Da še povem svoje izkušnje glede tega motorja.
Sam imam Giulio 2017 2.0 Q4 280KM,
Kupljena 5 let nazaj s 90.000km, sedaj jih imam dobrih 150.000km.
To da pije olje je bolj izjema kot pravilo, jaz v intervalu-delam na 9-12.000km popije max 0.5L tako da včasih niti ne dolivam. Je pa res da 90% časa vozim normalno, tu pa tam si dam duška na pohorje, ali pa kot že omenjeno obisk trackdaya 1x na leto. Dolgoročno porabo imam 9.3, nekateri v giuliah konstantno 11-12, tako da če pa avto skozi "tiščiš" pa bo verjetno več, ampak to bi rekel da večina motorjev tako. Tudi po spremljanju forumov in fb skupin, ni zaznati, da bi avti kurili olje po 1L na interval in še več, je pri drugih znamkah to bistveno večji problem.
Olje je predpisano 0w30 in s standardom ACEA C2, Fiat 9.55535-GS, kar ga ravno nima vsako 0w30. Od začetka sem uporabljal selenio, sedaj pa zadnja dva intervala liqui moly top tec 4310.
Pa sem bil z njo na grobniku (takrat s svežim oljem in sem ga potem takoj zamenjal) in tudi več 100km imam z njo na Lindauring-u.
Brez problemov kar se motorja tiče.
Kaj so najpogostejše napake pri teh avtih:
- releji ki vklapljajo razne sisteme (hlajenje, zagon motorja, startstop, za ostale niti ne vem (6kom)) odpovejo, sam sem jih menjal preventivno strošek 25€, sem skoraj prepričan da je pri zadnje FL modelu to odpravljeno
-pokanje cevi na hladilnem sistemu, zaradi starosti in ker so iz plastike, in ker sistem deluje na 100+C, ne kot klasični na 90c. Sam sem menjal dva plastična vijaka in o-ringe na turbini, strošek 15€. Ker imam avto namen imeti še nekaj časa, bom letos preventivno menjal vse kritične cevi. To se verjetno ne zgodi na par let starem avtomobilu, problem verjetno začne nastajati na avtih ki so sedaj stari 7 let+
-videl sem "par" primerov, da je nekdo iskal nov motor, zakaj so zaribali pitajboga , v glavnem ni znane napake oz. težave s kakšnimi ojničnimi ležaji, gredjo itd.(to težavo ima 2.2 dizel zaradi oljne pumpe).
-multiair enota, nekateri tarnajo da ob hladnem zagonu(temperatura pod -) avto deluje po 3eh cilindrih. Meni se je to v mojem lastništvo zgodilo parkat, 30s delovanja in je zopet ok. Po navadi izpiše napako misfire cylinder 3, baje da zaradi pritiska preventivno izklopi en cilinder. Večina so ameriške fb skupine, kako pa tam vzdržujejo avte pa si lahko samo mislimo. Poznam lastnike kateri teh težav nimajo, Lahko je krivo tudi gorivo, (lastniki abarthov omenjajo da se jim to dogaja če tankajo 100tko). Pogosteje se to lahko naredi če avto nima pravega olja, oz. je že fejst iztrošeno, je avto vožen kratke relacije na nizkih obratih. Baje mu ustreza "tiščanje" in tisti nimajo teh težav.
-oljni hladilnik, zasledil sem da je nekaterim spustil in začel mešati antifriz z vodo. Osebno ne poznam nobenega, pa poznam kar nekaj lastnikov 2.0, ampak je to bilo zaslediti po forumih.
To kar se "večjega" spomnim, kako malenkost sem verjetno pozabil, ampak defenitivno ni kritična.
Menjalnik je ZF8HP tako da deluje kot na vseh bmwjih in ostalih avtomobilih kateri ga imajo. Za težave s pogonom še nisem zasledil, redna menjava olja v diferencialih in pretvorniku in je to to...
Če ti je Stelvio všeč in razmišlaš o nakupu naj te to ne odvrne.
Fajn je če si malo tehnični tip, ali pa imaš mehanika z izkušnjami in ne tankaš ravno olja iz petrola.
"tankaj-vozi" avti že dolgo več ne obstajajo.