Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
bostek
Novinec

Kraj: štajerska

Toyota Corolla karavan

Napisal/-a bostek Sr apr 22, 2026 9:23 am

Pozdravljeni

Jeseni bom moral nekaj nabavit in že dolgo časa me vleče Corolla karavan, tudi zaradi tega ker vozim dosti zadev naokoli in potrebujem prostor. Sicer bi raje bencinarja, ampak izgleda da jih po 2021 skoraj več ni in so na voljo samo hibridi. Predvsem naj bi bila 5.generacija še malo boljša, tam po 2023.
Kako ste zadovoljni z modeli po 2021, glede porabe, servisov, garancije, vzdržjlivosti, okvar ...

Janezek65
Novinec

Re: Toyota Corolla karavan

Napisal/-a Janezek65 Sr apr 22, 2026 1:58 pm

Imam Corollo karavan od leta 2021 - MY2020.
Z avtom sem do zdaj super zadovoljen. Do zdaj niti ene napake ali okvare. Tudi poraba je nizka, predvsem po lokalnih cestah.
Avto ima res prostoren in uporaben prtljažnik. Imam srednjo opremo "SOL" in ima vse kar potrebuješ.
Edino kar me moti, je res slaba izolacija. Avto je zelo glasen, predvsem pri vožnji na avtocesti.
Tudi menjalnik je meni všeč, čeprav ga marsikdo ne mara.

V glavnem po mojem mnenju za ta denar super avto.

Če te še kaj zanima, mi javi.

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Sr apr 22, 2026 2:47 pm

Doberga in varčnega bencinarja dobiš še pri vw oz škodi karavan, 1.5 TSI.

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl Sr apr 22, 2026 4:21 pm

Zelo glasna na ac? Hm, moja C-HR ni, ali imamo različna pričakovanja. Imel sem tudi 1.5 tsi, nobene razlike, razen liter do liter in pol višje porabe, tudi na ac.
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.

Uporabniški avatar
limas
Poznavalec foruma

Napisal/-a limas Sr apr 22, 2026 5:43 pm

Sicer bi raje bencinarja, ampak izgleda da jih po 2021 skoraj več ni in so na voljo samo hibridi.
Letnik 2019-2022 so bencinarji z 1.2 turbo motorjem.

Predvsem naj bi bila 5.generacija še malo boljša, tam po 2023.
Kolega, zdaj smo pri XII. generaciji. Leta 2022 je še vedno ista generacija s "faceliftingom".
Ta generacija je odlična, posebej zaradi TNGA-C platforme. Avto je zanesljiv v katerikoli izvedbi in nima šibkoh točk glede okvar.
Zadaj ima neodvisno vpetje, kar zagotavlja odlično lego in vodljivost. Primer: Mazda3 ima zadaj cenen torzijski drog.

Avto je zelo glasen, predvsem pri vožnji na avtocesti.

Corolla XII ima dobro zvočno izolacijo kar se tiče motorja, nekoliko moteča je slabša izolacija kolotekov - cestne nepravilnosti (luknje) bolj slišne kot bi morale biti.

Slabosti z mojega zornega kota:
- prekratki sedalni deli sedežev. Mazda3 je tukaj boljša.
- zadnja klop je narejena tako ceneno kot da je iz Zastave. Tudi tukaj je Mazda3 zakon.
- Spredji del je nekoliko prenizek - pozor pri parkiranju in plezanju po robnikih
- 18" platišča iz najvišje stopnje opreme niso za naše razrukane ceste
- analogne tipke za klimo in odlično zasnovana armaturna plošča
- Corolla XII va katerikoli izvedbi je največ avta za svoj denar in nudi na dolgi rok najnižje stroške lastništva

Corolla sports tournig 1.2T je pogosto v oglasih. Večinoma so službeni ali uvoženi avti.

Uporabniški avatar
bostek
Novinec

Napisal/-a bostek Sr apr 22, 2026 6:41 pm

Malo sem narobe napisal.
Zanima me hibrid 5 generacije :) pa eCVT.

Ter če so bili kdaj Kakšni problemi okoli uveljavljanja garancije?

Janezek65
Novinec

Napisal/-a Janezek65 Sr apr 22, 2026 8:07 pm

Hybrid 5. generacije pa je vgrajen od leta 2023, če se ne motim.

Uporabniški avatar
bostek
Novinec

Napisal/-a bostek Če apr 23, 2026 10:44 am

Ja tako naj bi bilo

Uporabniški avatar
gore
Stalni uporabnik

Kraj: Kamnik

Napisal/-a gore Če apr 23, 2026 5:20 pm

Toyotini hibridi so zelo zanesljivi. Verjetno danes med najbolj zanesljivimi avtomobili.
Sam imam RAV4 hibrid, žena ima Yaris hibrid, nečakinja Corollo Cross, sodelavec Priusa ...
Pred časom sem napisal tale test. Hibridni sklop je skoraj identičen (razen velikosti motorja in če se razlikuje generacija).

Uporabniški avatar
bostek
Novinec

Napisal/-a bostek Pe apr 24, 2026 7:11 am

gore je napisal/-a:Toyotini hibridi so zelo zanesljivi. Verjetno danes med najbolj zanesljivimi avtomobili.
Sam imam RAV4 hibrid, žena ima Yaris hibrid, nečakinja Corollo Cross, sodelavec Priusa ...
Pred časom sem napisal tale test. Hibridni sklop je skoraj identičen (razen velikosti motorja in če se razlikuje generacija).

Hvala. Dober članek. Saj mislim da ni več dvomov kaj vzeti, samo še vedno ima dosti ljudi pomisleke glede hibridov. Glede na to da ima že večina znamk neke svoje hibride, je Toyotin zagotova najboljša odločitev.
Meni se gre bolj za zanesljivost, da imam velik prtljažnik za prevoz svojih zadev, da lahko gremo brez skrbi na kakšen daljši izlet in tako dalje. Glede na to da vozim 13 let starega golfa sem vsega vajen :D

Uporabniški avatar
gore
Stalni uporabnik

Kraj: Kamnik

Napisal/-a gore Pe apr 24, 2026 8:49 am

Hvala.
Po mojem mnenju so največji minusi (hibridnih) Toyot:
1. Tiste, ki imajo težjo nogo, moti zvok pri pospeševanju. Ta zvok je predvsem neobičajen, ker se vrtljaji ne ujemajo s pričakovanji naših možganov/sluha. :D Je pa tako, da se na to hitro navadiš, ko vidiš, da avto čisto normalno in zvezno pospešuje. Če bi imel slušalke, bi kvečjemu opazil, da ni prestavljanja (če primerjaš z ICE vozili). Poleg tega se tudi ta zvok itak umiri, ko avto doseže svoje.
2. Slaba zvočna izolacija. Prav hudo dobro niso zvočno izolirani. Več denarja več glasbe --> enaka tehnologija z boljšo opremo in zvočno izolacijo = Lexus.
3. Kakšna japonska nedoumljiva zadeva se najde pri Toyotah. Pri RAV4 recimo visoki sedeži (pri mojem se sopotnikov sedež recimo ne da spustiti). Pri 185 cm lahko že kar lepo čohaš po stropu. Pa kakšna čudna razporeditev gumbov se najde. Včasih je bila tista famozna digitalna ura iz praškov na sredi armature :-) Mogoče tudi uvoznik občasno izbere kakšno čudno kombinacijo opreme.

V splošnem pa res ne vidim posebnih težav, so zanesljive zadevice. Pri marsičem res ne komplicirajo, da stvari delujejo.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Ne apr 26, 2026 5:23 pm

Da ne odpiram nove teme - glede rednega servisiranja na pooblaščencu.
Imam letnik 2021, servisi so precej dragi in ker so na 15k so že kar moteči.

Zanima pa me, če so še komu pri 75k in 4 letih poskusili vsiliti menjavo komplet hladilnega plina v AC? Seveda sem to zavrnil, to nima nobenega smisla preventivno delat pri 4 letih.

Dodatno - pri 90k in 5 letih so mi napovedali menjavo olja v e-CVT - kar se mi zdi nov nateg. Za obnovo Toyota relax garancije ni nikjer napisano, da je to potrebno, pregledal sem tudi plan vzdrževanja in menjava olja menjalniku ni predvidena nikoli! Le pregled vsake 30k/2leti.

Imam namen to zavrniti, jaz bi to kvečjemu naredil pri 150k ali recimo 10 letih, ne pa zdaj ko je praktično nov. Je imel še kdo podobne izkušnje?
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Janezek65
Novinec

Napisal/-a Janezek65 Ne apr 26, 2026 6:42 pm

Ne vem. Meni se servisi ne zdijo pretirano dragi. Zadnji redni servis je bil 220 EUR. Nikoli še mi niso predlagali menjave plina, pa tudi o menjavi olja ni bilo govora. Letos me sicer čaka "veliki" servis ko bodo poleg olja, filtrov zamenjali še svečke. Lani so rekli, da me bo to stalo cca 350 - 400€.

V kolikor sem seznanjen s konkurenco, so redni servisi v garanciji še veliko dražji.

boštjan_01
Uporabnik

Napisal/-a boštjan_01 Ne apr 26, 2026 7:03 pm

Dodatno - pri 90k in 5 letih so mi napovedali menjavo olja v e-CVT - kar se mi zdi nov nateg. Za obnovo Toyota relax garancije ni nikjer napisano, da je to potrebno, pregledal sem tudi plan vzdrževanja in menjava olja menjalniku ni predvidena nikoli! Le pregled vsake 30k/2leti.

Zakaj pa misliš da je pregled, če ni potrebno menjat?

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl Ne apr 26, 2026 7:31 pm

Meni so rekli, da je menjava olja v menjalniku predvidena za območja, kje je vozilo bolj obremenjeno ali po želji. Redni manjši servisi so na 2.0 motorju cca 250€ z dodatkom aditiva (eni dajo večji popust, drugi manjši), z zamenjavo svečk cca 550 brez menjave olja v menjalniku z aditivi.
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Po apr 27, 2026 12:25 pm

Janezek65 je napisal/-a:Ne vem. Meni se servisi ne zdijo pretirano dragi. Zadnji redni servis je bil 220 EUR. Nikoli še mi niso predlagali menjave plina, pa tudi o menjavi olja ni bilo govora. Letos me sicer čaka "veliki" servis ko bodo poleg olja, filtrov zamenjali še svečke. Lani so rekli, da me bo to stalo cca 350 - 400€.

V kolikor sem seznanjen s konkurenco, so redni servisi v garanciji še veliko dražji.
Ja saj govorimo o rednih servisih garanciji!
Potem mene v BTC nategujejo, zadnji mali servis je bil 310 (olje, filtri, test hibridnega sistema, test amortizerjev in zavor - to je potrebno za obnovo Toyota relax).
Za naslednjega (svečke+CVT olje + motorno olje) je napovedal 800+. To je noro.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Po apr 27, 2026 12:27 pm

boštjan_01 je napisal/-a:

Zakaj pa misliš da je pregled, če ni potrebno menjat?
Verjetno da se pogleda količina. V laboratorij pa verjetno ne bodo nosili olja testirat. :D

Kot rečeno, v moji knjižici, kjer so predpisane menjave/pregledi, ni predvidena menjava olja v e-CVT.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Po apr 27, 2026 12:29 pm

xxl je napisal/-a:Meni so rekli, da je menjava olja v menjalniku predvidena za območja, kje je vozilo bolj obremenjeno ali po želji. Redni manjši servisi so na 2.0 motorju cca 250€ z dodatkom aditiva (eni dajo večji popust, drugi manjši), z zamenjavo svečk cca 550 brez menjave olja v menjalniku z aditivi.

No, moj sigurno ni bolj obremenjen, mesta skoraj nič, hitre vožnje po AC tudi ne, prikolice pa tudi ne vlečem. Tebi so vsaj rekli po želji, meni to hočejo uturiti brez vprašanja.

Uporabniški avatar
limas
Poznavalec foruma

Napisal/-a limas Po apr 27, 2026 4:10 pm

Proaktivne menjave tekočin pri Toyoti so eden od stebrov dolgoletnega primata glede zanesljivosti. Na tvojem mestu bi se izločil iz dosega pooblaščenega servisa in olje v menjalniku zamenjal pri cca 80.000 km. Klimo bi prvič servisiral pri 8. letih ali 100.000 km.

Toyota v svojih priročnikih za uporabo ne določa obveznega intervala menjave tekočine za menjalnike e-CVT, temveč tekočino uvršča med "lifetime" za čas trajanja garancije (običajno 160.000 km ali 10 let).

Vendar pa mnogi lastniki in tehniki priporočajo proaktivno vzdrževanje za zagotovitev dolge življenjske dobe, zlasti ker tekočina deluje kot mazivo in hladilna tekočina za motorne generatorje, poleg tega pa ni filtrov za lovljenje onesnaževalcev.

Priporočeni intervali
Konzervativen pristop »naredi sam«: Menjava vsakih 50.000 do 100.000 km. To je običajno za tiste, ki želijo preprečiti kopičenje kovinskih delcev, zlasti v težkih pogojih uporabe, kot sta vleka ali pogost promet z ustavljanjem in speljevanjem.
Zmeren/prodajalni pristop: Menjava vsakih 100.000 do 150.000 km. Nekateri tehniki predlagajo ta razpon kot ravnovesje med priporočili proizvajalca in preventivno nego.
Zahtevna uporaba: Za vleko ali težke tovore se pogosto priporočajo intervali 50.000 km tako za sprednji menjalnik kot za zadnji diferencial.

Janezek65
Novinec

Napisal/-a Janezek65 Po apr 27, 2026 6:34 pm

Energetik81 je napisal/-a:
Janezek65 je napisal/-a:Ne vem. Meni se servisi ne zdijo pretirano dragi. Zadnji redni servis je bil 220 EUR. Nikoli še mi niso predlagali menjave plina, pa tudi o menjavi olja ni bilo govora. Letos me sicer čaka "veliki" servis ko bodo poleg olja, filtrov zamenjali še svečke. Lani so rekli, da me bo to stalo cca 350 - 400€.

Ja saj govorimo o rednih servisih garanciji!
Potem mene v BTC nategujejo, zadnji mali servis je bil 310 (olje, filtri, test hibridnega sistema, test amortizerjev in zavor - to je potrebno za obnovo Toyota relax).
Za naslednjega (svečke+CVT olje + motorno olje) je napovedal 800+. To je noro.

Sem pogledal račun. Moj zadnji servis - enako kot tvoj + aditiv je bil pri Štajerski avtodom MB, 229 EUR.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov