Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev
 
vwbeetle
Nov uporabnik
 
Prispevkov: 74
Pridružen: Ne sep 16, 2007 10:42 am
Kraj: Ljubljana - Bežigrad

Uvoz VW Passat iz Poljske

Napisal/-a vwbeetle Ne nov 18, 2012 9:31 pm

Pozdravljeni,

poslovni partner, namerava od svojega očeta na Poljskem kupiti Passat-a ga pripeljati v Slovenijo ... zanima ga katere papirje potrebuje, šla bi skupaj na Poljsko z avionom, nazaj z avtom...
 
Uporabniški avatar
SašoP
Uporabnik
 
Prispevkov: 984
Pridružen: Po jul 07, 2008 10:17 am
Kraj: Domžale

Re: Uvoz VW Passat iz Poljske

Napisal/-a SašoP Po nov 19, 2012 2:03 pm

Za registracijo v Slo rabte dokazilo o lastništvu avtomobila( kupo-prodajna pogodba, račun), plačane vse dajatve, narejena homologacija in na koncu še registracija.
 
jurijprodnik
Nov uporabnik
 
Prispevkov: 25
Pridružen: To avg 14, 2012 10:09 pm

Re: Uvoz VW Passat iz Poljske

Napisal/-a jurijprodnik Po nov 19, 2012 4:55 pm

Vem samo približno: pred cirka 4 leti sem prodajal hondo civic, pa sta prišla jo kupit dva Slovaka ali Čeha in sta kar vedela kako in kaj. Šli smo tu v Velenju na APS, kjer delajo tehnične in registracije. Za tehničnega se ne spomnim, vem samo da smo šli do šalterja,jaz sem avto odjavil, oddal stare tablice, naredili smo kupoprodajno pogodbo, kupca sta dobila ene rumene ali zelene tablice (se ne spomnim več barve, to so kao izvozne tablice) in še ene papirje zraven seveda. Te tablice sta dala na avto, segli smo si v roke in že sta se odpeljala proti domu. Možno da je postopek gor podoben ...
 
Uporabniški avatar
robivitez
Nov uporabnik
 
Prispevkov: 46
Pridružen: To nov 15, 2011 6:51 pm

Re: Uvoz VW Passat iz Poljske

Napisal/-a robivitez To sep 03, 2013 1:22 pm

Iz določenih razlogov bom tudi jaz kupil na Poljskem. Ne vem pa kako bo z tablicami za prevoz. Kolikor sem bral je opcija takšna: Z prodajalcem naredima pogodbo in jo overima. Potem se jaz na njegovih tablicah in prometni peljem domov. Prodajalec pravi da zaradi njega lahko. Ne vem pa samo koliko bom jaz "legalen". Vem da v Slo naj ne bi vozil vozil z tujimi tablicami. No potem pa registriram in prodajalcu pošljem kopijo slo prometne, ki je potrebna, da lahko on avto odjavi.

Torej ali lahko imam probleme z našo policijo?
 
Uporabniški avatar
Jerch_
Uporabnik
 
Prispevkov: 1464
Pridružen: So jan 26, 2008 5:23 pm
Kraj: še neustaljen :D

Re: Uvoz VW Passat iz Poljske

Napisal/-a Jerch_ To sep 03, 2013 1:53 pm

robivitez je napisal/-a:Iz določenih razlogov bom tudi jaz kupil na Poljskem. Ne vem pa kako bo z tablicami za prevoz. Kolikor sem bral je opcija takšna: Z prodajalcem naredima pogodbo in jo overima. Potem se jaz na njegovih tablicah in prometni peljem domov. Prodajalec pravi da zaradi njega lahko. Ne vem pa samo koliko bom jaz "legalen". Vem da v Slo naj ne bi vozil vozil z tujimi tablicami. No potem pa registriram in prodajalcu pošljem kopijo slo prometne, ki je potrebna, da lahko on avto odjavi.

Torej ali lahko imam probleme z našo policijo?


To kar praviš ti je možno, če ga prodajalec ne odjavi iz prometa, dokler se ti ne pripeljes domov. Je dobro, očitno je potem neko zaupanje. Ni res, da je nelegalno. Uradno naj bi imel (sem sam naredil za kolega hrvata) pooblastilo, narejeno na poljskem AMZSju. Neuradno tega ne rabis in se preveri le dokumente.
Če te skrbi naj odjavi s prometa avto, daj tistih par evrov za 3 oz 5 dnevne preizkušnje in je. res pa, da lahko za ta denar pojesta eno dobro kosilo, oziroma vrhunsko- sploh če avto ne kupuješ v Waršavi ali na severu na obali..
 
Uporabniški avatar
robivitez
Nov uporabnik
 
Prispevkov: 46
Pridružen: To nov 15, 2011 6:51 pm

Re: Uvoz VW Passat iz Poljske

Napisal/-a robivitez To sep 03, 2013 2:26 pm

Problem je z preizkusnimi tablicami, ker nihče sploh ne ve če na Poljskem obstajajo preizkušnje za tujino. :D Kdo mora komu zaupati, prodajalec meni, ali jaz njemu? Mislim kje je finta. :D Drugače pa zaupanje ni problem.
Sem pa skoraj prepričan, da uradno ne smeš voziti v Sloveniji tujega avta s slo izpitom. Neuradno pa to ni tak problem.

Edino ena stvar še. A lahko jaz registriram avto, če je ta še vedno registriran na Poljskem? To, da je še gor registriran seveda ne rabi pri nas nihče vedeti, ali zahtevajo kakšno potrdilo? :)
 
čare
Mojster foruma
 
Prispevkov: 6375
Pridružen: Po dec 12, 2005 10:40 pm

Re: Uvoz VW Passat iz Poljske

Napisal/-a čare To sep 03, 2013 2:42 pm

Ne moreš ga registrirat,ker ne boš imel vseh papirjev za to.Rabiš vse njihove papirje in med njimi je tudi papir da je avto pri njih odjavljen...Naj se sedanji lastnik pozanima kako je z izvoznimi tablami,če jih nimajo moraš avto pripeljat na avtovleki ali pa če ga pripelješ po cesti in potem z njegovimi tablami in prometno na poljskem (tja greš seveda še enkrat zarad tega) urejaš najprej prepis in potrebne dokumente za izvoz in potem pri nas dalje.
 
Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma
 
Prispevkov: 4447
Pridružen: Po feb 19, 2007 3:16 pm
Kraj: Primorska je lepa. 100 ljudi 100 čudi !

Re: Uvoz VW Passat iz Poljske

Napisal/-a Ivan36 To sep 03, 2013 2:42 pm

Sedaj pa k naslovni temi. Za registracijo v Sloveniji avtomobila iz Italije (isto velja za druge države EU, le da so tam imena dokumentov drugačna) potrebujete sledeče:
original prometno vozila iz države izvora (v Italiji Certificato di proprieta)
original homologacijsko listino (v Italiji Carta di circolazione)
overjeno kupoprodajno pogodbo (v Italiji Dichiarazione di vendita): overi se jo lahko na občini (comune), pri notarju (notaio) ali pri italijanskem AMZS (ACI – Automobile Club d’Italia)
Obvezno morajo biti vse zgoraj zapisane listine originali, kupoprodajna pogodba pa overjena. Če karkoli od tega manjka, avtomobila ne boste mogli registrirati v Sloveniji. V primeru, da se avto želi registrirati na drugo osebo kot je navedena na kupoprodajni pogodbi kot kupec je potrebno skleniti še eno pogodbo med obema osebama in jo overiti na občini pri nas (cena cca. 1 EUR), tako da to ni taka težava.
http://mtlsi.blog.siol.net/2012/06/20/u ... -postopek/
 
Uporabniški avatar
robivitez
Nov uporabnik
 
Prispevkov: 46
Pridružen: To nov 15, 2011 6:51 pm

Re: Uvoz VW Passat iz Poljske

Napisal/-a robivitez To sep 03, 2013 2:47 pm

V prispevku Ivana ne piše nič o odjavi vozila, torej kako je zdaj? :roll: Aja, na Poljskem ne rabiš tablic in prometne za odjavo, ampak samo nek dokument oz. potrdilo, da je avto res šel v tujino.

EDIT: Prodajalec je vprašal za preizkušnje, so smešno poceni torej zadeva rešena. :D
 
RCveto
Nov uporabnik
 
Prispevkov: 2
Pridružen: To nov 16, 2021 9:33 am

Re: Uvoz VW Passat iz Poljske

Napisal/-a RCveto Če nov 18, 2021 9:39 pm

robivitez je napisal/-a:V prispevku Ivana ne piše nič o odjavi vozila, torej kako je zdaj? :roll: Aja, na Poljskem ne rabiš tablic in prometne za odjavo, ampak samo nek dokument oz. potrdilo, da je avto res šel v tujino.

EDIT: Prodajalec je vprašal za preizkušnje, so smešno poceni torej zadeva rešena. :D

Zdravo,

In kako se je rešila registracija pri nas? Je bilo potrebno opraviti se identifikacijo vozila ali se je urejala samo homologacija na podlagi poljske homologacije?
 
Uporabniški avatar
limas
Poznavalec foruma
 
Prispevkov: 1780
Pridružen: Ne avg 18, 2013 8:01 pm

Re: Uvoz VW Passat iz Poljske

Napisal/-a limas Če nov 18, 2021 9:58 pm

Premislek pred nakupom rabljenega avta na Poljskem, saj imajo najvišji delež avtov s prevrtenimi kilometri v EU. Družbo jim delajo seveda Bolgari in Romuni.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov