Debate, ki niso vezane na ostala področja...
 
cc09
Stalni uporabnik
 
Prispevkov: 534
Pridružen: So jun 22, 2013 11:03 am

Re: avtonomna vožnja prihodnosti

Napisal/-a cc09 Sr okt 22, 2014 10:08 am

Če bojo vsi drugi prebrali novice in natrolali cel internet medtem ko se bojo vozili po avtocesti, ti pa šele ko boš prišel domov, boš imel samo še manj časa. Služba je še zmeraj okoli 8 ur, drugo je pa tvoj problem kako živiš.
 
Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma
 
Prispevkov: 3062
Pridružen: To mar 13, 2007 7:13 pm
Kraj: Ljubljana

Re: avtonomna vožnja prihodnosti

Napisal/-a Energetik81 Sr okt 22, 2014 12:45 pm

Firediver je napisal/-a:Mene moti:
- še bolj postanemo odvisni od delovanja nekega sistema, ki bo vsekakor podvržen napakam in okvaram, že tako je sedaj cela zmešnjava že, če crkne en sam semafor (današnja izkušnja) na cesti, kaj šele bistveno večji sistem vodenja.
- vse naravne anomalije (dež, sneg, led, plaz, jezero na cesti zaradi zamašenega odtoka (današnja izkušnja) bodo morale biti nekako senzorično sporočene, da bo avto lahko prilagodil vožnjo samo tam, kjer je treba oz. bo imel za celotno traso opozorilo "slabe razmere" in se boš vozil 30 km/h (ali manj!) po odsekih, kjer ni kritično.
- ta sistem ne more delovati samo z radarskim sistemom meritve razdalje od ovire in GPS/črtnemu sledenju poteka ceste.
Brez skrbi, sistem bo verjetno precej odporen na težave, podvojen/potrojen in bo imel fail-safe. Vsekakor bo bolj zanesljiv, kot miljoni današnjih voznikov, od katerih jih je pol pijanih, ostali pa postavljajo rekorde ali pa se med vožnjo brijejo.

Vsekakor ne pride v poštev centralni sistem (morda le za podatke o približni lokaciji ostalih vozil za potrebe tekoče vožnje). Bo pa zihr vsak avto sistem sam zase, z vsemi potrebnimi senzorji in bo deloval tudi ob razpadu vseh komunikacij. Glej tisti Googlov avto.

GSP slednje ceste itak ne pride v poštev. Za probo preizkušajo LIDAR, ki natančno zazna vse ovire tudi v temi in dežju (kar človek ne).
Slika
Slika
 
Uporabniški avatar
xxl
Poznavalec foruma
 
Prispevkov: 2369
Pridružen: To jan 31, 2006 7:41 pm

Re: avtonomna vožnja prihodnosti

Napisal/-a xxl Sr okt 22, 2014 2:11 pm

J.McLane je napisal/-a:Imamo pa več časa za viset na forumu :lol:

Večino časa za to najdem zvečer namesto TV,sicer mi uspeva tudi večkrat čez dan,kot je lahko razvidno iz postov,ampak,to samo zato,ker si lahko sam razporejam delovni čas. ;)

Glede avtonomne vožnje,kot kaže,gre v to smer,če bom se lahko prevažal brez da moram bit lastnik,si v tem primeru sigurno ne bom kupil avtomobila,v nasprotnem bom izbral izključno glede na ceno in potrebe (opremljenost notranjosti),za ostalo (znamka,oblika,vozne lastnosti bodo itak brez pomena) mi dol visi.
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.
 
Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma
 
Prispevkov: 5806
Pridružen: Sr dec 07, 2005 3:19 pm
Kraj: Vinica

Re: avtonomna vožnja prihodnosti

Napisal/-a ~toMmy~ Sr okt 22, 2014 2:37 pm

Največjo prednost in največjo verjetnost za uporabo takšnih ali drugačnih sistemov za avtonomno vožnjo vidim v velemestih, kjer bi najbolj prišla do izraza, če bi vsa vozila komunicirala med sabo (bistveno večja pretočnost in učinkovitost - poraba energije) in v tovornem prometu (zaenkrat predvsem na avtocesti). Prejšnji teden sem naredil v štirih dneh (gledano po urah) cca. 4000 km po Evropi (Slovenija, Avstrija, Nemčija, Danska) in kakšno polovico te poti bi s kombinacijo samodejnega menjalnika, radarskega tempomata, sledenja črtam, prepoznavanja znakov in učinkovitega zaviranja v sili lahko preživel z brskanjem po internetu, gledanjem filmov, branjem knjig ipd. ter hkrati bil pripravljen sam vozit, ko bi to bilo potrebno.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"
 
Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma
 
Prispevkov: 2594
Pridružen: Pe avg 12, 2005 5:46 pm
Kraj: Ljubljana

Re: avtonomna vožnja prihodnosti

Napisal/-a cruiser1 Sr okt 22, 2014 2:50 pm

Firediver je napisal/-a:No, še bi našteval..je pa zanimivo, da se človeka vedno bolj izključuje iz sodelovanja pri vseh procesih, kot da bomo imeli potem več časa..za koga??? Tudi pred časom je bila reklama za bankomate in spletne banke, pa je pisalo, da bomo tako imeli več časa za prijatelje. ČISTO OBRATNO! Ker sedaj ne gremo več na banko, ni prilike mimogrede srečati nikogar, da bi si spontano vzeli čas za kavico tako, kot je bilo prej, pa čeprav bi morali sedaj (glede na reklamo) veliko več kofetkati!

Tako da, ves prihranek pri času bo šel za posel in človek se bo spraševal, kaj ima od življenja..


Saj tako je že danes. Mnogi že danes med potjo v službo in domov in med prostim časom po telefonu opravljajo službene zadeve :roll: Debilno! To lahko še razumem, če nekdo dela zase, ima svoje podjetje ampak ne razumem revežov, ki so samo zaposleni v nekem podjetju pa ves svoj prosti čas namenijo službi in zdaj bi nekateri še avto, ki sam pelje, da bodo imeli čas med vožnjo delati za službo. Res pravi užitek.~toMmy~ je napisal/-a:Največjo prednost in največjo verjetnost za uporabo takšnih ali drugačnih sistemov za avtonomno vožnjo vidim v velemestih, kjer bi najbolj prišla do izraza, če bi vsa vozila komunicirala med sabo (bistveno večja pretočnost in učinkovitost - poraba energije) in v tovornem prometu (zaenkrat predvsem na avtocesti). Prejšnji teden sem naredil v štirih dneh (gledano po urah) cca. 4000 km po Evropi (Slovenija, Avstrija, Nemčija, Danska) in kakšno polovico te poti bi s kombinacijo samodejnega menjalnika, radarskega tempomata, sledenja črtam, prepoznavanja znakov in učinkovitega zaviranja v sili lahko preživel z brskanjem po internetu, gledanjem filmov, branjem knjig ipd. ter hkrati bil pripravljen sam vozit, ko bi to bilo potrebno.


Se nekako strinjam ampak mene najbolj skrbi prav ta možnost izbire ali vozi avto ali vozi šofer. Nekateri že danes niso ravno biseri na cesti in komaj dojemajo promet okoli sebe kaj bo pa takrat, ko bo večina časa vozil avto sam, potem pa pride situacija, ko bo potrebno prijeti za volan? Bo sploh kdo znal vozit? Vseskupaj je potem lahko še bolj nevarno.

Itak bomo zaenkrat še dolgo lahko sami vozili. Kako se bo pa vseskupaj razvilo bomo pa videli ampak na koncu navadni človek ne bo kaj dosti na boljšem, kot je danes.
 
Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma
 
Prispevkov: 5806
Pridružen: Sr dec 07, 2005 3:19 pm
Kraj: Vinica

Re: avtonomna vožnja prihodnosti

Napisal/-a ~toMmy~ Sr okt 22, 2014 10:54 pm

Za velemesta bi itak praktično izključil možnost lastnega upravljanja, pri tovornih vozilih bi pa v začetni fazi zaradi kompleksnosti avtonomna vožnja bila možna kvečjemu na avtocestah, pa še to bi razne "bauštele" vsaj zaenkrat odpadle, ker bi se ti sistemi tam težko obnašali zanesljivo. Tudi za naklade/razklade bi morali bit zadolženi vozniki, ker si razen največjih podjetij še dolgo noben ne bo mogel privoščit primerne infrastrukture, da ne govorim o tem, da je določene firme tudi z najnovejšimi kartami na Garminu težko locirat...

Kakšen Balkan ipd. je pa za avtonomno vožnjo izven avtocest itak totalno neprimeren, ker so označbe zelo pomanjkljive, je težko ocenit oprijem, nikoli ne veš, kje bo kakšna globoka jama, konjska vprega na cesti, ...
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"
 
Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma
 
Prispevkov: 998
Pridružen: Ne feb 19, 2006 5:01 pm

Re: avtonomna vožnja prihodnosti

Napisal/-a J.McLane Če okt 23, 2014 7:27 am

Ne vidim razlike avtonomne vožnje med osebnim in tovornim vozilom. Luknje in konjske vprege senzorji morajo zaznavati, LIDAR jih.

Še tule prilepim filmček, ki sem ga že v temi o Tesli Model S:
http://www.youtube.com/watch?v=nXlqv_k4P8Q
Ko stoji na križišču, ali opaziš da zazna tudi najmanjšo podrobnost kot je "kolovoz" v asfaltu?

LIDAR ni edini sistem, ki je potreben za avtonomno vožnjo, je pa bistven in brez njega (ali podobnega) avtonomna vožnja ni mogoča.
Prius: Slika
Hilux: Slika
 
matejxx
Stalni uporabnik
 
Prispevkov: 643
Pridružen: So okt 06, 2012 3:46 pm

Re: avtonomna vožnja prihodnosti

Napisal/-a matejxx Če okt 23, 2014 5:28 pm

Da še jaz podam svoje mnenje.

Upam da avtonomna vožnja pride čim kasneje. Oziroma vem, da se jo bom sam izogibal kot hudič križa. Vsaj za sebe vem, da zelo rad vozim in mi ni nikoli problem peljati. Tudi če je kolona mi ni nikakršen problem, zato me jutranja konica niti ne moti pretirano. Tudi zelo dolge vožnje so mi všeč. Sam se izogibam vožnje kot sovoznik koliko se da, ker so mi takšne vožnje vodno dolgočasne.

Sam sem velik nasprotnik, da bi avto delal kaj namesto mene. Zato mi tudi na pamet ne pride, da bi si kupil npr. avto z avtomatskim menjalnikom. Ne motijo me tehnologije, ki povečajo varnost. Niso mi pa všeč tiste, ki me nadomeščajo. Npr. zaviranje v sili ne bo spremenilo mojega načina vožnje, mi bo pa pomagalo v kritičnih trenutkih. Avtomatski menjalnik pa mojo vožnjo popolnoma spremeni in takšna vožnja postane dolgočasna.

Je pa avtonomna vožnja vsekakor zelo dobra za ljudi, ki niso več sposobni vozit avtomobil, kot so starejše osebe ali invalidi.
 
Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma
 
Prispevkov: 2333
Pridružen: To okt 14, 2003 9:26 am
Kraj: Ljubljana

Re: avtonomna vožnja prihodnosti

Napisal/-a sonic Če okt 23, 2014 7:15 pm

matejxx je napisal/-a: Avtomatski menjalnik pa mojo vožnjo popolnoma spremeni in takšna vožnja postane dolgočasna.


Meni se ni zdelo tako. Pa tudi rad vozim.
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)
 
uros11
Uporabnik
 
Prispevkov: 1369
Pridružen: Če nov 08, 2007 9:52 am

Re: avtonomna vožnja prihodnosti

Napisal/-a uros11 Če okt 23, 2014 7:34 pm

matejxx je napisal/-a:Sam sem velik nasprotnik, da bi avto delal kaj namesto mene.
Mhm, zato si odstranil servo volana, servo zavor, abs, esp, klimo in prešaltal na V-brake, avto ogrevaš na pedala, klima pa so ti odprta okna. ne s***, daj, z neumnostmi.
 
matejxx
Stalni uporabnik
 
Prispevkov: 643
Pridružen: So okt 06, 2012 3:46 pm

Re: avtonomna vožnja prihodnosti

Napisal/-a matejxx Pe okt 24, 2014 7:21 am

sonic je napisal/-a:
matejxx je napisal/-a: Avtomatski menjalnik pa mojo vožnjo popolnoma spremeni in takšna vožnja postane dolgočasna.


Meni se ni zdelo tako. Pa tudi rad vozim.


Se strinjam, vsak ima svoje mnenje, to pa ne pomeni, da ima kdo od naju narobe.

Kar pa očitno ne razume uros11. Uros da si še enkrat preberi moj komentar, pa boš videl kaj je razlika med ABS, ESP... V svojem avtu trenutno nimam nič od tega, toda ko se usedem v očetov avto, to moje vožnje ne spremeni. Še vedno zaviram sam, in zaviram enako z ali brez ABS. Razlika pa je samo v kritičnih situacijah. Pri avtomatskem menjalniku pa temu ni tako. Tam se moja vožnja popolnoma spremeni. Samo plin in zavora. In takšna vožnja je pač meni dolgočasna. Že ko so moji sošolci v osnovni šoli kupovali skutarje sem si jaz kupih moped 4. Iz istega razloga. Ker mi je bilo samo tisto tiščanje po gasu dolgočasno.

Vsak ima svoje mnenje in moje je takšno kot sem napisal. In koliko vem je ta forum tudi namenjen, da napišeš svoje mnenje.

Pa nisem človek, ki nima rad novih tehnologij. Še v službi sem na takšnem mestu, da se neprestano srečujem z novimi tehnologijami. Toda te tehnologije mi niso preveč všeč v avtu.
 
Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma
 
Prispevkov: 998
Pridružen: Ne feb 19, 2006 5:01 pm

Re: avtonomna vožnja prihodnosti

Napisal/-a J.McLane Pe okt 24, 2014 7:49 am

Potem električni avto zate nebi bil, ker nič ne šaltaš?

Implementacije avtomatskih menjalnikov so takšne in drugačne in vsakega se verjetno navadiš in se ga da lepo nadzirati z gas pedalom, torej tisto kar ti delaš sedaj z roko delaš z malo več občutka v nogi, roke pa imaš ves čas proste.
Prius: Slika
Hilux: Slika
 
Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma
 
Prispevkov: 2333
Pridružen: To okt 14, 2003 9:26 am
Kraj: Ljubljana

Re: avtonomna vožnja prihodnosti

Napisal/-a sonic Pe okt 24, 2014 10:32 am

J.McLane je napisal/-a:Implementacije avtomatskih menjalnikov so takšne in drugačne in vsakega se verjetno navadiš in se ga da lepo nadzirati z gas pedalom, torej tisto kar ti delaš sedaj z roko delaš z malo več občutka v nogi, roke pa imaš ves čas proste.

Tako je. V bistvu se moraš tudi avtomatika nekoliko navaditi, če si bil prej vedno vajen le na ročnega.
Nekoliko drugače ga moraš voziti, kar je sicer težko natančno opisati, pač vidiš ko ga en čas voziš, z desno nogo moraš delati na malo drugačen način. Jaz vsekakor ne bi šel nazaj na ročnega, če je možnost avtomatike.
Če bi pa rad imel možnost popolnega nadzora nad prestavljanjem, pa sodobni avtomatiki itak omogočajo tudi to, tako da ne vem kje je problem (razen ene očitne slabosti, to je višja nabavna cena avta v primerjavi z ročnim).
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)
 
Uporabniški avatar
xxl
Poznavalec foruma
 
Prispevkov: 2369
Pridružen: To jan 31, 2006 7:41 pm

Prihodnost mobilnosti (avtomobilizma)

Napisal/-a xxl Pe jan 12, 2018 10:50 am

Če niste še opazili, zadnja leta se pospešeno dela na avtonomnih vozilih. Vse gre v to smer, nas pa nobeden nič ne vpraša. Ali si res to želimo? Ali se zavedamo kaj vse to vleče seboj? Službe, svobodo, nadzor, kompletno industrijo vezano na avtomobile in motorje (recimo tuning in styling), smisel takšnih portalov in oddaj o avtomobilizmu, testiranja, smiselnost nakupa avtomobila, razne možne zlorabe sistema in še in še...
Vi, kateri ustvarjate ta portal, bi tudi kašno rekli na to temo. Mislim, da je zadeva zelo resna in me čudi takšna pasivnost, glede na to, da je prihodnost že tukaj http://www.rtvslo.si/zabava/avtomobilno ... ost/442801
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.
 
Uporabniški avatar
emozul
Uporabnik
 
Prispevkov: 833
Pridružen: So jan 26, 2013 12:11 pm

Re: Prihodnost mobilnosti (avtomobilizma)

Napisal/-a emozul Pe jan 12, 2018 2:01 pm

Evo, ena velika oz. OGROMNA prednost, avtonomnih vozil:
http://www.slovenskenovice.si/crni-scen ... -rdeco-luc
 
Uporabniški avatar
xxl
Poznavalec foruma
 
Prispevkov: 2369
Pridružen: To jan 31, 2006 7:41 pm

Re: Prihodnost mobilnosti (avtomobilizma)

Napisal/-a xxl Pe jan 12, 2018 3:19 pm

Ti voziš pijan? Zaradi takih se moram jaz odpovedat užitku v vožnji? Zakaj pustimo idiotom oblast? To se vse da urediti z elektronskimi pripomočki v avtu in še zmeraj pustiti vozniku možnost da vozi.
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.
 
Uporabniški avatar
emozul
Uporabnik
 
Prispevkov: 833
Pridružen: So jan 26, 2013 12:11 pm

Re: Prihodnost mobilnosti (avtomobilizma)

Napisal/-a emozul Pe jan 12, 2018 3:53 pm

Ne vozim pijan, raje vzamem taxi.
Sam hotel sem izpostaviti, ker je tega ogromno po cesti, in glede tega, je to velik plus.
Ni prav, da smo toliko negativni pri avtonomnosti, ker z vidika varnosti, bi bil to OGROMRN napredek.
 
Uporabniški avatar
xxl
Poznavalec foruma
 
Prispevkov: 2369
Pridružen: To jan 31, 2006 7:41 pm

Re: Prihodnost mobilnosti (avtomobilizma)

Napisal/-a xxl Pe jan 12, 2018 4:02 pm

Varnost, to je samo eden vidik. Kaj pa ostali? Ne se zdaj obešat samo na to. Torej ti nočeš vozit? Nisi ljubitelj avtomobilizma? Kaj pa Ferrari na tvoji sliki? Imaš denar, da ga voziš po dirkališču? Katerem dirkališču? Vsak, ki se priključi temi, prosim, naj prebere uvod.
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.
 
Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma
 
Prispevkov: 1933
Pridružen: Ne sep 25, 2011 1:42 pm
Kraj: okolica Grosuplja

Re: Prihodnost mobilnosti (avtomobilizma)

Napisal/-a DePalmo Pe jan 12, 2018 6:03 pm

Osebno bi imel kombinacijo oz. kot pripomoček: ali vozim jaz ali pa avto sam in da seveda lahko to izbiram. Nebi pa imel in niti kupil avta ki nebi imel volana oz. pedalov, tak avto bi imel samo pod pogojem da mi ga proizvajalec šenka ali pa da v brezplačno posojilo do naslednjega modela.

To je ista fora kot pri varnostnih pripomočkih zaradi katerih avti sedaj dosegajo 5 zvezdic. Če jih nočem, nebom dal denarja za to, zvezdice gor ali dol.

Se pa strinjam da so bolj pomembne zadeve ki bi jih bilo potrebno prej urediti. Naprimer kot imajo nekateri avti kjer moraš pihat da ti dovoli vžig. To bi dal kot obvezno opremo, ne pa senzorje pritiska v gumah ali pa SOS klica. Sam kaj ko bi kakšen korenjak tok napihal, da bi bil še avto pijan.
 
Uporabniški avatar
xxl
Poznavalec foruma
 
Prispevkov: 2369
Pridružen: To jan 31, 2006 7:41 pm

Re: Prihodnost mobilnosti (avtomobilizma)

Napisal/-a xxl Pe jan 12, 2018 6:40 pm

Se strinjam v popolnosti. Ene raziskave govorijo, da bi večina brskala po internetu in podobno. Kaj pa naj delamo tisti, ki med vožnjo ne moremo brat in moramo biti obrnjeni v smeri vožnje, ker nam je drugače slabo? Spimo? Ne zaupam nobenemu računalniku, ker je vsak ranljiv.
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: danci1973, emozul in 16 gostov