Stran 1 od 1

Na robu posneta guma - kazen

Objavljeno: Če jul 11, 2019 11:33 pm
Napisal/-a GapsoN
Na službenem avtu imam gume, ki so stare pol leta. Ker ob registraciji nisem preverjal optike, sem jo naredil šele kasneje, ko sem ugotovil, da gumo na robu požira. Nekaj dni nazaj pa je voznika ustavil policist, ki mu je zaradi ene gume, ki je na robu malo bolj požrta, napisal 400 EUR kazni plus še 2000 EUR za podjetje in 250 EUR za odgovorno osebo.
Kljub vsem trditvam v medijih, da Policija meri globino kanala na sredini gume, je tokrat ne le da niso merili, ampak na oko ocenili globino kanala.
S takšno kaznijo bi se seveda strinjal, če bi bila cela guma brez ustreznega profila.

Re: Na robu posneta guma - kazen

Objavljeno: Pe jul 12, 2019 10:21 am
Napisal/-a Tattoo-
Sicer je na podlagi ene slike in zapisa na forumu težko soditi, ampak kolikor imam jaz izkušenj z modrimi sami od sebe in iz ljubega miru sigurno niso šli preverjati globine profila pnevmatik...je moral biti voznik kaj "pameten" da so se ga lotili. Ko si pa enkrat tako daleč pa tako nič več ne pomaga, ker je policajeva beseda proti tvoji in bodo že našli eno stvar, da lahko napišejo (mastno) kazen...

Re: Na robu posneta guma - kazen

Objavljeno: Pe jul 12, 2019 11:13 am
Napisal/-a Rok33
Globino profila naj bi se merila tik ob indikatorjih obrabe, ki jih ob robu gume ni ampak so v glavnih kanalih, tako da če je guma obrabljena samo ob robu to ni problem. Se pa na sliki vidi, da je celoten profil obrabljen do indikatorjev...

Re: Na robu posneta guma - kazen

Objavljeno: Pe jul 12, 2019 11:32 am
Napisal/-a limas
Gre za zimsko gumo. Na robovih je izrabljena, v sredini pa ima še malenkost profila. Na oko ne smejo kar tako sprejemati odločitve, saj imajo merilce globine profila. Malo preišči zakonodajo kaj pravi glede postopka policije pri preverjanju profilov gum.
Težko bo doseči pravico proti uradni osebi, ampak ti ostaja možnost pritožbe.
Tudi jaz menim, da so policisti imeli razlog za pregled gum. Mene so pred leti ustavili zaradi majhnega prekrška. Na avtu sem imel sredi zime poletne gume, ampak tudi verige v prtljažniku. Tega niso opazili, pa se je na daleč videlo.
Na morju sem opazil še eno cvetko. Nemški turist z bivalnim kombijem. Zimske gume izrabljene skoraj do nule. Na robovih seveda "slide profil". Nevarnost na cesti.

Re: Na robu posneta guma - kazen

Objavljeno: Pe jul 12, 2019 12:14 pm
Napisal/-a ojnica
min. globina profila je cca 1.6mm, pa nima veze letna al zimska.... meri se nekje med sredino gumo in robom.
Zdaj pa vzami meter v roke in slikaj in sem prilmaj, ker tale tvoj profil ga vrjetno niti 2mm ni.

Re: Na robu posneta guma - kazen

Objavljeno: Pe jul 12, 2019 7:45 pm
Napisal/-a motom
Kakorkoli... zakon pravi, da se meritev dela tik ob twi indikatorja in verjetno je profil tam ok.

Re: Na robu posneta guma - kazen

Objavljeno: Ne jul 14, 2019 7:34 am
Napisal/-a ggorenc
A to imate safety car za dirke formule 1? Ker ce policaja nisi preprical, da so gume stare pol leta tudi nas ne bos. Tole je star profil zimske pnevmatike ene tretjerazredne gume (lassa, kelly), morda celo obnovljene pnevmatike. In v pol leta NE porabis toliko gume nikoli razen na racelandu.

Ce isces osebno zadostitev na po forumu kako grdi so policaji, potem si kar prav prisel. Da pokazes tole sliko na kaksnem bmw forumu te pa hitro postavijo na realna tla.

Ajde objavi post tukaj, pa da vidimo odziv!


https://www.bimmerforums.com/forum/

Re: Na robu posneta guma - kazen

Objavljeno: Ne jul 14, 2019 10:11 am
Napisal/-a berlonso
Zame taka guma predstavlja nevarnost na cesti. Sploh službena in/ali tovorna vozila, ki so nonstop na cesti, bi morala biti konstantno preverjena. Odgovorno bi bilo od voznika, da opozori nadrejenega in pričakuje se, da ta ukrepa. Na Scenicu imam letne z okoli 3mm profila čez cel presek (Vredestein Sportrac 5), a sem zadnje na avtocesti pri hitrosti le 110kmh ob močnejšem dežju doživel aquaplaning, začelo je nositi, k sreči je bil odsek avtoceste dokaj raven in malo navzgor, da sem kmalu dobil nadzor nazaj. Seveda nadaljeval 90 za kamioni in gume so v nabavi. Mislil sem, da bo ok do zime, ampak sem bil opozorjen k sreči s poceni šolo. V tvojem primeru, je bila šola precej draga, a vsaj nesreče ni bilo. Drugače glede rešitev ti ne znam svetovat. Je pa tako, da bi moral voznik opozoriti nadrejenega če gre za podjetje, velikokrat se pričakuje da so nadrejeni kot bogovi v malem in bi morali vedeti vse. Če ni komunikacije je hudič. Če nadrejeni ne ukrepa, je še slabše.

Re: Na robu posneta guma - kazen

Objavljeno: Ne jul 14, 2019 12:11 pm
Napisal/-a immbm13
Ali bi šla taka guma čez tehnični pregled? Ne. Torej ni primerna za na cesto.
Ali je guma, ki ima na sredini še 5mm profila, rob pa pobran do pletenic še ok (malce karikiram)? Ne.
Gume je treba preverjat po celotnem profilu, tako zunanjem kakor tudi po notranjem (kar se hitro lahko spregleda) in ustrezno ukrepat.

Re: Na robu posneta guma - kazen

Objavljeno: Ne jul 14, 2019 12:28 pm
Napisal/-a esem
400 EUR kazni plus še 2000 EUR za podjetje in 250 EUR za odgovorno osebo.
Čudno, da se ni še nihče obregnil ob tako kazen za eno samo vprašljivo gumo (s slike ni dobro vidno, koliko nevarna je). Morda je bila rezervna, pa je niso nazaj zamenjali? Vsekakor nesorazmerno. Kaže, da je morda bilo vmes jezikanje ali stare zamere.