Stran 1 od 1

Nakup avtoprikolice

Objavljeno: Po mar 29, 2021 8:01 pm
Napisal/-a MercedesV
Za parkrat letno iščem avtoprikolico do 750kg , s kesonom cca 2m dolžine.Kje bi našel kaj najceneje ??Morda kdo ve ,ali je potrebno takšno novo prikolico peljati še kaj na tehničnega ? ( kdaj ,v kolikšnem času ?? )Koliko stane tretja ponovljena registerska tablica ? ( imam dve ,naročil bi tretjo isto)Hvala

Re: Nakup avtoprikolice

Objavljeno: Po mar 29, 2021 8:58 pm
Napisal/-a Cefizelj
Jaz sem jo nabavil v Podljubelju, je bila najcenejša. Je pa TPV, 750kg nosilnosti in par cm čez 2 metra.

Naročilo dodatne registrske tablice 7,00 €
https://www.avtotrade.si/registracija/registracija-vozil/cenik-storitev/

Re: Nakup avtoprikolice

Objavljeno: Po mar 29, 2021 9:40 pm
Napisal/-a xxl
Tast je vzel tukaj http://www.formula-sp.si/ . Vse pripravijo in porihtajo. Meni se zdela cena dobra, saj so tudi generalni uvoznik za več znamk.

Re: Nakup avtoprikolice

Objavljeno: To mar 30, 2021 3:44 pm
Napisal/-a RedBaron
Naknadno naročilo 3. tablice je cca 30 - 35€ (približno toliko, kot set 2 tablic)

Re: Nakup avtoprikolice-največja dovoljena masa

Objavljeno: To mar 30, 2021 9:32 pm
Napisal/-a MercedesV
A kdo ve uradno kako je s temu .

Clio ima v homologaciji :

Dovoljena skupna masa prikolice brez zavor*

540 kg

90% vseh nezaviranih prikolic je deklarirano na skupno maso 750kg.

Lahko vlečeš takšno prikolico , seveda z pogojem da jo obtežiš samo do skupne mase 540kg ,tako po domače ,je ne naložiš do konca.??

Tako je v tovornem prometu. kamion s prikolico brez težav,z dovoljeno nosiljnostjo obtežiš preko 40 ton ,a ker je zakon napisan na 40 ton .se pač ne nalaga polno.

Ker gledam različne avte ,imajo različno dovoljeno skupno maso prikolice. 530,540,550 ,570,630,650,670....750.
Po tej logiki bi moral skoraj vsak avto imeti svojo prikolico.

Sploh mi pa ni jasno ,kje je problem če se držiš konkretno v primeru 540kg ,saj je v bistvu do 750kg kolikor je homologirana prikolica še dosti fore.

V homologaciji dejansko ne piše nič drugega kot to ,da prikolica+tovor ne smeta presegati 540 kg. !! Vsaj jaz tako berem ??

Na prikolico homologirano za 750kg pač ne smem naložiti več kot recimo 400kg ,čeprav bi zaradi nosilnosti prikolice lahko dal gor 600kg.
??
lp

Re: Nakup avtoprikolice-največja dovoljena masa

Objavljeno: To mar 30, 2021 10:21 pm
Napisal/-a MartinID
MercedesV je napisal/-a:Morda kdo ve ,ali je potrebno takšno novo prikolico peljati še kaj na tehničnega ? ( kdaj ,v kolikšnem času ?? )

Lahki priklopnik (priklopno vozilo, katerega NDM ne presega 750 kg) je potrebno prvič peljati na tehnični pregled po 4 letih od nakupa (gleda se prvega končnega kupca) in potem vsaka 4 leta.
Ker takšno priklopno vozilo ni registrirano (nima svojega prometnega dovoljenja in registrskih tablic, temveč nanj namestiš registrske tablice vlečnega vozila), moraš imeti pri sebi potrdilo o tehnični brezhibnosti. (Ob nakupu se to potrdilo izda na podlagi predloženega potrdila o skladnosti (aka homologacije), ki namesto številke zapisnika o tehničnem pregledu vsebuje številko potrdila o skladnosti.)

MercedesV je napisal/-a:90% vseh nezaviranih prikolic je deklarirano na skupno maso 750kg.

Prikolica nima deklarirane skupne mase 750 kg, ampak ima deklarirano največjo dovoljeno maso (NDM) 750 kg.
NDM je masa prikolice + nosilnost. Ta podatek je določil proizvajalec prikolice. (Nosilnost = koliko lahko največ tovora naložiš.) Skupna masa je pa masa prikolice + trenutno naložen tovor.

MercedesV je napisal/-a:Lahko vlečeš takšno prikolico , seveda z pogojem da jo obtežiš samo do skupne mase 540kg ,tako po domače ,je ne naložiš do konca.??

Točno tako.

MercedesV je napisal/-a:Sploh mi pa ni jasno ,kje je problem če se držiš konkretno v primeru 540kg ,saj je v bistvu do 750kg kolikor je homologirana prikolica še dosti fore.

Ni problema. Skupna masa v tvojem konkretnem primeru ni omejena z NDM prikolice (ki je 750 kg), ampak s tem, kar ima clio v homologaciji.

MercedesV je napisal/-a:V homologaciji dejansko ne piše nič drugega kot to ,da prikolica+tovor ne smeta presegati 540 kg. !! Vsaj jaz tako berem ??

Pravilno bereš.

Re: Nakup avtoprikolice

Objavljeno: To maj 04, 2021 12:24 pm
Napisal/-a Dawid1
Sem tudi sam iskal prikolico 3 leta nazaj, kupil sem jo v OBI za 567€ (podporno kolo, ogrodje, cerada) - Pongratz (2m x 1,07m).

Gola prikolica brez podpornega kolesa in vsega je bila pri Formuli v Hočah cca 650€.

Vredna vsakega €, sploh pri gradnji itd...

Re: Nakup avtoprikolice

Objavljeno: Sr sep 15, 2021 7:38 pm
Napisal/-a RS84
Pozdravljeni.

Zanima se za nakup prikolice 750kg. Imam vlečno kljuko na avtu, pa bi nabavil rabljeno prikolico za kdaj pa kdaj kaj lažjega pripeljat. Zanima me, kako je pri nakupo rabljene prikolice?
Ali treba kak prepis? Kaj moram dobiti zraven, homologacijo? Vozil bi jo s tretjo tablico. Na kaj moram biti pozoren, da bo papirnato ok?

Hvala
lp

Re: Nakup avtoprikolice

Objavljeno: Če sep 16, 2021 7:32 am
Napisal/-a Kohec
Prikolica mora imeti veljaven atest in tehnični pregled. Tehnični pregled se opravi vsake štiri leta. Tudi prepis naredi - da boš imel dokument , da si jo res kupil. Na tehničnem sicer ne zahtevajo lastniških papirjev.

Re: Nakup avtoprikolice

Objavljeno: Če sep 16, 2021 7:34 am
Napisal/-a Cefizelj
Pri cenah novih se rabljenih podrtij skoraj ne splača kupovati. Pred tremi leti sem 2 meseca namenil temu da bi počakal na kakšno rabljeno za normalen denar in da ni podrtija. Na koncu sem kupil novo TPV.

V Podljubelju jih ima Dolžan najbolj ugodno oz. vsaj takrat je imel.

Re: Nakup avtoprikolice

Objavljeno: Ne sep 19, 2021 1:58 pm
Napisal/-a RS84
Hvala za odgovore.

Se pravi imeti mora homologacijo, pa tehnični vsake štiri leta.
Kupil bom rabljeno, ker poznam enega, ki jo prodaja za skoraj pol cene, jo je pa le parkrat uporabil in mu zavira, pokrita pod kozolcem.
Škoda, da kupujem novo za max. 5x na leto, ko jo potrebujem.

lp

Re: Nakup avtoprikolice

Objavljeno: Sr okt 20, 2021 7:29 am
Napisal/-a Dawid1
Če je dobra cena se splača rabljeno, ampak ponavadi jih vsi cenijo kot da so zlate.

Pongratzove se prodajajo po 370-450€ (rabljene) in se enostavno ne splača, sem jo tudi sam iskal 3 leta nazaj.

Na koncu sem kupil novo v Obiju (sem tudi mislil za 5-7x na leto), ampak ko jo imaš doma jo uporabljaš bistveno večkrat kot takrat ko nimaš svoje in moraš vedno nekoga gnjavit.