Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Re: Novi avtomobili se po garanciji se čimprej pokvarijo

Napisal/-a xxl To okt 01, 2024 7:10 pm

"Če bi naredili avto ki bi zmogel brez večjih popravil 200.000km, nebi imeli nobenega dodatnega zaslužka."
Saj takšne avte že (še) delajo. Japonci. No, tudi Korejci.
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.

Uporabniški avatar
limas
Poznavalec foruma

Napisal/-a limas To okt 01, 2024 7:12 pm

Je pa nekako logično da se mora avto čimprej pokvariti. Če bi naredili avto ki bi zmogel brez večjih popravil 200.000km, nebi imeli nobenega dodatnega zaslužka. Tako da se vse vrti okoli denarja.

Kako je uspelo Volvu z modelom 240? In številnim Toyotinim in Hondinim modelom v ZDA? In vsi so imeli zaslužek z dobro prodajo. Takrat so bili menedžerji in ekonomisti manj pokvarjeni kot danes in inženirji so imeli glavno besedo pri razvoju.
Dobički so bili ustvarjeni na podlagi zadovoljstva strank z zanesljivotjo in nizkimi obratovalnimi stroški. Zdaj jih ustvarjajo na podlagi strogo izračunane zivljenjske dobe vsakega elementa, splošno nezanesljivostjo in slabim materialom.

Proizvajalec izdeluje vozila za prve lastnike.
Od naslednjih nima nič več.
Zaradi aktivne in pasivne varnosti raje sedim v novem avtu,
kot pa v deset let ali več starem.

Potem poskrbi za reciklažo avta, ko se boš odločil za menjavo in ga ne dajaj v oglas.

blasfemik
Nov uporabnik

Napisal/-a blasfemik To okt 01, 2024 7:41 pm

Za reciklažo ali prodajo poskrbi prodajalec v salonu.

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Sr okt 02, 2024 6:45 am

Za vse dlakocepce: Drugemu lastniku vozila ne bo potrebno, da apriori da vozilo v reciklažo, samo velika verjetnost bo, da bo ob prvi okvari avto nerentabilen za popravilo. In zaradi tega bo šel v reciklažo.

Nekaj takega kot mali gospodinjski aparati, ki imajo ohišje na zaskočke. Pač ni namenjeno za popravila.
Tudi če je aparat še v garanciji, ti bo mojster ob popravilu zmahal ohišje tako, da ti bo lezlo narazen ko primeš v roke. Novega strojčka pa ne odobrijo.
Človek brez problema, to strašna je stvar!

Uporabniški avatar
tomzzi
Poznavalec foruma

Napisal/-a tomzzi Sr okt 02, 2024 3:54 pm

Tako je to danes. Da o strojih doma ne govorimo ja.
Čim je garancija mimo in gre kaj narobe je že skorajda nesmiselno popravljati. Sploh če gre kaj na elektroniki.

Ker ponavadi nov del stane preveč in k temu prišteješ še delo pa se definitivno ne splača popravljati.

Uporabniški avatar
emozul
Poznavalec foruma

Napisal/-a emozul Sr okt 02, 2024 6:36 pm

Kaj pa ekologija.....

RUNAČ
Novinec

Napisal/-a RUNAČ Sr okt 02, 2024 7:07 pm

Si prav predstavljam kako razmišljajo birokrati v Bruslju na to temo... Tam kjer so izpusti neposredni in vidni s prostim očesom (izpuh avta), bomo zadevo spravili do tega, da se ne bo več kadilo za avti, pri pokvarljivi robi je pa itak vseeno, ker se to ne vidi neposredno in večina folka niti ne ve kakšno in koliko onesnaževanja se povzroča s tem.

Potem pa smo kjer smo z dvoumnimi odločitvami birokratov, ki delajo poteze, kot bi imeli na sebi konjske plašnice, namesto, da bi gledali širšo sliko.
"Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš."

Karl Heinrich Waggerl

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Sr okt 02, 2024 7:18 pm

Mah njim se bolj gre, da se osvobodimo nafte od muslimanov in plina od rusov.
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

boštjan_01
Uporabnik

Napisal/-a boštjan_01 Če okt 03, 2024 8:34 am

emozul je napisal/-a:Kaj pa ekologija.....

Dokler bodo čaterski poleti in križarke namenjene za uživanje/sproščanje, se poserjem na ekologijo. Pripravljen sem se voziti z EURO2

Seveda si vsak želi živeti v boljšem okolju. Ampak dokler varovanje ne bo pravično porazdeljeno, sem močno proti trenutno butastim ukrepom.

umilave1
Novinec

Kraj: Cerknica

Napisal/-a umilave1 Če okt 03, 2024 7:29 pm

Žal tako je. Lastniki avtomobilskih znamk in njihovi delničarji pač vidijo, da se za goli profit bolj splača vlagat v marketing kakor pa v kvaliteto oziroma vzdržljivost sestavnih delov. Važno, da je polno kratic, doooolg spisek opreme, pa da fensi zgleda, pa si v okolici ¨in¨ z novim plehom.

Edina pozitivna stvar je res velik napredek v varnosti, temu se ne da oporekat. Dodam še dinamične vozne lastnosti če ne kupiš ravno Citroena ali orenk terenca.

Ok, naj se avto pokvari po garanciji. Ampak naj bo cena novega temu primerna. Če daš za pralni stroj 300€, lahko računaš kakih 6 let delovanja, Miele za 1000€ piše da je testiran na 20 let življenjske dobe. Ne pa 25k€ za manjšo limuzimo C, s 3 cilindri, ki ima cele 3 fizične tipke na armaturni plošči z volanom vred. Slida za temparaturo kabine ponoči sploh ne vidiš. Pri mojem avtu so pa tipke, ampak so šparali na stropnih ročajih, in na lučki nad zadnjo klopjo. Čez 10 let pa bo vse to skupaj ekonomska totalka.

Ampak poleg kvarljivosti imaš recimo en bogi mali servis s 4l olja in oljnim filtrom za 250€. Samo to dvoje in nič več. Bohnedej, da še brisalce menjaš na uradnem servisu. Poleg ¨originalne¨ cene, ti po pol leta tako ropotajo po šipi, da je bil Renault 5 na avtocesti čudovito zvočno zatesnjen. Lastne izkušnje pač.

Da ne govorim o tem, da po novem lahko pri nekaterih znamkah plačuješ mesečno naročnino, da ti na daljavo odklenejo dodatno opremo, npr. gretje sedežev.

Saj se lahko smejimo Kubi in njihovim avtom, ampak EU bo z tako politiko čez 50 let na tej poti ali kar že tam. Pa naj si to ekologijo pa zeleni prehod nekam vtaknejo. Očitno bodo young/oldtimerji kmalu iskana roba. Servisiranje le-teh pa zlata jama.

4 leta nazaj sem kupil nov avto. Če bi danes kupoval, novega 100% ne. Sem pa vseeno zelo zadovoljen, skrbi me pač življenjska doba, četudi je vzdrževan by the book.

RUNAČ
Novinec

Napisal/-a RUNAČ Pe okt 04, 2024 8:53 am

@umilave1; Konkretno kateri avto pa si kupil 4 leta nazaj novega?
"Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš."

Karl Heinrich Waggerl

umilave1
Novinec

Kraj: Cerknica

Napisal/-a umilave1 Pe okt 04, 2024 3:32 pm

RUNAČ je napisal/-a:@umilave1; Konkretno kateri avto pa si kupil 4 leta nazaj novega?

Seat Arono. Nasplošno super avto, kljub temu, da je manjši SUV, ima zelo spodobne vozne lastnosti. Mi se pa ravno sedaj izteka (podaljšano) jamstvo 4 leta / 160.000km. Bom poročal, če se bo kaj čimprej pokvarilo. Sem pa na skoraj 84.000km.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 16 gostov