Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
mrtwelvetrees
Mojster foruma

Še kdo daje plin v gume ?

Napisal/-a mrtwelvetrees To feb 04, 2025 6:38 pm

Pred leti je bilo popularno da namesto zraka napolniš gume s plinom.
A kdo sploh še daje danes plin v gume ? (razen tisti ki kupujejo najdražje športne gume).
Si vedel, da so semaforje Iznašli pri naftnih podjetjih za zapravljanje goriva in večanje dobičkov?

boštjan_01
Uporabnik

Re: Še kdo daje plin v gume ?

Napisal/-a boštjan_01 To feb 04, 2025 7:22 pm

Prvič slišim. Popularno????
Za plin sem že slišal, samo ne poznam niti enega primera.

Uporabniški avatar
RedBaron
Poznavalec foruma

Kraj: Med Velenjem in Slovenj Gradcem

Napisal/-a RedBaron To feb 04, 2025 7:59 pm

Secur Pneus... je bil (oz je še)...

Ne vidim več reklam pri vulkanizerjih za to zadevo.

Sicer pa glede na cene vulkanizerskih storitev teh časih, dvomim, da bi še kdo bil pripravljen plačati za dušik v gumah :EE

danci1973
Uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a danci1973 To feb 04, 2025 9:05 pm

Jaz v gume dajem v glavnem plin - cca. 78% dušika, 21% kisika,, malo (~1%) argona, ...

Uporabniški avatar
Gricko
Poznavalec foruma

Kraj: ljubljana AR156SW

Napisal/-a Gricko To feb 04, 2025 9:20 pm

danci1973 je napisal/-a:Jaz v gume dajem v glavnem plin - cca. 78% dušika, 21% kisika,, malo (~1%) argona, ...

zakaj pa ne sam dušik?.... mislim, je veliko bolj praktično.....1 bomba namesto treh :mrgreen:
no, lahko daš tudi polniti tako in imaš potem samo eno :mrgreen: ..... ampak kaj je poanta še argona in kisika - manjše propadanje gumi zmesi?

Glede plina / dušika....ne vem koliko je smiselno za "smrtnika", ki se vozi od A do B.
Sicer se tlak z temp ne spreminja tako zelo, ampak potem moraš tudi redno čekirati tlak in dopolnjevati, kar se mi zdi, da že z navadnim zrakom to skoraj nihče ne dela ( bi moral kar mesečno čekirati, ker v pol leta se konkretno pozna izguba tlaka) , kaj šele s plinom.... no razen, če ga imaš kot omenjeno prej, kar doma

gusti85
Stalni uporabnik

Kraj: Kotlje - Koroška

Napisal/-a gusti85 To feb 04, 2025 10:03 pm

Ajej Gricko, to kar je Danci1973 napisal je sestava zraka (tistega, ki ga ti dihaš) :lol:

danci1973
Uporabnik

Napisal/-a danci1973 To feb 04, 2025 10:09 pm

Glavni 'problem' pri zraku je vlaga, ki povzroča večje in (predvsem) nekonsistentno temperaturno raztezanje. Za dirkanje na visokem nivoju in na dirkališču, kjer gume pumpajo na desetinko bara in se gume segrevajo nad 80°C (F1 gume npr. delajo med 90 in 110°C), je uporaba dušika smiselna, ker lahko bolje predvidijo, za koliko se bo tlak pri določeni temperaturi povečal...

Kar se tiče preverjanja tlaka - kisik in dušik, ki sta glavni komponenti 'navadnega' zraka, imata skoraj enako velike molekule, tako da bistvene razlike v izgubi pritiska najbrž ni. Če že kaj, bi z dušikom polnjene gume počasneje izgubljale pritisk, ker je N2 za 8 pm (pikometer) večja molekula.

Tako da če ne dirkaš ravno v F1, Indy car, Nascar, MotoGP, ipd., je polnjenje z dušikom bolj ali manj le izguba časa in denarja.

Če pa je že treba komplicirat, se da vlaga tudi iz stisnjenega zraka odstraniti - tja do 50-60% za dokaj malo denarja, za kaj več pa bi bilo treba seči malo globlje v žep...

Uporabniški avatar
Gricko
Poznavalec foruma

Kraj: ljubljana AR156SW

Napisal/-a Gricko To feb 04, 2025 10:42 pm

@gusti85 ...a jeb ga....vse pa tud človek ne more iz glave....
Govora je bilo o plinu, tako sem nadaljeval, tudi pomislil ne na sarkazem =P

in ja, par let nazaj je bilo filanje z dušikom "popularno" vlečenje denarja iz žepov..... dejansko efekt je.....ampak za normalne voznike minimalen iz zanemarljiv

PS: drugače pa se konkretno spremeni tlak v gumi, veliko bolj kot bi si mislil....mrzla / normalno ogreta tudi 0,4bara ....pri hitrejši vožnji skozi ovinke še več - avto
pri motorju na dirkališču gredo z "napol prazno" gumo na pisto....po 1 krogu je zgodba popolnoma drugačna

krimič
Novinec

Napisal/-a krimič Sr feb 05, 2025 9:45 am

Pred leti smo s kolegi testirali vpliv temperature na tlak v pnevmatikah, in sicer na motorju (BMW s senzorji). Kljub priganjanju na razgrezem asfaltu se je na pnevmatikah poznalo mislim da 0.1 bara. Motor je startal iz garaze s sobno temperaturo, agresivna voznja pa je bila po asfaltu pri zunanjih poletnih temperaturah 30+.

Tako, da pri obicajni voznji je pomoje kompliciranje nepotrebno.

danci1973
Uporabnik

Napisal/-a danci1973 Sr feb 05, 2025 10:22 am

Malo po tem, ko sem nabavil in zmontiral TPMS, sem šel na pot iz še zimskega Maribora (zunanje temperature okrog 0°C) v pomladno Bologno (cca. 20°C), dobrih 500km povsem neagresivne vožnje po avtocesti. V garaži pred startom je tlak bil 2,4 bara, na cilju v Bologni pa 3,2 bara... Torej se kombinacija višje zunanje temperature in dolge vožnje kar precej pozna.

V normalnih okoliščinah, če se zunanja temperatura ne spremeni bistveno, se ob normalni vožnji tlak dvigne za cca. 0,3 bara.

Na motorju bi se po moje moralo poznati malo več, je pa res, da na cesti nisem nikoli bil tako pozoren, na dirkališču pa smo gume tako ali tako segreli z grelci in tlak uravnavali pri segretih gumah. Po drugi strani pa 'agresivna' vožnja na navadni cesti ni niti blizu vožnji na dirkališču...

krimič
Novinec

Napisal/-a krimič Če feb 06, 2025 9:36 am

Zato pa sem pisal za normalno vožnjo. Dirkališče se izključuje, ker so tako kot si že rekel v igri tudi grelci.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 43 gostov