Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
mrtwelvetrees
Mojster foruma

Ali bi menjali gumo na avtocesti, asistenaca

Napisal/-a mrtwelvetrees Če okt 09, 2025 9:47 am

Dva vprašanja:

Ali bi si upali menjati gumo na avtocesti, na odstavnem pasu ?

Ali vse asistence vključujejo tudi v primeru prazne gume ?
Ne vem kako imajo napisano v drobnem tisku ? Ali pride pa ti zamenja gumo (če imaš rezervo), ali te odvleče do prvega vulkanizerja če vztrajaš ?
Si vedel, da so semaforje Iznašli pri naftnih podjetjih za zapravljanje goriva in večanje dobičkov?

MORDOR
Novinec

Re: Ali bi menjali gumo na avtocesti, asistenaca

Napisal/-a MORDOR Če okt 09, 2025 10:25 am

Ti zamenja. Če oceni da je odsek prenevaren te spravi iz avtoceste in zamenja na primernem mestu. Drugače pa ja menjava na avtocesti je skrajno nevarna. Hitro te kdo spregleda, brzine pa so velike.
Življenje ni praznik,ampak delovni dan!

Picolo
Nov uporabnik

Napisal/-a Picolo Če okt 09, 2025 10:31 am

Jaz osebno si ne bi upal, ker sem videl že ogromno posnetkov, ko je prišlo do katastrofalnih naletov na odstavnem pasu.
Edini opciji za mene v primeru gumi defekta sta umik na SOS izogib, ki je dodatno umaknjen od odstavnega, ali vožnja do prvega izvoza (kljub uničenju gume in felge). V primeru okvare, ki bi naenkrat onemogočila vožnjo pa varnostni trikotnik, žmigovci in vsi ven za ograjo, na travo itd., v avtu ni za ostat.
Smo pa že obstali na odstavnem (zakuhal motor) z družino ravno pri protihrupnih ograjah in je bila situacija sila neprijetna, ko so dober meter stran mimo vozili tovornjaki z 90 km/h...takrat dobiš čisto drugo perspektivo.

Glede asistence pa žal ne vem kako je... Jaz imam v avtu rezervno kolo in zaradi tega ne bom klical asistence, razen če povozim nekaj kar mi prereže 2 gumi.

MORDOR
Novinec

Napisal/-a MORDOR Če okt 09, 2025 10:39 am

Je pa res da se nam zdi menjava enostavna. Ogromno ljudi ne zna gume zamenjati. Niti ne ve kje ima dvigalko.
Življenje ni praznik,ampak delovni dan!

Uporabniški avatar
D12J12
Uporabnik

Kraj: Kranj

Napisal/-a D12J12 Če okt 09, 2025 10:52 am

Če ti je sreča dana, da te ni zmetalo po cesti zaradi predrte pnevmatike zapelješ na odstavni pas in na njem z vsemi 4 utripalkami z zmanjšano hitrostjo zapelješ na prvi izvoz. Tam pa potem prosto po prešernu. 90% ljudi se ne zaveda da vozi in za tistih nekaj €€€ ko uničiš feltno ni vredno tvegati.

boštjan_01
Uporabnik

Napisal/-a boštjan_01 Če okt 09, 2025 12:43 pm

Ne bi si upal menjavat na AC.
Če je možno, bi se peljal skrajno desno z prazno naprej in obvezno pokicat policijo.
Če se ni možno peljat, čimprej zapustit avto, postavit trikotnik in za ograjo. Tudi za ograjo je lahko nevarno, nujno se je potrebno umaknit vsaj 100m vstran, najboljše naprej od avta.

SOS boksi so ena sama žalost, tam so zaradi birokracije. Morali bi biti bolj oddljeni od voznih pasov in nek senzor (ali ročno stikalo), ki bi zaznal parkirano vozilo. Pred boksom (500m) postavljena svetlobna tabla, ki bi se avtomatsko vklopila.

Hudič je ko takšnih situacij nismo "vsakodnevno" navajeni in ne znaš v tistem trenutku trezno/razsodno razmišljat. Po forumu svetovat/pametovat je sila preprosto.

Ne glede na asistenco je varnost na prvem mestu. V bistvu imaš dve možnosti. Ali se pelješ naprej in imaš strošek gume in felne. Ali pokličeš asistenco in imaš (morebitne) stroške z njimi.

danci1973
Uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a danci1973 Če okt 09, 2025 2:33 pm

Jaz osebno ne bi kaj dosti počel na AC. Verjetno bi poklical DARS, da s svojim vozilom z velikimi svetlobnimi znaki zavarujejo lokacijo, ker oni so najbližje in bodo najhitreje tam, potem pa bi poklical AMZS ali zavarovalnico...

Ne morem sicer trditi za 'vse' asistence, ampak kakšen je smisel asistence, če niti tega ne vključuje?

https://www.dars.si/Varno_na_poti/Nasve ... _avtocesti

DARS je napisal/-a:V primeru okvare vozila na avtocesti

1. Vklopimo smernike

Vozimo se 130 kilometrov na uro in naenkrat se vozilo pokvari. V takem primeru nemudoma vklopimo vse varnostne utripalke. Ne poskušajmo s takojšnjim obračanjem ključa ter pritiskanjem na plin. Namesto tega pritisnimo na pedal za sklopko, saj lahko le tako ohranimo dovolj hitrosti, da umirjeno vozilo preusmerimo na rob vozišča oz. odstavni pas, kjer se ustavimo.

2. Obvezno si nadenimo odsevni telovnik

Ob izhodu iz avtomobila si moramo vsi potniki v vozilu nujno nadeti odsevni telovnik. Če tega ne storimo ali telovnika nimamo, smo posebej v megli, ob sneženju in ponoči slabše vidni ter predstavljamo potencialno nevarnost, da v nas trči vozilo; poleg tega nas policisti lahko oglobijo.

Po zaustavitvi moramo vozilo čim prej zapustiti in pri tem biti zelo pazljivi, saj ostali promet nemoteno poteka. V vzvratnih ogledalih se moramo prepričati, da je vozišče prazno, medtem pa v roke primemo odsevni telovnik, ki si ga bomo nadeli ob izstopu. S telovnikom smo – tudi ponoči – zavarovani in vidni na večji razdalji. Sicer pa moramo iz vozila izstopiti kar se da hitro ter se umakniti za njegov zadek. Morebitni sopotniki morajo izstopiti na svojih desnih vratih ter se umakniti onkraj zaščitne ograje – posebna previdnost je potrebna na objektih in tistih delih, na katerih je za ograjo prepad. Nato oblečejo jopič ter ob tem ves čas aktivno spremljajo promet.

3. Varnostni trikotnik

Sledi namestitev varnostnega trikotnika. Če vemo, kje je, ga lahko zelo hitro najdemo in tudi uporabimo, če pa imamo v avtu naloženo veliko prtljage, bomo v velikih težavah, zato bi moral biti trikotnik vedno pri roki za hitro uporabo. Priporočljivo je, da se sestavljanja trikotnika naučimo že doma, saj nam lahko v trenutni paniki tudi to sicer enostavno dejanje povzroča težave. Trikotnik moramo postaviti najmanj 100 metrov od vozila. Daljša kot je razdalja, prej bodo lahko vozniki odreagirali in se pripravili na nevarnost.

Zelo pomembno je, da se pri postavljanju trikotnika ne gibljemo po odstavnem pasu, ampak da hodimo le za varnostno ograjo.

4. Stebriček SOS

Pomembno je, da izvemo, kje in kako daleč je telefonski stebriček SOS ob avtocesti – v daljših predorih so v ta namen tudi oznake. Sicer pa lahko uporabite tudi mobilni telefon ter pokličete Prometno-informacijski center za državne ceste (PIC) na kratko telefonsko številko 1970, a je zaradi lažje ugotovitve lokacije voznika priporočljiva uporaba stebrička SOS, ki so med seboj razmaknjeni praviloma do dva kilometra. Delavci družbe DARS bodo v čim krajšem možnem času prispeli na kraj dogodka in ga za vas tudi brezplačno ustrezno zavarovali.

Ravnanje v predorih ali na avtocestah brez odstavnega pasu

V daljših predorih, ki imajo odstavne niše, je postopek enak kot na avtocesti. Ob uporabi utripalk ter sklopke se pomikamo desno in s tem opozarjamo druge, da se nekaj dogaja. Če je le mogoče, ustavimo v odstavni niši, kjer je nameščen tudi telefon SOS. Če nam to ne uspe, skušajmo zapeljati vozilo k najbližjemu robu vozišča. To velja tudi za cesto brez odstavnega pasu, ki ima odstavne niše ravno tako na primerni oddaljenosti.

Vozniki, ki se jim vozilo pokvari med vožnjo po avtocesti, lahko brezplačno uporabijo obcestni telefon SOS ali pokličejo Prometno-informacijski center za državne ceste (PIC) na kratko telefonsko številko 1970.

zundapp
Stalni uporabnik

Napisal/-a zundapp Če okt 09, 2025 2:51 pm

A bo guma kaj manj uničena če zapelješ še 100 m do izvoza ali sos niše ?

Uporabniški avatar
limas
Poznavalec foruma

Napisal/-a limas Če okt 09, 2025 5:50 pm

Novejši avti nimajo rezervnih gum, ampak neuporaben sistem s kompresorjem.
Nekateri modeli imajo zasilno rezervo kot opcijo nadomestne opreme.

Ustavljanje na odstavnem pasu je vsaj na področju bivše Jugo regije smrtno nevarno početje, ker prihaja do naletov, posebej nevarni so tovornjakarji kot osebe z najnižjim IQ-jem in hudo utrujenostjo.
DARS pride dokaj hitro, zavarujejo območje in ti dajo 1 uro časa da zapustiš območje.

Če ti na AC poči guma moraš v vsakem primeru na odstavni pas. Potem se odločaš kaj in kako, še prej postaviš trikotnik. Če imaš rezervo, jo zamenjaš v desetih minutah, družino pa pošlješ čez ograjo na travnik.

Uporabniški avatar
weasel
Stalni uporabnik

Napisal/-a weasel Pe okt 10, 2025 7:37 am

Sem povozil šrauf in ustavil na odstavnem pasu. Punca je šla postavit varnostni trikotnik, jaz pa sem že vzel ključ in hotel losat vijake. Ta ključ pa je bil že čisto posnet (od prejšnjega lastnika, jaz pa sem ga takrat prvič potreboval), tako, da sem vseeno potem klical asistenco. Vmes je prišel policist na motorju, ki me je slučajno opazil iz nasprotne smeri in povedal, da je že on poklical Dars. Se pripeljejo Darsovci zavarovat kraj, pa jih vprašam, če imajo kak ključ, da zamenjam kolo. No, niso ga imeli, tako, da smo skupaj čakali asistenco :D

Je pa neprijeten občutek, čeprav je bilo desno kolo, torej ob ograji. Če bi bilo na strani, kjer gre vozni pas, potem ga že v štartu ne bi šel menjavat.

clio05
Nov uporabnik

Napisal/-a clio05 Pe okt 10, 2025 1:13 pm

Ti na AC sam tečeš za ograjo in ob ograji nazaj neseš trikotnik, se vrneš in tam počakaš za ograjo, a da bi menjal gumo a s te zmešan. :DDD

clio05
Nov uporabnik

Napisal/-a clio05 Pe okt 10, 2025 1:18 pm

zundapp je napisal/-a:A bo guma kaj manj uničena če zapelješ še 100 m do izvoza ali sos niše ?

dol jo vrže, raztrga in razmeče po cesti kar ogroža ostale, men je med Kobaridom in Tolminom pri 80-100km/h zvečer raznesl zarad kamnčka in v 100m je že bila napol dol, avto sem zapeljal na eno makadam stran od ceste je prov oral po podvozju. Zamenjal v 10 minutah

in gas dalje, da boste vedl zakaj met rezervno s seboj.

mnmn
Novinec

Napisal/-a mnmn Pe okt 10, 2025 4:10 pm

Sem jo že menjal, avto sem postavil čisto na desno, tako da so bila desna kolesa že na travi, počeno sem pa imel levo. Potem sem pa na hitro zamenjal. Je pa DARS o tem zelo hitro obveščen, ko sem pospravljal gumo nazaj v prtljažnik, je že prišel DARS-ov tovornjak in ustavil zadaj. Policija pa pri tem res nima kaj za početi, tako da ne vem zakaj bi njih klical, kot je predlagal en v komentarju.

Sedaj pa tako nimam več rezervne gume, tako da druga kot asistenca mi ne preostane.

Uporabniški avatar
limas
Poznavalec foruma

Napisal/-a limas Pe okt 10, 2025 5:02 pm

Na lastnike novejših avtov apeliram, da si nabavijo vsaj zasilno rezervno kolo (max 60 km/h), ker je kompresor z injekcijo neuporaben. Večina avtov že ima tovarniško urejen prostor za zasilno pnevmatiko.

Osebno sem doživel samo dve prazni gumi na več kot 1MIO km, pa še to na parkiranem avtu. Sem pa večkrat pomagal menjati gumo zmedenim voznicam.

Počena guma na AC je presneto nevaren dogodek že zaradi izgube nadzora nad avtom. Dober voznik bo uspel umiriti avto, slab in prestrašen voznik nikakor. Največja nevarnost so počene gume na tovornjakih. Najprej jo kot katapult odnese bočno in poškoduje mimovozeče avte, potem sledi vijuganje tovornjaka, ki pometa z avti levo-desno, na koncu pa še ostanki počene gume na cestišču poškodujejo nekaj odbijačev in podvozja mimovozečih avtov. Skratka - kaos na cesti.

boštjan_01
Uporabnik

Napisal/-a boštjan_01 So okt 11, 2025 6:18 am

mnmn je napisal/-a:Sem jo že menjal, avto sem postavil čisto na desno, tako da so bila desna kolesa že na travi, počeno sem pa imel levo. Potem sem pa na hitro zamenjal. Je pa DARS o tem zelo hitro obveščen, ko sem pospravljal gumo nazaj v prtljažnik, je že prišel DARS-ov tovornjak in ustavil zadaj. Policija pa pri tem res nima kaj za početi, tako da ne vem zakaj bi njih klical, kot je predlagal en v komentarju.

Sedaj pa tako nimam več rezervne gume, tako da druga kot asistenca mi ne preostane.

Gumo lahko menjaš tudi 20x na AC, če boš imel srečo brez problema. Dovolj je če te samo 1x nekdo nabije. Lahko je to že pri prvi menjavi, lahko pa nikoli.
Odvisno tudi od lokacije. Na nekaterih odsekih je dovolj prostora in se lahko z celim avtom zapelješ na travo. Zelo pogosto se nimaš kam umaknit.

V večini držav je policija pristojna za težave, ne samo na cestah. Sem že klical policijo in so me avtomatkso prevezali na DARS.
V tujini se ne reče DARS. Zakaj bi se voznik z tem ukvarjal, saj imaš že druge skrbi.

Asistenca (zavarovalnica) ni pristojna za urgentno posredovanje težav na cesti. Pridejo ko imajo šas, lahko jih čakaš tudi več kot uro.

mnmn
Novinec

Napisal/-a mnmn So okt 11, 2025 5:48 pm

boštjan_01 je napisal/-a:Gumo lahko menjaš tudi 20x na AC, če boš imel srečo brez problema. Dovolj je če te samo 1x nekdo nabije. Lahko je to že pri prvi menjavi, lahko pa nikoli.

Lahko grem 20x na streho hiše pa ne bo nič, lahko pa enkrat padem. Kaj to sedaj pomeni, da bom za vsako figo iskal nekoga, da bo kaj uredil. Pa saj ne skačeš tam po celi avtocesti, pa malce tudi gledaš kaj se dogaja.

limas je napisal/-a:Na lastnike novejših avtov apeliram, da si nabavijo vsaj zasilno rezervno kolo (max 60 km/h), ker je kompresor z injekcijo neuporaben. Večina avtov že ima tovarniško urejen prostor za zasilno pnevmatiko.

Zakaj bi si dajal v avto nekaj, kar ne da niti proizvajalec. Precej večja verjetnost je da te bo na cesti pustil avto zaradi okvare motorja/elektronike, kot pa počena pnevmatika. Pa si tudi v tem primeru dejansko ne moreš skoraj nič več pomagati. Časi ko se je lahko vse popravljalo ob cesti so mimo, zato so pa sedaj asistence precej hitrejše.

Uporabniški avatar
limas
Poznavalec foruma

Napisal/-a limas Ne okt 12, 2025 2:03 pm

Pa si tudi v tem primeru dejansko ne moreš skoraj nič več pomagati. Časi ko se je lahko vse popravljalo ob cesti so mimo, zato so pa sedaj asistence precej hitrejše.

Kako da si ne morem pomagat? Če meni poči guma v nedeljo na povratku z dopusta v Dalmaciji, jo zamenjam v 10. minutah in nadaljujem pot domov.
Asistenca? Vprašanje kaj lahko storijo v nedeljo, ponoči ali med prazniki? Vulkanizerji in servisi so zaprti. Odvisno od paketa. Najprej jih vsaj uro-dve čakaš in upaš na nadomestni avto ali namestitev v hotelu. Bereš drobni tisk in upaš, da doma ne zahtevajo refundacije stroškov. Ves cirkus zaradi počene gume.

boštjan_01
Uporabnik

Napisal/-a boštjan_01 Ne okt 12, 2025 6:34 pm

Lahko grem 20x na streho hiše pa ne bo nič, lahko pa enkrat padem. Kaj to sedaj pomeni, da bom za vsako figo iskal nekoga, da bo kaj uredil

Ne vem kakšna primerjava je tole. Razen če si doma pod mostom in se ti po strehi vozi kolona avtov? :roll:
Pa saj ne skačeš tam po celi avtocesti, pa malce tudi gledaš kaj se dogaja.

Tudi tukaj ne razumem. Ko se ti približuje avto z visoko hitrostjo, je boljše pri miru stat? Manj boli oz. si manj poškodovan, kot če se premikaš ali skačeš?

Na AC se vozila premikajo caa 30 metrov na sekundo. Če menjavaš desno gumo, nič ne vidiš preko avta. Če si na levi strani, lahko spremljaš. Ampak ko si priklonjen ali v počepu zraven avta, se moraš najrej dvignit, letet okoli avta v ovinek in preskočit ograjo. Časa imaš recimo 5 sekund. Če nisi ravno Usain Bolt, imaš po moji oceni manj kot 50% možnosti. Tudi za ograjo še nisi povsem varen, ko frčijo deli po zraku.

Zaradi mene lahko odpreš s.p. in menjavaš gume na AC, te bom z veseljem poklical.
Že samo na SLO AC se je marsikaj zgodilo. Spomnim se primera, ko je nesel varnostni trikotnik in ga je eden skeglal. Tudi primer, ko je prišel DARS in zaščitil/označil območje. Od zadaj je nekdo nasadil DARSovo vozilo, ga porinil naprej in vkleščil človeka med obe vozili. In še več je takšnih primerov.

Uporabniški avatar
mrtwelvetrees
Mojster foruma

Napisal/-a mrtwelvetrees Ne okt 12, 2025 6:49 pm

Problem nastane, če je otročiček v avtu, ali stara oseba, zunaj pa slabo vreme.... res da je teh možnosti malo.
Si vedel, da so semaforje Iznašli pri naftnih podjetjih za zapravljanje goriva in večanje dobičkov?

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 To okt 14, 2025 7:24 am

desno stran bi mogoče še zamenjal, levo nikoli....
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 19 gostov