Debate, ki niso vezane na ostala področja...

svetilnik
Uporabnik

Kraj: Istra

Slovenska stran Istre brez vinjete!

Napisal/-a svetilnik Če okt 16, 2025 3:56 am

Končno je prišlo do pravilne odločitve, da pri nas v Istri od mejnega prehoda z Italijo, Rabuiese pa do Kopra, po novem letu ne bo več vinjetnega cestninjenja. Zelo pošteno tudi do Italijanov :pivo

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Re: Slovenska stran Istre brez vinjete!

Napisal/-a Firediver Če okt 16, 2025 7:07 am

Samo v času pred volitvami se dogajajo državljanom prijazni ukrepi.

Jaz bi dal volitve na 2 leti - vsako leto bi se nekaj dogajalo!
Človek brez problema, to strašna je stvar!

meganer
Uporabnik

Napisal/-a meganer Če okt 16, 2025 7:38 am

Za vas "obalce" vrjamem da je fino.

Po drugi strani pa zakaj bi?
Naj plača al pa naj ne gre. Ce nima za vinjeto naj bo doma.

Dvomim da se lahko v tujini lahko tko pelješ?

Potem naj rltudi bo na Hrvaskem recimo do Krka, al saj do Reke, Novigrad ......

Pač meni je to kr neki.

Obalci pa vrjamem da pozdravljate.

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Če okt 16, 2025 10:07 am

To bo naredilo zelo veliko pozitivne spremembe, o kateri se je doslej veliko govorilo, dejansko pa nič naredilo.
Predvidevam, da bodo spremebe res tako dobre, da bo potem nemogoče preiti nazaj na star sistem.
Pa še volitve so tu, kdo si bo upal.

Uporabniški avatar
berlonso
Uporabnik

Napisal/-a berlonso Če okt 16, 2025 3:26 pm

meganer je napisal/-a:Za vas "obalce" vrjamem da je fino.

Pač meni je to kr neki.

Nisem iz Istre in imam vinjeto, pa vseeno mislim da je pošteno, da se ta koridor izvzame. Ne zaradi drugega, ampak zato, ker je precej daljši odsek hitre ceste in avtoceste na Italijanski strani brezplačen - govorim za del od Škofij do Monfalcona. Najbrž zaradi Osimskega sporazuma in enako bi moralo biti na teritoriju, ki je bil takrat pod cono B (Jugoslavija) - pošteno se mi zdi iz tega naslova.
Ta del na Italijanski strani pa večkrat koristimo ti, ki živimo blizu Italije, ker je pot do Kopra/Trsta precej krajša in manj gužvasta kot po naši avtocesti.
Zna pa to biti "presedan" in bo idej in slabe volje v državi kar nekaj (začenši z Lj obvoznico).

Uporabniški avatar
limas
Poznavalec foruma

Napisal/-a limas Če okt 16, 2025 3:38 pm

Obalna hitra cesta bi že zdavnaj morala biti izvzeta iz vinjetnega sistema. Kleptokrati na DARS-u in vladnih agencijah so iz žepov lokalcev in turistov potegnili nekaj dodatnih milijonov. Končno rešitev v obliki predvolilnih bombončkov.
Iz vinjetnega sistema bi morali izvzeti še ljubljansko obvoznico, da bi vsaj delno razbremenili promet v prestolnici.

Že pet let ne kupujem vinjete, ker opravim daljšo vožnjo enkrat do dvakrat letno. Z veseljem bi kupil enodnevno vinjeto in pošteno plačal za uporabo AC, ampak tedenske ne rabim, ker se časovno ne ujema s povratno vožnjo.

Trst s širšo okolico ima brezplačno AC, enako Reka, Zagreb, Beograd...

Uporabniški avatar
a4
Uporabnik

Napisal/-a a4 Če okt 16, 2025 4:05 pm

strinjam se z Bratuškovo da bodo po tem vzoru tudi drugi deli slovenije izsilili isto. koliko let so domžalčani zastonj koristili avtocesto do ljubljane ?

svetilnik
Uporabnik

Napisal/-a svetilnik Pe okt 17, 2025 3:44 am

meganer je napisal/-a:Za vas "obalce" vrjamem da je fino.

Pač meni je to kr neki.

Kdo so to obalci? Tega ne razumem... Sicer pa pišeš tako zaradi tvoje nevednosti.
Da se ne ponavljam, preberi si kar ti je napisal "berlonso", da ti bodo stvari bolj jasne. Ne moreš Italijanu reči naj ostane doma, ker to lahko rečemo mi za vas od gor, saj z vami niso ravno lahke in povzročate kar ogromno neprijetnosti tukaj pri nas. Če tebi kaj ne odgovarja, ostaneš gor in mi ti bomo zelo hvaležni. Ne bom se spuščal v zgodovino Istre glede Italijanov, lahko pa ti povem, da bo promet na lokalnih cestah mirnejši, predvsem pa varnejši. Da ne omenjam, da boso sedaj pri nas v Istri pustili tudi več denarja... Ostalo pa kot ti je povedal predhodnik.

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Pe okt 17, 2025 6:34 am

Pod tole se tudi jaz podpišem.
Ne poudarjajte toliko, koliko bodo Italijani potrošili pri nas, razbremenitev lokalnih cest je prioriteta. Le zakaj so sicer hitro cesto izgradili, če ne za ta namen?
Evidentno je, da hitra cesta ne služi namenu v popolnosti in ta ukrep je po mojem mnenju večji plus kot izguba pri pobranih vinjetah. Če sem malo zloben: nenazadnje se DARSu malce manj dobička ne bo bistveno poznalo (ni pa to moj namen poudarjati).

No, za skeptike: Bomo videli, kakšen minus bo utrpel lokalni turizem in gostinstvo v teh 4 mesecih. Sicer je res, da ni visoka sezona, indikacija pa bo vendarle.

Uporabniški avatar
slemarko
Novinec

Napisal/-a slemarko Pe okt 17, 2025 10:46 am

""meganer je napisal/-a:Za vas "obalce" vrjamem da je fino.

Dvomim da se lahko v tujini lahko tko pelješ?""

Seveda se v tujini lahko tako pelješ, naprimer v Italiji od mejnega prehoda Vrtojba do Villesse cca 17km, nato od Monfalcone do Trieste in naprej do mejnega prehoda Škofije, cca 45 km. Vse to prava avtocesta, 130 km/h, zastonj, za kogarkoli.
"MOPAR Magnum 360 sound... ...no stereo needed..."
1994 Fiat Tipo 1,8 i.e.-prodano, 1996 Bmw 318 ti compact-prodano, 1999 Bmw 323 ti compact-prodano, 2002 Citroen Berlingo 1.6 16v-prodano
1996 MB C200 aut, 2000 MB C180, 2002 Dodge Durango 5.9 R/T, 2007 Jeep GC 3.0 CRD, 2008 Peugeot Partner 1.6 16V

Uporabniški avatar
Gricko
Poznavalec foruma

Kraj: ljubljana AR156SW

Napisal/-a Gricko Po okt 20, 2025 11:09 pm

Firediver je napisal/-a:Pod tole se tudi jaz podpišem.
Ne poudarjajte toliko, koliko bodo Italijani potrošili pri nas, razbremenitev lokalnih cest je prioriteta. Le zakaj so sicer hitro cesto izgradili, če ne za ta namen?
Evidentno je, da hitra cesta ne služi namenu v popolnosti in ta ukrep je po mojem mnenju večji plus kot izguba pri pobranih vinjetah. Če sem malo zloben: nenazadnje se DARSu malce manj dobička ne bo bistveno poznalo (ni pa to moj namen poudarjati).

No, za skeptike: Bomo videli, kakšen minus bo utrpel lokalni turizem in gostinstvo v teh 4 mesecih. Sicer je res, da ni visoka sezona, indikacija pa bo vendarle.

točno tako! in ravno tako bi morele biti vse OBVOZNICE izvzete iz vinjetnega sistema, ker je njihov namen razbremenjevanje lokalnih cest, ne pa, da se potem vsi vozijo skozi center "mesta/vasi, kraja"
recimo Ljubljanska obvoznica, če že ne cela pa vsaj severni del, ki pa bi moral biti prepovedan za tovorni promet!

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver To okt 21, 2025 7:29 am

LJ obvoznica je itak polna avtocestnega tranzita z vseh strani države (obligacija vinjete oz. plačane cestnine) tako, da bi ukinitev prišla prav samo lokalcem brez vinjete (kolikor jih že je), če jim je gužva na obvoznici ljubša od gužve skozi center (recimo ob prometnih konicah).

Tukaj situacija ni enaka tisti na Obali, ki bi iz brezplačne IT avtoceste prečkali SLO v HR (in obratno).

Uporabniški avatar
Gricko
Poznavalec foruma

Kraj: ljubljana AR156SW

Napisal/-a Gricko To okt 21, 2025 5:52 pm

ja in ne
saj se obvoznica ne uporablja samo med delovnikom in samo v "delovnih " urah, ko je gužva
ob špicah je itak polna obvoznica, ma ob malo drugačnih urah in dnevih pa ima vlogo obvoza namesto skozi center - za kar je tudi bila narejena!
in kot si rekel, je za ves tranzit itak obligatorno imeti vinjeto, tako da ja, ne bi bilo bistvene razlike v prodaji vinjet, odnese pa določenim, ki se vozijo malo , dokaj lokalno ( recimo starejši) ki morajo kupovati vinjeto za zelo malo uporabe ali pa se svalkati skozi center....kar sigurno ni ne "zeleno" ne "varno"...

tisti , ko se malo več vozi, je vinjeta itak nuja in glede na ceno tudi super deal... sploh glede na cene AC pri sosedih ( It, Hr...)
aha, tudi motoristi ( večina se jih vozi po regionalkah, lokalnih cestah, AC je samo kakšna obvoznica - naprimer LJ, KP........ seveda ne vsi, tisti , ki AC bolj uporabljajo itak kupijo vinjeto) so primorani kupiti vinjeto zaradi obvoznice, sicer se itak voziš po regionalkah ( kar je tranzitnih, je pa spet itak nuja vinjeta)

boštjan_01
Uporabnik

Napisal/-a boštjan_01 To okt 21, 2025 8:12 pm

Zagovarjam sistem: če je plačljivo, je plačljivo za vse (izjema so samo interventna vozila).
Vendar bi bilo zelo primerno za takšne primere kot je Istra in AC RING bi morali imeti posebne vinjete, ki bi veljajle samo za določen odsek in bi stale recimo 1/4 aktualne cene.

AC RING tudi ni tako zabasan kot se ga predstavlja. Čez LJ se peljem 20-25x letno in res zelo redko naletim na zastoje. Običajno se peljem 100-110 brez zaviranja.
Res je gneča zjutraj do 8 ure in popoldan do 17, takrat se dobesedno stoji v koloni. Ampak to je normalno tudi za manjša mesta, kjer nimajo niti dvopasovnih obvoznic.

Uporabniški avatar
slemarko
Novinec

Napisal/-a slemarko Če okt 23, 2025 9:01 pm

Točno tako tudi je - kjer je plačljivo, je plačljivo za vse, kjer je zastonj, pa je zastonj za vse. Lahko rečemo tudi za primer 1/4 cene vinjete, ki bi jo nekateri kupili za ac ring in slo Istro, ker drugega ne potrebujejo, da ni pošteno do ostalih, ki imajo tapravo vinjeto in vozijo po celi državi, pa smo spet na začetku. Med tvojo idejo in tem, kar bo na obali, je samo 1/4 cene vinjete razlike, "nepravičnost" pa ostaja.
1994 Fiat Tipo 1,8 i.e.-prodano, 1996 Bmw 318 ti compact-prodano, 1999 Bmw 323 ti compact-prodano, 2002 Citroen Berlingo 1.6 16v-prodano
1996 MB C200 aut, 2000 MB C180, 2002 Dodge Durango 5.9 R/T, 2007 Jeep GC 3.0 CRD, 2008 Peugeot Partner 1.6 16V

boštjan_01
Uporabnik

Napisal/-a boštjan_01 Če okt 23, 2025 9:23 pm

A bom jaz sedaj dobil kaj vrnjeno za celoletno vinjeto? Če se bo sedaj zmanjšal delež plačljivih cest recimo za 1%, mi morajo vrniti 1€ od že kupljene vinjete. Na račun obalcev smo ogoljufani vsi, ki smo plačali vinjeto 121€. In smo spet pri poštenosti.

Ko bo vzpostavljen sistem palčevanja po dejanski kilometrini, kot za tovornjake, bo še najbolj pošteno.
Idealno ne bo nikoli.

Uporabniški avatar
slemarko
Novinec

Napisal/-a slemarko Če okt 23, 2025 9:38 pm

Na račun vseh ostalih, ki se vozijo precej in po celi državi za ceno samo 121 €, kar je za marsikoga nekajkrat manj, kot je bilo prej z listki, pa so ogoljufani vsi tisti obalci in ljubljančani ( da ne izpostavljamo obalcev), ki so primorani kupovati vinjeto, uporabljajo pa samo ac ring in ac od Kopra do Pirana, da ne vozijo čisto skozi vsako vas ali skozi center Lj. Mislim, da za precej več, kot je tvoj Evro. In še nekaj ne smemo pozabit, kjer sedaj teče ac mimo Kopra, je bila prej ravna široka cesta, ki si jo lahko uporabljal, s prihodom ac pa je ostala samo možnost nakupa vinjete ali pa umik na zakotne vaške poti do Pirana.

boštjan_01
Uporabnik

Napisal/-a boštjan_01 Če okt 23, 2025 10:00 pm

Se strinjam. Idealno ni bilo in ne bo nikoli.

Dajte se navadit, da nič ni zastonj. Ko ti nekdo reče, da je nekaj zastonj, si sigurno nategnjen. Ceste se gradijo, vzdržujejo, obnavljajo z davkoplačevalskim denarjem. A je pošteno da plačujejo davke tudi tisti, ki nimajo avta in se vozijo z kolesom?

svetilnik
Uporabnik

Napisal/-a svetilnik Pe okt 24, 2025 3:20 am

Ponovno sprašujem, kdo so obalci in kje je ta obala ali Obala? Nekaj znanja geografije in zgodovine ne bo nikomur škodovalo, če se že toliko ukvarjate z istrskim polotokom.
Sicer pa se malo bolj pozanimajte zakaj je postal ta po vaše "obalni" AC odsek zastonj. Še enkrat, tukaj je sporazum katerega je Slovenija oziroma Ljubljana kršila, oziroma ni upoštevala. Tudi tukaj marsikomu zgodovina povzroča težave...
Pa še to bi povdaril, glede na to, da vsak dan vozim iz Lucije v Izolo, iz Izole na hr stran Istre, in vsaj 2x na teden v Italijo ali Trst... Tukaj največjo gužvo in zastoje povzročate ravno Slovenci iz notranjosti države!!! Včasih se sprašujem, če smo edina destinacija na svetu?
Meni osebno ni problem dati tistih 120eur, kljub temu, da gor skoraj ne zahajam več. Če grem, grem v Zagreb na kakšen koncert, pa še to mogoče 1x na leto, kakšna Ljubljana mi na kraj pameti ne pride, 1x na leto kakšna destinacija nekam v naravo, kakšna dobra gostilna vmes in to je to.
Poleti sem prevozil velik del Italije in lep del Francije, toda takšne gužve, stoječe kolone na obeh voznih pasovih kot sem jo videl na nasprotni strani primorske AC proti Lj, ko sem vozil dol proti Istri, nisem videl nikjer! Slovenija, ne hvala, me ne zanima!

boštjan_01
Uporabnik

Napisal/-a boštjan_01 Pe okt 24, 2025 10:29 am

Podobno kot če rečeš žabarji. Vsi vedo kje je to, pa ni označeno na nobenem zemljevidu.

Se strinjam, znanje ne more škodit, trenutno ne čutim potrebe po učenju.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 6 gostov